kozmos.hr
Svemir

NASA planira uzgajati rajčice u svemiru

ISS. Izvor: interestingengineering.com
autor
objavljeno

U okviru šireg eksperimenta NASA namjerava uzgajati rajčice na Međunarodnoj svemirskoj stanici te ispitati učinke konzumacije proizvoda.

Svemirski vrt

Među ostalim planovima uzgoj biljaka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) bio je dugogodišnji prioritet NASA-e. Svemirska agencija već godina razvija planove o vrtlarstvu izvan našeg planeta u nadi da će naposljetku znanstveni eksperimenti prerasti u stvarnu održivu ‘svemirsku poljoprivredu’.

Slika patuljastih rajčica u 'Veggie' opremi u Svemirskom centru Kennedy (©NASA).
Slika patuljastih rajčica u ‘Veggie’ opremi u Svemirskom centru Kennedy (©NASA).

Sada je NASA objavila da su članovi posade ISS-a započeli sljedeću fazu, Veg-05, u tekućem vrtlarskom eksperimentu uzgojem patuljastih rajčica – „Testiramo rajčice, promatramo utjecaj spektra svjetlosti na to koliko dobro usjev raste, koliko su ukusne i hranjive te također testiramo mikrobnu aktivnost na voću i biljkama. Ispitujemo i sveukupni učinak uzgoja i njege , ali i konzumacije biljaka na zdravlje posade. Sve ovo će pružiti vrijedne podatke za buduća istraživanja svemira,“ rekla je Gioia Massa, NASA-ina znanstvenica na projektu Life Sciences.


Australija planira uzgajati biljke na Mjesecu već 2025.

Uzgoj rajčica

Rajčice će se uzgajati u Vegetable Production Systemu ili skraćeno Veggiesvemirskom vrtu postaje koji su astronauti koristili za uzgoj neke od svojih namirnica. No, ne govorimo o stakleniku. Vege je veličine kofera, ali to nije spriječilo astronaute da uspješno uzgajaju salate, kupus, kelj, papriku, pa čak i prekrasno cvijeće. S rajčicama koje se pridružuju toj gomili, možda će moći napraviti vlastite domaće salate.

U Mjesečevom tlu uzgojene prve biljke

Rajčice označavaju značajno – i sočno – odstupanje od lisnatih biljaka koje su se uzgajale prije njih, budući da su i popularan izbor obroka, ali i nutritivno puno sadržajnije i zasitnije. Massa je pojasnila da se rajčice uzgojene na ISS-u bez problema mogu jesti i svježe.

Kome zapravo pripada površina Mjeseca?

Važan i okus

Okus nije beznačajan dio NASA-inog razmatranja pri odabiru hrane za svoje astronaute, pa će se u eksperimentu pratiti i okusne kvalitete rajčica. Kad ste mjesecima dalje od kuće od bilo kojeg ljudskog bića na planetu, poželjet ćete pojesti barem nešto sočno i puno okusa, pojasnili su iz NASA-e.

Proći će neko vrijeme dok se čitave farme ne pojave u svemiru ili na Mjesecu, ali eksperimenti s povrćem bit će ključni za postizanje te točke. Osposobljavanje astronauta za samostalno uzgajanje hrane omogućit će im da budu samodostatniji – što je ključna karika u budućem istraživanju svemira. Naime, NASA planira dovesti ljude na Mjesec do 2024. godine, a možda i postaviti ispostavu na Mjesecu do kraja desetljeća. Iz Agencije su pojasnili kako bi uskoro trebali proći dani oslanjanja na skupe misije opskrbe hranom te da ćemo se u budućnosti okrenuti uzgoju vlastite hrane za posade svemirskih misija – a eksperimenti i projekti kao što su ovaj pomažu u njihovoj realizaciji.


Sjeme posađeno na Mjesecu test otpornosti biljaka

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Dorothea Fox Jakob (1. prosinca 2022.), „Astronauts Prepare to Grow Tomatoes, Get Ready for Spacewalk,“ blogs.nasa.gov (pristup 5. prosinca 2022).

Ana Guzman (22. studenoga 2022.), „Cutting-edge Experiments Ride SpaceX’s 26th CRS Mission to Space Station,“ nasa.gov (pristup 5. prosinca 2022).

Frank Landymore (4. prosinca 2022.), „Astronauts Prepare To Grow Juicy Dwarf Tomatoes In Space,“ futurism.com (pristup 5. prosinca 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.