kozmos.hr
Svemir

Australija planira uzgajati biljke na Mjesecu već 2025.

Mjesec. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Australski znanstvenici predstavili su novu misiju prema kojoj do 2025. godine na Mjesecu žele uzgojiti biljke. Misija bi trebala poslužiti kao prvi korak prema osnivanju buduće kolonije na Mjesečevom tlu.

Prve biljke na Mjesecu

Australski startup Lunaria One u petak je pokrenuo svoj Australski lunarni eksperiment za promicanje hortikulture (ALEPH) – projekt u kojem sudjeluju Australsko nacionalno sveučilište (ANU), Tehnološko sveučilište Queensland (QUT), Sveučilište RMIT i Sveučilište Ben Gurion u Izraelu, kao i privatne kompanije. Cilj projekta je istražiti može li biljni svijet opstati na površini Mjeseca. Lunaria One će stoga pokušati uzgojiti prve biljke na Mjesecu već do 2025. godine.

Australski botinčar Brett Williams s Tehnološkog sveučilišta u Queenslandu rekao je da će prvo biljno sjeme na Mjesec donijeti svemirska letjelica po imenu Beresheet 2 koju razvija SpaceIL. Riječ je o privatnoj izraelskoj misiji na Mjesec.

Sjeme biljke nalazilo bi se u posebno dizajniranoj zapečaćenoj komori, a nakon slijetanja redovito bi se zalijevalo. Klijanje i rast biljke također bi bili pod strogim nadzorom.


Je li Mjesec formiran u svega nekoliko sati?

Vrsta biljke još nije izabrana

Biljka zasad nije izabrana, međutim izbor će se suziti na one vrste koje brzo klijaju te se mogu dobro adaptirati u ekstremnim uvjetima, objašnjava Williams. Među glavnim kandidatima nalazi se australska tzv. “resurrection grass” odnosno ‘uskrnula trava’ (lat. Tripogon loliiformis). Radi se o vrsti koja može preživljavati bez vode u stanju mirovanja.

“Čak i nakon što izgubi više od 95 posto svoje vode, trava koja izgleda mrtvo ostaje živa, a već postojeća tkiva cvjetaju kad joj se ponovno da voda”, tvrdi Williams.

“Ovaj projekt prvi je korak prema uzgoju biljaka za hranu, lijekove i proizvodnju kisika, što je sve ključno za uspostavljanje ljudskog života na Mjesecu”, naveli su istraživači u priopćenju.

Prije točno 63 godine na Mjesec je pao prvi objekt proizveden od strane čovjeka

Održiva proizvodnja hrane na Zemlji

Lunaria One ovim istraživanjem namjerava otkriti nove metode za održivu proizvodnju hrane, kao i povećanje sigurnosti opskrbe hranom. “Svemir je nevjerojatan poligon za testiranje razmnožavanja biljaka u najekstremnijim okruženjima”, rekla je Caitlin Byrt, izvanredna profesorica s Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) u Canberri, u priopćenju za medije.

„Ekstremni uvjeti s kojima se Zemlja suočava zbog klimatskih promjena predstavljaju izazov za način na koji ćemo upravljati sigurnošću opskrbe hranom u budućnosti.”

Byrt dodaje kako je istraživanje također relevantno za strahove vezane uz sigurnost uzgoja hrane uzrokovane klimatskim promjenama. “Ako možete stvoriti sustav za uzgoj biljaka na Mjesecu, onda možete stvoriti i sustav za uzgoj hrane u nekim od najizazovnijih okruženja na Zemlji”, rekla je Byrt u izjavi.

Zašto vratiti čovjeka na Mjesec?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

Anonymous (7. listopad 2022.), Australia seeks to grow plants on moon by 2025, Phys.org (pristup 7. listopad 2022.)

Anonymous (7. listopad 2022.), ANU to support Aussie start-up in growing plants on the moon, Australian National University (ANU), Anu.edu.au (pristup 7. listopad 2022.)

Anonymous (7. listopada 2022.), Australian researchers aim to grow plants on Moon by 2025, Xinhua – English.new.cn (pristup 7. listopada 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.