kozmos.hr
Tehnologija

NASA korak bliže gradnji baze na Mjesecu

Umjetnički prikaz ICON-ovog koncepta lunarne baze u okviru projekta Olympus (©ICON).
autor
objavljeno

Američka svemirska agencija sklopila je ugovor kojim su dogovorene pojedinosti izgradnje prve ljudske baze na drugom svemirskom tijelu.

Projekt Olympus

NASA je američkoj tvrtki ICON dodijelila 57,2 milijuna dolara za projekt Olympus, koji radi na razvoju tehnologije koja će omogućiti čovječanstvu da izgradi baze na Mjesecu i Marsu koristeći lokalno dostupnu zemlju i kamenje.

„Da bismo promijenili paradigmu istraživanja svemira s ‘tamo i natrag’ na ‘tamo da ostanemo’, trebat ćemo robusne, otporne i jako sposobne sustave koji mogu koristiti lokalne resurse Mjeseca i drugih planetarnih tijela. Drago nam je što su naše dosadašnje istraživanje i inženjering pokazali da su takvi sustavi doista mogući i veselimo se što ćemo sada tu mogućnost učiniti stvarnošću,“ rekao je suosnivač i izvršni direktor ICON-a Jason Ballard.

Umjetnički prikaz ICON-ovog koncepta lunarne baze u okviru projekta Olympus (©ICON).
Umjetnički prikaz ICON-ovog koncepta lunarne baze u okviru projekta Olympus (©ICON).

Prvi koraci

ICON je pionir u korištenju naprednih građevinskih tehnologija ovdje na Zemlji, a postala je poznata nakon što je 2018. godine započela s ‘gradnjom’ 3D-printanih kuća u SAD-u i Meksiku. Tvrtka je projekt Olympus pokrenula 2020. godine obrazlažući da bi njihova tehnologija mogla pomoći u izgradnji kritične infrastrukture kao što su sletne platforme, ceste i baze na Mjesecu i Marsu.

ICON je već proizveo svojevrsni prototip. Naime, 3D-isprintali su simuliranu Marsovu bazu Mars Dune Alpha koju će NASA koristiti za obuku astronauta za buduće dugotrajne misije na Crvenom planetu. Novonajavljeni ugovor s NASA-om pomoći će tvrtki da u potpunosti razvije tehnologiju i procedure. ICON planira iskoristiti novac kako bi istražili kako se lunarno tlo, ili regolit, ponaša u lunarnoj gravitaciji koristeći simulirane uzorke, ali i one stvarne koje su donijele misije Apollo. „Konačni rezultat ovog ugovora bit će prva konstrukcija čovječanstva na drugom svijetu, a to će biti prilično posebno postignuće,“ zaključio je Ballard.

Umjetnički prikaz lunarne infrastrukture projekta Olympus tvrtke ICON, zajedno sa SpaceX-ovim Starshipom u pozadini (©ICON).
Umjetnički prikaz lunarne infrastrukture projekta Olympus tvrtke ICON, zajedno sa SpaceX-ovim Starshipom u pozadini (©ICON).

Dio većeg NASA-inog plana

NASA-in interes za lunarne konstrukcijske sustave nije iznenađenje. Naime, kroz svoj program Artemis, svemirska agencija radi na uspostavljanju održive, dugoročne ljudske prisutnosti na Mjesecu i oko njega do kraja 2020-ih.

Zašto je misija Artemis I važna?

Prva misija – Artemis 1 – lansirana je 16. studenog, šaljući kapsulu Orion bez posade u Mjesečevu orbitu. Orion bi se trebao vratiti (točnije pasti) na Zemlju 11. prosinca ove godine. „Kako bismo istraživali druge svjetove, potrebne su nam inovativne nove tehnologije prilagođene tim okruženjima i našim istraživačkim potrebama. Poticanje ovog razvoja s našim komercijalnim partnerima stvorit će sposobnosti koje su nam potrebne za buduće misije,“ zaključio je Niki Werkheiser, NASA-in direktor za tehnologije.

Kennedy prije 60 godina: „Idemo na Mjesec ne zato jer je lako nego zato jer je teško“

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Mike Wall (29. studenoga 2022.), „Building on the moon: NASA awards Texas company $57 million for lunar construction system,“ space.com (pristup 29. studenoga 2022).

Anonymus (10. studenoga 2022.), „NASA’S CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) & Mars Dune Alpha Habitat,“ nasa.gov (pristup 29. studenoga 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube