kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Četvero astronauta vratilo se na Zemlju nakon šestomjesečne misije u svemiru
Svemir

Četvero astronauta vratilo se na Zemlju nakon šestomjesečne misije u svemiru

Četvero astronauta vratilo se na Zemlju nakon šestomjesečne misije u svemiru. Zasluge NASA.
objavljeno

Četvero astronauta uspješno su se vratili na Zemlju koristeći SpaceX-ovu svemirsku letjelicu u utorak, čime je okončana njihova polugodišnja misija na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Njihova letjelica probila je atmosferu iznad Sjedinjenih Američkih Država u ranojutarnjim satima i sigurno prizemljila u vodama Meksičkog zaljeva, u blizini Floridskog poluotoka.

Misiju je predvodila Jasmin Moghbeli, pilot helikoptera Američkih mornaričkih snaga i članica NASA-e, zajedno s međunarodnom posadom koju su činili Andreas Mogensen iz Danske, Satoshi Furukawa iz Japana i Konstantin Borisov iz Rusije. Ovaj međunarodni tim astronauta svoj je boravak na ISS-u započeo prošlog kolovoza, a njihovi su nasljednici stigli prošli tjedan, također pomoću SpaceX-ove kapsule.

“Ostavili smo za vas malo maslaca od kikirikija i tortilja,” poručila je Moghbeli preko radija nakon odvajanja od orbitalne postaje u ponedjeljak. Na to je NASA-ina Loral O’Hara odgovorila: “Već mi nedostajete i zahvaljujem na tom velikodušnom poklonu.”

O’Hari preostaje još nekoliko tjedana boravka na ISS-u prije nego što se na Zemlju vrati pomoću ruske Soyuz kapsule. Uoči svojeg odlaska s ISS-a, Mogensen je putem platforme X, ranije poznate kao Twitter, izrazio svoje nestrpljenje da ponovno čuje “ptice kako pjevaju među drvećem” i izrazio želju za hrskavom hranom. NASA favorizira raznolikost opcija za putovanje kako bi se osigurala dodatna sigurnost u slučaju bilo kakvih problema s raketama. Boeing bi trebao započeti sa svojom uslugom prijevoza astronauta, planirajući testni let s dvoje pilota na početku svibnja.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.