kozmos.hr
Astronomija

Venera je prije milijardi godina imala tektoniku ploča poput Zemlje

Venera je poznata kao drugi po sjaju nebeski objekt na noćnom nebu nakon Mjeseca. Izvor: Wikimedia Commons
objavljeno

Venera, planeta koju znanstvenici često opisuju kao pakleni pusti krajobraz, možda je nekada davno imala tektonsku aktivnost ploča sličnu onoj koja se događala na ranoj Zemlji, ukazuje novo istraživanje. Ova spoznaja otvara mogućnosti za razumijevanje potencijala ranog života na Veneri, njene evolucijske prošlosti i povijesti Sunčeva sustava.

Istraživači predvođeni timom sa Sveučilišta Brown koristili su atmosferske podatke s Venere i računalne modele kako bi pokazali da sadašnji sastav atmosfere i tlak na površini Venere mogu biti rezultat rane tektonske aktivnosti. Na Zemlji je ovaj proces doveo do stvaranja novih kontinenata i planina te do kemijskih reakcija koje su stabilizirale temperaturu na površini, stvarajući uvjete pogodne za razvoj života.

Venerin Put: Od Tektonike do Ekstremne Vrućine

Za razliku od Zemlje, Venera, najbliža susjeda i sestrinska planeta Zemlji, krenula je u suprotnom smjeru. Danas Venera ima temperature na površini dovoljno visoke da rastope olovo. Prema jednoj teoriji, Venera je uvijek imala “stagnantni poklopac”, što znači da njezina površina ima samo jednu ploču s minimalnim količinama pokreta i otpuštanja plinova u atmosferu.


Novo istraživanje, međutim, iznosi hipotezu da to nije uvijek bio slučaj. Istraživači zaključuju da bi Venera morala imati tektoniku ploča negdje između 4,5 i 3,5 milijardi godina nakon svog formiranja kako bi se objasnilo obilje dušika i ugljičnog dioksida u njezinoj atmosferi. Tektonski pokreti bili bi ograničeni.

Važnost za Razumijevanje Života

Matt Weller, vodeći autor studije, ističe da ovo otkriće naglašava mogućnost da su u isto vrijeme dva planeta u istom solarnom sustavu imala tektoniku ploča – isti onaj način tektonike koji omogućuje život kakav vidimo na Zemlji danas. To također jača mogućnost mikrobnog života na drevnoj Veneri i pokazuje da su ova dva planeta bila sličnija prije nego što su se počela razvijati u različitim smjerovima.

Istraživanje također ističe da bi tektonika ploča na planetima mogla ovisiti o vremenu, a time i sam život. Alexander Evans, koautor studije, napominje da ovo pokazuje da planeti mogu prelaziti između različitih tektonskih stanja, što bi moglo biti prilično uobičajeno. Zemlja bi, u tom kontekstu, mogla biti iznimka.

Atmosfera Kao Ključ za Razumijevanje Prošlosti

Istraživanje naglašava da atmosfera može biti ključna za razumijevanje drevne povijesti planeta, koja često nije sačuvana na njihovim površinama. Nadolazeća NASA-ina misija DAVINCI+ na Veneru mogla bi pomoći potvrditi ove nalaze i dati daljnje uvide u povijest tektonike ploča na ovom vrućem, ali intrigantnom planetu.

Ovo istraživanje donosi novu dimenziju u razumijevanju Venere i njezine povezanosti s Zemljom, otvarajući mogućnosti za bolje razumijevanje atmosferskih procesa, tektonike ploča i povijesti života u Sunčevom sustavu. Razumijevanje ovih procesa ne samo da nam pruža uvid u prošlost, već nam također pomaže planirati i predviđati buduće promjene na našem vlastitom planetu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.