kozmos.hr
Svemir

Venera i misterij superrotacije

Venera je poznata kao drugi po sjaju nebeski objekt na noćnom nebu nakon Mjeseca. Izvor: Wikimedia Commons
objavljeno

Inovativna studija pažljivo je promatrala ogroman atmosferski val u obliku ‘cunamija’ u oblacima Venere po prvi put, otkrivajući njegovu potencijalnu ulogu u ubrzanju krećuće atmosfere planeta. Ovo otkriće omogućeno je međunarodnom suradnjom amaterskih astronoma koji su promatrali Veneru više od 100 uzastopnih dana.

U studiji kakva do sada nije provedena, tim predvođen Javierom Peraltom sa Sveučilišta u Sevilli promatrao je masivni atmosferski val, sličan cunamiju, koji se širi kroz najdublje oblake Venere. Rezultati, objavljeni u časopisu Astronomy & Astrophysics, sugeriraju da bi ovaj diskontinuitet mogao imati značajnu ulogu u ubrzanju krećuće atmosfere Venere. Neprekidna promatranja, koja su trajala više od 100 dana, omogućila su amaterski astronomi širom svijeta, radeći u suradnji s japanskom misijom Akatsuki iz 2022. godine.

Diskontinuitet

Studija otkriva još jednu iznenađujuću činjenicu: ultraljubičaste slike snimljene kamerom UVI na japanskoj misiji Akatsuki u lipnju pokazale su da se diskontinuitet činio širiti na oko 70 km iznad površine Venere na nekoliko sati. “Iznenađujuće je jer se do sada diskontinuitet činio ‘zarobljenim’ u najdubljim oblacima, a nikada ga nismo promatrali na takvoj visini,” objašnjava Peralta.


Kao astrofizičar, Peralta je osmislio strategiju promatranja Venere za instrument WISPR tijekom prilaznih i odlaznih manevara svemirske letjelice NASA-e Parker u 2022. godini te je doprinio fizičkom tumačenju promatranja uspoređujući termalne emisijske slike s površine Venere snimljene WISPR-om i Akatsukijevom IR1 kamerom.

Venerini gornji oblaci

Slike misije Akatsuki ne samo da ukazuju na mogućnost širenja diskontinuiteta u gornje oblake Venere, već također pomažu istraživačima razumjeti zašto se to dogodilo. Općenito, područja s vjetrovima koji se podudaraju s brzinom vala djeluju kao fizička “barijera” širenju vala. Na Veneri, vjetrovi postupno rastu s visinom i kreću se brže od diskontinuiteta na vrhu oblaka, sprečavajući diskontinuitet da se širi prema gore iz dubokih oblaka. No, kada su istraživači izmjerili vjetrove u visokim oblacima pomoću Akatsukija, otkrili su da su neobično spori u prvom dijelu 2022. godine, nekoliko puta sporiji od samog diskontinuiteta. Kao rezultat toga, diskontinuitet se mogao širiti prema većim visinama.

“Mjerenje vjetrova na Veneri ključno je za pokušaj objašnjavanja zašto se venerijanska atmosfera vrti 60 puta brže od površine. Ovaj atmosferski fenomen poznat je kao superrotacija. Pojavljuje se i na Saturnovom mjesecu Titanu te na mnogim egzoplanetima, ali nakon više od pola stoljeća istraživanja, još uvijek ga ne možemo zadovoljavajuće objasniti”, objasnio je Peralta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.