kozmos.hr
Svemir

Tajanstveni iridescentni oblaci uočeni na Marsu

objavljeno

Znanstvenici su također otkrili da se oblaci na Marsu pojavljuju mnogo ranije u godini nego što se prije mislilo.

Rover Curiosity fotografirao je zapanjujući fenomen na Crvenom planetu – tanke užarene oblake. Sastavljeni su od kristala leda koji raspršuju sunčevu svjetlost. Neki od njih stekli su srebrne obrise, dok su drugi raznobojni. Snimanje je važno za znanost jer pomaže znanstvenicima da shvate kako se stvaraju oblaci na Marsu.

Suprotno ranijim vjerovanjima znanstvenika, atmosfera Marsa sadrži oko 0,001% vodene pare. Ova je brojka veća u odnosu na gornje slojeve Zemljine atmosfere.

S obzirom na nizak tlak i temperaturu, para je zasićena, pa tvori vodene oblake na nadmorskoj visini od oko 10-30 km. Mogu se primijetiti tijekom cijele godine u regiji ekvatora.

Visoki oblaci na Marsu (iznad 20 km) posljedica su kondenzacije ugljičnog dioksida. Iz sličnog razloga zimi se u polarnim predjelima (do 10 km iznad površine) stvara naoblaka. A ljeti su oblaci tanki slojevi leda.

kompozicija slika oblaka snimljenih navigacijskim kamerama tvrtke Curiosity 31. ožujka 2021. Izvor: NASA / JPL-Caltech

U prošlosti su znanstvenici Marsovske oblake promatrali samo u najhladnije doba godine u ekvatorijalnoj zoni. Međutim, prije dvije godine (ili jedne marsovske godine) atmosferski je fenomen zabilježen mnogo ranije – krajem siječnja.

Ovi se oblaci nisu pojavili samo ranije nego obično, već i na različitoj visini – više od 60 km. Tamo nastaju od suhog leda ili smrznutog ugljičnog dioksida.

https://kozmos.hr/potresne-snimke-s-marsa-otkrivaju-drevne-rijecne-kanale-nalik-zemljinim/

Ovoga puta NASA-ini znanstvenici bili su spremni za taj fenomen, te su počeli dokumentirati već u siječnju kada su se pojavili oblaci.

Znanstvenici trebaju napraviti više analiza kako bi preciznije odredili visinu slojeva oblaka i njihov sastav. Oblik i strukturu oblaka najbolje smo vidjeli zahvaljujući crno-bijelim navigacijskim kamerama rovera Curiosity. Tijekom zalaska sunca jasno se vide mali valovi koji odražavaju sunčevu svjetlost.

Noćasti oblaci postaju posebno svijetli kad se napune kristalima leda, a zatim potamne dok se sunce spušta. To znanstvenicima služi kao jedan od tragova kako bi zaključili na kojoj su nadmorskoj visini.

Predivni iridescentni oblaci, poznati pod nazivom “Majka bisera”. Oni su uočeni 5. ožujka 2021. godine, iako je ovo samo izrezani dio cijele široke panorame.Izvor: NASA / JPL-Caltech / MSSS

A tajna iridiscentnih oblaka koji su, prema riječima stručnjaka, još spektakularniji i jedinstveniji, jest u tome što se sastoje od čestica gotovo iste veličine. Najčešće se ovaj fenomen opaža na oblacima koji nastaju u isto vrijeme i istom brzinom.

Prema znanstvenicima, ovi prelijevajući oblaci neki su od rijetkih živopisnih fenomena na Crvenom planetu. Dapače, da se nalazite na Marsu, mogli biste golim okom vidjeti ove oblake, iako se ne bi činili tako svijetli kao kad bi se vidjeli kroz kamere Curiosity-a.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Bartels, M. (2021, May 29). NASA’s Curiosity rover spots strange, colorful clouds on Mars. Space.com.
• Greicius, T. (2021, May 28). NASA’s Curiosity Rover Captures Shining Clouds on Mars. NASA.
• Laboratory, J. P., Soul, L., Hart, H., Porras, A., Morosco, T., Warmoth, G., Dollar, B., Akins, B. W., & Flagler, D. (2021, May 28). NASA’s Curiosity Rover Captures Strange Shimmering Iridescent Clouds on Mars. SciTechDaily.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube