Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Pronađeni ostaci organskih spojeva na Marsu

rover-curiosity-na-marsu
Selfie rovera Curiosity na Mont Mercou, sadašnjoj lokaciji rovera. Ostaci organskih soli pronađeni su u starijim podacima. Izvor: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Prošli tjedan je objavljeno kako su znanstvenici proučavili prethodno dobivene podatke iz Curiosity rovera, te ustanovili prisutnost određenog udjela organskih soli na Marsu.

Teorija da je na Marsu nekada postojala neka vrsta organskog života postala dosta čvrsto ukorijenjena u znanstvenoj zajednici. No, ova teorija svake godine dobiva nove semantičke slojeve koji nam ne dopuštaju da kažemo jasno da li je teorija istinita ili ne.

Iz tog razloga su razni timovi astrofizičara iz NASA-e fokusirani na identificiranje važnih komponenti kao što je organska sol. Ovakvi spojevi potrebni su nam kako bi mogli potvrditi nekadašnje postojanje života, ili čak manje vjerojatnije, sadašnje postojanje života na Crvenom planetu.

Prošli tjedan je javno objavljeno kako je jedan tim iz NASA-e pročavao prethodno dobivene podatke od Curiosity rovera, te ustanovio prisutnost određenog udjela organskih soli na Marsu. Ovaj obećavajući pronalazak predstavlja važnu smjernicu ka tome gdje trebamo tražiti dokaze kako bi potvrdili naseljivost Marsa, bilo prošlu ili sadašnju.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pronađene soli nastale su od organskih spojeva prethodno pronađenih na Marsu od strane rovera Curiosity. Znanstvenici vjeruju kako organski spojevi i soli nastaju pod utjecajem geoloških ili bioloških aktivnosti.

Ove informacije su prilično indirektne. Uređaj SAM koji je otkrio spojeve zagrijava kamenje i tlo, dok oni ne počnu emitirati jednostavne plinove. Analiza tih plinova ukazala je na inicijalnu strukturu uzoraka.

Iz tog je razloga glavni autor James Lewis sugerira da Curiosity pokuša pronaći direktne dokaze o postojanju organskih soli na Marsu. Direktne informacije mogao bi pružiti CheMin uređaj, no samo ako su one prisutne u velikim količinama. Količina soli teško je dokaziva u ovom trenutku.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

NASA je slučajno “posijala” život na Marsu, tvrde znanstvenici

 

Problem kod dokazivanja organskih ostataka na Marsu je taj što je planet milijardama godinama suh i hladan, te je za to vrijeme bio izložen radijaciji, koja pak razgrađuje organske spojeve. Znanstvenici koji rade na Curiosityu pokušavaju riješiti ovu zagonetku sa malo informacija koje su im na raspolaganju na Marsovskoj površini.

Još tamo 2018. godine međunarodni tim znanstvenika uspio je ustanoviti, na temelju podatak dobivenih Curiositya, da na Marsu postoji organski spojevi. Ovaj pronalazak bio je vrlo obećavajuć. Također, moguće je da je dosta ranih organskih spojeva prešlo kasnije u formaciju soli.

Kako bi potvrdili ovu hipotezu, znanstvenici su analizirali razne organske soli u svojem laboratoriju, kombinirajući ih sa simuliranim Marsovskim solima, te zagrijavajući ih poput SAM uređaja. U ovu simulaciju znanstvenici su dodali i perklorat, koji je dosta čest na Marsu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Dobiveni rezultati podudarali su se s onima dobivenim na površini Crvenog planeta, te su rezultati postali indirektan dokaz postajanja organskih soli na Marsu.

Znanstvenici se nadaju kako će u nadolazećim godinama dobiti novu priliku proučavati razne spojeve na Marsu. ESA-in rover Rosalind Franklin biti će lansiran sljedeće godine u sklopu ExoMars programa. Opremljen je sa uređajima za bušenje tla, koji mogu doseći dobinu od 2 metra. S nestrpljenje iščekujemo nova Marsovska otkrića.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Jet Propulsion Laboratory. (n.d.). Salts Could Be Important Piece of Martian Organic Puzzle, NASA Scientists Find. NASA.
• O’Neill, M. (2021, May 23). NASA Finds Organic Salts Are Likely Present on Mars – Remnants of Ancient Martian Microbial Life? SciTechDaily.
• Robitzski, D. (2021, May 24). NASA Rover Finds Likely Remnants of Organic Compounds on Mars. Futurism.
• Warren, H., & Gebhardt, C. (2021, May 23). Potential organic salt detection from Curiosity yields further evidence for past organics on Mars.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji....

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Zemaljski vulkani imaju mogućnost “super-erupcije” rasuti po cijelom planetu. Na Marsu su fokusirani na jednu regiju i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto. Znanstvenici su pronašli...

Oglas