kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Svemirska letjelica JUICE snimila je prve fotografije sa Zemljom u pozadini
Svemir

Svemirska letjelica JUICE snimila je prve fotografije sa Zemljom u pozadini

objavljeno

ESA-ov Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) snimio je svoje prve fotografije koje prikazuju svemirsku letjelicu i Zemlju u pozadini.

Juice misija lansirana je na Ariane 5 raketom

Juice, lansiran iz europskog svemirskog centra u Kourouu 14. travnja, ima dvije nadzorne kamere smještene na površini kako bi snimile razne razmještaje. Početne slike, snimljene u satima nakon lansiranja, su snimke od 1024 x 1024 piksela s preliminarnim podešavanjem boja.

Znanstvena kamera za promatranje ledenih mjeseci Jupitera

Jednom kada se 2031. godine nađe u jupiterovom sustavu, znanstvena će kamera snimati visokorazlučive slike Jupitera i njegovih ledenih mjeseci.

Pozicije i funkcije nadzornih kamera

Ova fotografija prikazuje veliku antenu s Juice misije i Zemlju u pozadini. Kredit za sliku: ESA/JUICE.
Ova fotografija prikazuje veliku antenu s Juice misije i Zemlju u pozadini. Kredit za sliku: ESA/JUICE.

Nadzorna kamera 1 Juicea (JMC1) smještena je na prednjoj strani svemirske letjelice i gleda dijagonalno prema gore na vidno polje koje uključuje dio jedne solarne ploče i na kraju će snimiti razmještene antene. Nadzorna kamera 2 Juicea (JMC2) smještena je na vrhu svemirskog broda i prati višestupanjsko razmještanje 16 metara duge antene Radar for Icy Moons Exploration (RIME). RIME, radar koji prodire kroz led, udaljeno će ispitivati podzemnu strukturu Jupiterovih velikih mjeseci.

Razmještanje RIME-a i operacije misije

Trenutačno u sklopljenoj konfiguraciji, RIME će se preklopiti u etapama tijekom narednih dana. Nadzorne kamere će također biti aktivne tijekom raznih operacija misije, poput asistencije gravitacije pri prolasku Mjeseca, Zemlje i Venere na putu prema Jupiteru.

O Juice misiji

Juice je ambiciozna misija čovječanstva za istraživanje vanjskog Sunčevog sustava. Nakon osmogodišnjeg putovanja do Jupitera, promatrat će plinovitog diva i njegova tri velika oceana na mjesecima – Ganimedu, Kalistu i Europi – koristeći niz instrumenata za daljinsko osjetljivanje, i geofiziku. Misija ima za cilj otkriti više o tim mjesecima kao potencijalnim staništima za prošli ili sadašnji život, dok proučava složeno magnetsko, radijacijsko i plazmatsko okruženje Jupitera te njegove interakcije s mjesecima. Juice će analizirati jupiterov sustav kao arhetip za sustave plinovitih divova u cijelom svemiru.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube