Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Astronomija

Sustav raketnog rudarstva razvijen za iskorištavanje Mjesečevih resursa

Mastenov rover moći će prodrijeti duboko unutar Mjesečeve površine i izvući impresivne količine vodenog leda.Izvor: Masten

Evo kako možemo izvući vodu sa Mjeseca.

Američka tvrtka Masten Space Systems predstavila je plan za vađenje leda na Mjesecu u okviru odgovarajućeg NASA-inog natjecanja. Inženjeri tvrtke predložili su za to upotrebu rovera s mlaznim motorom, koji će podići tlo i usisati ga, a zatim odvojiti vodeni led iz suspenzije.

U narednim godinama Sjedinjene Države, Kina i Rusija planiraju započeti aktivne programe istraživanja Mjeseca, uključujući slijetanje ljudi, kao i izgradnju lunarne baze.

Prve misije koristit će samo resurse sa Zemlje, ali za veliko istraživanje Mjeseca bit će potrebne česte i skupe misije opskrbe, pa svemirske agencije i privatne tvrtke rade na stvaranju tehnologija za vađenje korisnih resursa iz mjesečevog tla.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Sve što trebate znati o tome kako možemo dobiti led i vodu izravno na Mjesecu

Glavni cilj programera budućih lunarnih misija je vodeni led koji se, prema nedavnim istraživanjima, nalazi točno na površini u polarnim mjesečevim područjima. Voda se može koristiti i za potporu životu astronauta (u izvornom obliku i u obliku kisika dobivenog elektrolizom vode) i za stvaranje para kisika i vodika za mlazne motore.

Krajem 2020. NASA je pokrenula natječaj za stvaranje tehnologija za vađenje vode iz leda na Mjesecu i demonstraciju njihova rada. Natjecateljsko područje bit će smješteno 11 kilometara od Južnog pola i podijeljeno u dva područja: područja za slijetanje i područje za  proizvodnju.

Vozila sudionika natjecanja morat će sletjeti na područje slijetanja od 98 tisuća četvornih metara. Na području slijetanja NASA će locirati elektranu od 10 kilovata koju sudionici mogu koristiti. Očito je da govorimo o nuklearnom reaktoru, koji je agencija uspješno testirala 2018. NASA će također pružiti mogućnost isporuke energije iz reaktora na udaljenosti do četiri kilometra, ali još nije jasno kako.

Proizvodna zona bit će smještena 3,27 kilometara od zone slijetanja, a NASA će instalirati uređaj za vađenje vode iz regolita 200 metara od nje. Istodobno, sudionici također mogu koristiti svoj uređaj za obradu regolita.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Nakon obrade na ovaj ili onaj način, uređaji sudionika morat će dostaviti primljenu vodu na područje slijetanja. Ukupno će svaki tim morati isporučiti 10 tona vode.

Japan šalje “ transformera“ na Mjesec

Masten Space Systems udružio se s Honeybee Robotics i Lunar Outpost kako bi razvio originalnu metodu ekstrakcije vode kroz natjecanje. Misija tima sastojat će se od dva vozila: spuštača s otapačem leda i spremnicima za vodu i rovera koji će vaditi ovaj led. Nakon slijetanja, rover s osam kotača izaći će iz slijetalice i otputovati u rudarsko područje.

Za vađenje leda s Mjesečeve površine u središte će biti instaliran mlazni motor s preklopnim stijenkama mlaznice, koji će se spustiti na tlo kako bi se stvorila uvjetno zatvorena komora. Nakon toga, uređaj će aktivirati motor impulsima od pola sekunde, tijekom kojih će se mjesečevo tlo podići u zrak. Programeri planiraju stvoriti jame dubine dva metra.

Nakon što se tlo podigne mlaznom strujom, rover će usisati rezultirajuću suspenziju u uređaj za frakcioniranje. Koristi nekoliko metoda odvajanja: magnetsku, elektrostatičku, inercijsku (ciklonski dizajn) i kondenzaciju. Kao rezultat toga, rover će sakupljati led i plinove iz mlaznog motora, a odvojene čestice tla izbacivat će se odmah na mjestu rudarstva na Mjesecu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Tvrtka napominje da izvedbene sposobnosti rovera daleko premašuju NASA-ine zahtjeve. Dnevno će moći napraviti tri rupe u četiri rudarska sektora. U svakoj jami programeri planiraju vaditi 100 kilograma leda. Tako će za godinu dana rada to omogućiti vađenje 426 tona vode.

Ovo nije prva neobična lunarna misija koju je predložio Masten Space Systems. Prošle su godine njezini inženjeri razvili metodu za trenutno stvaranje mjesta za slijetanje na mjesečevoj površini: da bi to učinili, predložili su dodavanje elemenata za topljenje u ispuh iz mlaznice koji bi se stvrdnuo na površini i formirao čvrstu površinu na slobodnom protoku regolita.

Pridružite se raspravi u našoj Telegranm grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

• Ackerman, E. (n.d.). Rocket Mining System Could Blast Ice from Lunar Craters. IEEE Spectrum: Technology, Engineering, and Science News.
• Harbaugh, J. (2020, November 17). NASA Challenge Seeks Innovations to Excavate Moon Resources. NASA.
• Masten Space Systems. (2021, June 18). Break the Ice: Masten designs Rocket Mining System to extract lunar water. Masten Space Systems.

Pročitaj više

Svemir

Brojni komadi svemirskog stijenja pronađeni su na Zemlji, no postoji li ijedan komad sa Zemlje koji je otkriven negdje drugdje u svemiru? Na Zemlji...

Astronomija

Lutajući planeti Znanstvenici su dosad pronašli na tisuće egzoplaneta od kojih većina kruži oko zvijezda domaćina. Nasuprot tome, otkriveno je relativno malo svjetova koji...

Svemir

Vjeruje se da su sve aktivnosti na Mjesecu prestale prije otprilike 3 milijarde godina: do tada je temperatura njegove unutrašnjosti već pala ispod minimalno...

Svemir

Zatim će se na asteroide lansirati još jedna letjelica za procjenu rezultata udara. NASA nam je dala službeni datum lansiranja dugo očekivane misije DART....

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Ovo je ‘Woodstock’ istraživanja modificirane gravitacije. Konferencija za alternativne pogone – APEC Znanstvenici iz NASA-e, DARPA-e i MIT-a sastat će se preko Zoom platforme...

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Svemirski teleskop James Webb omogućit će nam da vidimo svemir kako ga do sada nismo nikada vidjeli. ESA i NASA odobrile su novi datum...

Oglas