kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-ina svemirska letjelica posjetit će najveći Jupiterov mjesec
Svemir

NASA-ina svemirska letjelica posjetit će najveći Jupiterov mjesec

objavljeno

NASA-ina svemirska letjelica Juno proći će 1038 kilometara od površine Ganimeda.

Prošla su dva desetljeća otkako je svemirska misija detaljno proučila Jupiterove mjesece. Posljednji put to se dogodilo između 1995. i 2003. godine kada su satelite proučavali NASA-in svemirski brod Galileo. Svemirska letjelica Juno približit će se mjesecu Ganimedu i promatrati površinu s oko 1.000 kilometara udaljenosti.

Sve što trebate znati o Jupiterovom Ganimedu

Ganimed je jedan od Jupiterovih galilejskih mjeseci, najveći i najmasivniji satelit u Sunčevom sustavu. Dvostruko je teži od Mjeseca, nešto je veći od Merkura i ima mnoštvo zanimljivih svojstava. To je jedini satelit u Sunčevom sustavu koji ima magnetosferu, za koju je odgovorna tekuća jezgra.

Osim toga, ima razrijeđenu atmosferu i ionosferu, njegova rotacija sinkronizirana je s rotacijom Jupitera. Promatranja Ganimeda na različitim svemirskim postajama, uključujući Voyager 1, Voyager 2 i Galileo, pokazala su da je njegova površina prekrivena koncentričnim utorima od kojih je svaki širok nekoliko kilometara.


Astronomi su pretpostavili da su se pukotine mogle pojaviti kao rezultat sudara mjeseca s drugim nebeskim tijelom, ali snaga i razmjeri događaja još uvijek nisu jasni.

Ova fotografija Ganimedove površine, snimljena misijom Galileo 1996. godine, prikazuje karakteristične mjesečeve široke grebene i gusto raspoređene kratere. To implicira da je površina nepromijenjena milijardama godina. Izvori: NASA / ZNANSTVENA FOTOGRAFIJA

Znanstvenici su također otkrili da se ispod površine Ganimeda nalazi ogroman ocean koji sadrži više vode od svih oceana na Zemlji. Vjeruje se da u njemu može biti života.

U stvari, nedavno znanstveno izvješće sugerira da bi izvanzemaljski svjetovi s podzemnim oceanima, slični Ganimedu, mogli biti najbolje mjesto za traženje vanzemaljskog života. To je zato što bi potencijalni oblici života bili bolje zaštićeni pod tipičnim zaštitnim slojevima površine i mogli bi se sigurno razvijati i napredovati.

https://kozmos.hr/jupiterov-mjesec-je-savrsen-za-izvanzemaljski-zivot/

Dakle, Ganimed je jedno od najvažnijih nebeskih tijela u Sunčevom sustavu za buduća istraživanja. Dvije misije koje će proučavati Jupiterove mjesece pokrenut će se ovog desetljeća – ESA-in Jupiter Icy Moons Explorer i NASA-in Clipper.

Junonov nadolazeći bliski posjet Ganimedu

Posljednji posjet bespilotne ekspedicije Jupiterovom najvećem mjesecu Ganimedu bio je 20. svibnja 2000. A najnoviji je bio jučer, 7. lipnja, kada je NASA-ina misija Juno prošla 1038 kilometara od njegove površine.

Juno je opremljen važnim  alatima kojima će proučiti Ganimed s najnovijim istraživačkim metodama novog stoljeća.

Junovi instrumenti bit će uključeni tri sata prije polijetanja. Podaci će se prikupljati UVS ultraljubičastim spektrografom, uređajem za infracrveno mapiranje JIRAM i mikrovalnim radiometrom MRW.

Junove fotografije Ganimeda iz 2019. godine, kada je letjelica bila od njega udaljena stotinu tisuća kilometara. Izvori: NASA / JPL-Caltech / SwRI / ASI / INAF / JIRAM

JunoCam će također snimiti detaljne fotografije usporedive s onima iz prethodnih misija Voyager i Galileo.

Jednom kad fotografije dođu na Zemlju, znanstvenici će ih usporediti sa starim slikama, promatrajući potencijalne promjene na Ganimedovoj površini – poput toga jesu li se pojavili novi krateri.


Sam let bit će vrlo brz – sve će biti gotovo za manje od 25 minuta. Procjenjuje se da će tijekom tog razdoblja biti snimljeno oko pet fotografija, što se može činiti kao beznačajan broj, ali bit će korisne kako za trenutna istraživanja, tako i za pripremu za buduće misije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Bartels, M. (2021, June 6). NASA’s Juno to make the closest visit to Jupiter’s biggest moon Ganymede in 20 years.
• Greicius, T. (2021, June 3). NASA’s Juno to Get a Close Look at Jupiter’s Moon Ganymede.
• Lyons, K. (2021, June 6). NASA’s Juno probe will get close to Jupiter’s moon Ganymede on Monday.

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.