kozmos.hr
Svemir

Buduće solarne oluje mogle bi uništiti satelite

An-artists-rendering-of-a-solar (curiosmos)
objavljeno

Znanstvenici predviđaju da bi novi solarni ciklus – koji će dosegnuti vrhunac sredinom desetljeća – mogao biti znatno aktivniji od prethodnih.

Utjecaj Sunca na satelite

Stručnjaci za svemirsko vrijeme na 36. Small Satellite konferenciji 8. kolovoza ove godine upozorili su da se relativno benigni uvjeti posljednjih godina približavaju kraju! Naime, kako pojašnjava Tzu-Wei Fang, svemirski znanstvenik u NOAA-inom Centru za predviđanje svemirskog vremena (SWPC), „Što god ste doživjeli u posljednje dvije godine nije važno. Što god ste naučili u posljednje dvije godine, neće se primijeniti u sljedećih pet godina.“

Veća gustoća gornjeg sloja atmosfere rezultat je povećane aktivnosti svemirskog vremena, što uzrokuje veći otpor satelitima. Kada je u veljači nastupila solarna oluja, 38 od 49 nedavno lansiranih satelita SpaceX Starlink bilo je prisiljeno ‘povući se’ jer se njihovi potisnici nisu mogli nositi s pojačanim atmosferskim otporom. „Ta je oluja zapravo bila manja oluja u našem katalogu. Nije velika oluja;“ dodao je Fang.

NASA-in opservatorij za solarnu dinamiku snimio je solarnu baklju 3. svibnja 2022. godine. Baklja je vidljiva u donjem lijevom dijelu Sunca (©NASA/SDO).
NASA-in opservatorij za solarnu dinamiku snimio je solarnu baklju 3. svibnja 2022. godine. Baklja je vidljiva u donjem lijevom dijelu Sunca (©NASA/SDO).

Proučavanje utjecaja

Kao dio svoje studije o tom incidentu, SWPC se udružio sa SpaceX-om kako bi bolje predvidi atmosferske uvjete i rizike koje oni predstavljaju za satelite koristeći svemirske vremenske modele. Kao dio svoje procjene modela, SpaceX također pruža podatke o orbiti svojih Starlink satelita – „Pokušavamo vidjeti kako možemo iskoristiti ove podatke za poboljšanje procjena gustoće.“

Upravljanje ‘svemirskim prometom’ također je pod utjecajem povećanog atmosferskog otpora. Naime, nakon oluje – kažu stručnjaci – stvari su pomalo kaotične budući da se učinci otpora razlikuju među satelitima i krhotinama, i tada treba uzeti u obzir mogućnost sudara.

Do sad smo se nalazili u relativno blagom solarnom ciklusu koji je trajao 11 godina prije nego je započeo ciklus pojačane solarne aktivnosti (tzv. ciklus 24). Ovaj ciklus poklopio se s lansiranjem sve većeg broja satelita, a problem je nastao jer mnogi operateri satelita nisu upoznati s utjecajima aktivnog sunca.

Čini se da će novi ciklus 25, s vrhuncem sredinom desetljeća, biti aktivniji od prethodnih – „Ako pogledate početak ove godine, stvari su vrlo lude. Imali smo solarnu baklju gotovo svaki tjedan!“ Očekuje se da će solarne oluje postati snažnije tijekom sljedećih nekoliko godina jer su trenutni trendovi ciklusa viši od predviđanja.

Oštećenja satelita

Sateliti također mogu biti ozbiljno oštećeni zbog solarnih utjecaja ili njihov rad može biti poremećen. Utjecaji su posebno izraženi kod malih satelita budući da je njihova elektronika često osjetljivija na sunčevu aktivnost nego komponente kvalitetnijih i većih satelita koje su načelno otporne na zračenje.

Prema predstavnicima industrije koji su sudjelovali na konferenciji, zabrinutost zbog povećane solarne aktivnosti još nije dovela do značajnog pomaka u kvaliteti elektronske opreme na malim satelitima.

Fang je zaključio kako satelitski operateri postaju svjesni da ne mogu ignorirati utjecaje solarnih oluja te dodao „Vrlo je važno da svi budemo svjesni utjecaja svemirskog okruženja, kako će vaš satelit ublažiti ovo zračenje i kako ćete ublažiti efekte otpora.“

Velike solarne oluje mogle bi izazvati ‘internetsku apokalipsu’

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Student povijesti koji u slobodno vrijeme voli čitati i pisati o svojim najdražim temama - povijesti, svemiru i astronomiji.