kozmos.hr
Znanost

Pronađena glava 800 godina stare skulpture u Angkoru

Pronađena glava 800 godina stare skulpture u Angkoru
objavljeno

Pronađena je glava deve (božanstva) koja se nalazila uz hodnik prema Vratima Pobjede u Angkor Thomu.


Vrata Pobjede jedno su od pet glavnih ulaza koja vode u utvrđeni grad Angkor Thom, prijestolnicu Kmerskog Carstva tijekom vrhunca u 12. i 13. stoljeću. Posjetitelji moraju proći pored 108 kamenih skulptura koje obrubljuju hodnik kako bi stigli do njih. Jedna od tih skulptura bila je bez glave, no ova situacija mogla bi se promijeniti zahvaljujući nedavnom otkriću arheologa tijekom projekta restauracije.

Prema priopćenju Nacionalne uprave APSARA, radi se o dobro očuvanoj glavi od pješčenjaka. Fotografija prikazuje zamršeno uklesane oči i ukras na glavi skulpture. Nos je polomljen i završava naglo gdje bi trebao biti gornji dio usne skulpture. Arheolozi su identificirali da glava pripada spomenutoj “obezglavljenoj” skulpturi, točnije 23. devi, ili božanstvu, koja se nalazi uz obližnja Vrata Pobjede.

Trenutno, vlasti nisu objavile koliko dugo je 800 godina stara skulptura bila bez glave niti planiraju li sada spojiti obje sekcije. Međutim, istaknuli su da otkriće “doprinosi bogatoj arheološkoj baštini Angkor Thoma” te da su “iskopavanja još uvijek u tijeku”. Kompleks Angkor Thom nalazi se u Siem Reapu, Kambodža, sjeverno od ikoničkog religijskog središta Angkor Wat. Danas su oba mjesta značajne turističke atrakcije i dio su Arheološkog parka Angkor, UNESCO-vog mjesta svjetske baštine


Pratite Kozmos na Google Vijestima.