kozmos.hr
Svemir

Poteškoće Ingenuitya tijekom šestog leta

objavljeno

Mini helikopter Ingenuity iskusio je određene poteškoće tijekom šestog leta, no uspio je sigurno sletjelti. Situacija, iako vrlo stresna, pokazala je izdržljivost helikoptera.

Ingenuity je poletio 22. svibnja na svoj šesti let. Iako je NASA u planu imala izvesti samo pet letova, misija je produžena kako bi se ispitali izviđački potencijali i izdržljivost helikoptera.

Plan leta je bio sljedeći:

  • uzdići se na visinu od 10 metara
  • odletjeti 150 metara prema jugoistoku
  • pomaknuti se 15 metara prema jugu
  • za vrijeme pomicanja fotografirati zapadnu stranu
  • odletjeti 50 metara prema sjeveroistoku
  • sletjeti

Problem tijekom leta dogodio se nakon 54 sekunde. Naime, između Ingenuity-evih kamera i računala dogodila se smetnja, koja je uzrokovala gubitak jedne fotografije. Još gora stvar jest što je tada Ingenuity počeo slati fotografije sa netočnim vremenskim oznaka, jer se poremetio algoritam koji obavlja ovu funkciju.


Rezultirajuće nedosljednosti značajno su narušile informacije kojima se NASA služi za letenje helikopterom, što je dovelo do toga da se pogrešne informacije moraju stalno ispravljati. Naravno, sve ovo dovelo je do velikih oscilacija.

https://kozmos.hr/marsovska-prostranstva-iz-zraka/

Ingenuity se u jednom trenutku okreno više nego što je bilo potrebno, čak za 20 stupnjeva, što je dovelo do velikih skokova kod potrošnje energije. Baterije helikoptera se pune preko solarnih panela, što znači da on nema veliki domet. Ovo rezultira činjenicom da se svaki prijeđeni metar mora pomno isplanirati. Svaka oscilacija dovodi helikopter od opasnost od rušenja ili slijetanja na točku koja nije bila planirana, te koja bi mogla biti opasna. Srećom, to ovaj put nije bio slučaj, jer je Ingenuity  sletio 5 metara dalje od prvotno planiranog mjesta.

NASA-in tim koji upravlja helikopterom još nije planirao izvesti ovakav stres test, no Ingenuity ga je položio. Ova situacija pokazala je do kojih granica NASA može pogurati helikopter, te dala dragocjene podatke koji trebaju biti detaljno analizirani.

Ingenuity je na Mars sletio zajedno sa roverom Perseverance, u misiji koja bi mogla biti povijesna prekretnica. Glavni cilj misije jest istražiti postoje li ostaci nekadašnjeg mogućeg života na Marsu, dok je Ingenuity bio dodatni projekt. Ovaj mini-helikopter postao je prva letjelica koja je poletjela na nekom stranom planetu, unatoč rijetkoj Marsovskoj atmosferi i brojnim preprekama.

Inicijalna ideja jest bila istražiti  postoji li uopće mogućnost letenja, te kolike su njegove granice. Ingenuity ih probija svako malo, šalje vrijedne slike, te je planirano da postane “izviđački helikopter” koji će pomoći roveru Perseverance u boljoj navigaciji i snalaženju na dnu nekadašnjeg kratera Jezero.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

  • Håvard Grip (2021). Surviving an In-Flight Anomaly: What Happened on Ingenuity’s Sixth Flight. Mars.nasa.gov
  • Mike Wall (2021). Mars helicopter Ingenuity experiences anomaly on 6th flight, but lands safely. Space.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.