kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Pećinske Gravure Namibije: Oživljavanje Tragova Kasnog Kamenog Doba
Znanost

Pećinske Gravure Namibije: Oživljavanje Tragova Kasnog Kamenog Doba

Pećinske Gravure Namibije - Oživljavanje Tragova Kasnog Kamenog Doba
objavljeno

U prostranom krajoliku suvremene Namibije, minuciozne gravure u stijenama osvježavaju sjećanja na Kasno Kamenog Doba, oživljavajući ljudske i životinjske tragove. Prema nedavnim istraživanjima Andreasa Pastoorsa s Friedrich-Alexander-Universität iz Erlangen-Nürnberga i njegova tima, ovi drevni umjetnici nisu se ograničili samo na površinske otiske. Njihovo djelo, objavljeno u časopisu PLOS ONE otvorenog pristupa, ističe izuzetnu pažnju na detalje u ovim gravurama.

Iako su širom svijeta prapovijesne umjetničke tradicije često bile obogaćene gravurama životinjskih i ljudskih tragova, Namibija se posebno ističe svojim složenim umjetničkim djelima lovaca-sakupljača iz tog razdoblja. Nažalost, veliki dio znanstvene zajednice često je svrstavao ove simbolične gravure u istu kategoriju kao i geometrijske uzorke, umanjujući time njihovu stvarnu važnost.

Suvremeni pogled: Spoznaje tragatelja iz Kalaharija

Kako bi bolje razumjeli ove gravure, istraživači su se uputili prema planinama Doro Nawas u središnjem dijelu zapadne Namibije. Udružili su se s domorodačkim stručnjacima za praćenje iz pustinje Kalahari. Ovi stručnjaci su, analizirajući gravure, iznimno precizno prepoznali životinjske vrste, spol, dob i čak konkretne udove povezane s gotovo svim od ukupno 513 gravura.


Otkrili su da gravure prikazuju mnogo širu paletu životinja kroz tragove nego kroz izravne prikaze. Umjetnici su, čini se, imali svoje preferencije, češće prikazujući odrasle životinje i s izraženijim naglaskom na muške tragove.

Sklop kulturoloških otisaka

Iako ovi uzorci jasno sugeriraju kulturološke preference, njihova prava svrha i značenje ostaju nedokučivi. Istraživači se zalažu za nastavak suradnje s domorodačkim stručnjacima, vjerujući da bi njihova ekspertiza mogla pružiti dublje uvide. Ipak, pravi kontekst i značaj ovih umjetničkih djela mogu uvijek ostati izvan našeg potpunog razumijevanja.

Kako su autori istaknuli: “Beskrajni pejzaži Namibije skrivaju brojne vizualne priče iz Kamenog Doba o ljudima i životinjama, posebno detaljne otiske. Njihova prava vrijednost često je bila zanemarena zbog izazova u interpretaciji. Zahvaljujući zajedničkim naporima arheologa i domorodačkih tragatelja, ove mukotrpne priče iz prošlosti sada dobivaju zasluženu pažnju, otkrivajući bogatu paletu životinjskih vrsta i složene kulturne priče.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.