kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • 24,000-godišnja špiljska umjetnost među najvećim nalazištima u Europi
Znanost

24,000-godišnja špiljska umjetnost među najvećim nalazištima u Europi

24,000-godišnja špiljska umjetnost među najvećim nalazištima u Europi
objavljeno

Arheolozi su kod Cova Dones u Millaresu, nedaleko od Valencije, otkrili impresivnu kolekciju paleolitske umjetnosti. S više od 100 gravura i slika starosti oko 24.000 godina, riječ je o najvećem takvom nalazu na istočnom dijelu Iberijskog poluotoka.

Premda je ovaj kompleks špilja povremeno privlačio pozornost lokalnih entuzijasta, njegove skrivene umjetničke dragocjenosti dugo su ostale neotkrivene. Tek prošlog lipnja, zajednička ekspedicija sveučilišta Zaragoza i Alicante iz Španjolske, u suradnji s britanskim Sveučilištem Southampton, osvijetlila je ova drevna remek-djela.

Izuzetna vrijednost umjetnosti potvrđena znanstvenom studijom

Detalji ovog izvanrednog otkrića, koji naglašavaju njegovu povijesnu i kulturološku važnost, objavljeni su u prestižnom časopisu Antiquity.

Dr. Aitor Ruiz-Redondo, priznati stručnjak za praistoriju s Univerziteta u Zaragozi, prisjetio se trenutka otkrića: “Kada smo ugledali prvu sliku divlje govede, odmah smo znali koliko je važna.” Naglasio je da, iako Španjolska ima brojna mjesta s paleolitskom umjetnošću, većinom su smještena na sjeveru, što ovaj nalaz čini još posebnijim.


Raskošna umjetnost špiljskih zidova

U daljnjem istraživanju, tim je otkrio preko stotinu motiva koji prikazuju različite tehnike. Među njima je identificirano najmanje 19 prikaza životinja – od košuta i konja do divljih goveda i jelena. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da su umjetnici kao glavni medij koristili glinu.

Dr. Ruiz-Redondo objasnio je kako je vlažna klima špilje doprinijela očuvanju ovih umjetničkih djela. Koristeći glinu, umjetnici su stvarali djela koja su se postupno sušila, a neki dijelovi bili su kasnije zaštićeni slojevima kalcita, čuvajući ih sve do danas.

S obzirom na to da veći dio špilje još uvijek nije istražen, postoji velika mogućnost da će se otkriti još umjetničkih blaga. Cova Dones nije samo proširio arheološki horizont Španjolske, već nam daje i uvid u našu zajedničku kulturnu baštinu koju tek treba otkriti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.