kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkrivena 2000 godina stara špiljska umjetnost: Zmija duga gotovo 42 metra označava drevne teritorije
Znanost

Otkrivena 2000 godina stara špiljska umjetnost: Zmija duga gotovo 42 metra označava drevne teritorije

Najčešći motivi pronađeni u regiji uključuju prikaze zmija. (Izvor slike: Philip Riris i sur.; Antiquity Publications Ltd.; (CC-BY 4.0 Deed)).
objavljeno

Arheolozi su pomoću kamera i dronova detaljno mapirali 14 ogromnih lokacija sa špiljskom umjetnošću diljem Venezuele i Kolumbije.


Arheolozi su pomoću fotografija i snimki dronova uspjeli potpuno mapirati seriju drevne špiljske umjetnosti u Venezueli i Kolumbiji, uključujući najveću monumentalnu gravuru na svijetu. Kako prenosi Live Science, ova remek-djela, koja prikazuju motive ljudi i životinja, strateški su smještena duž gornjeg i srednjeg toka rijeke Orinoco, koja vijuga kroz ovu regiju Južne Amerike. Istraživači vjeruju da je taj smještaj bio namjeran, kako bi se motivi mogli vidjeti iz daleka, jer se nalaze duž važnog trgovačkog i putničkog puta poznatog kao Atures Rapids, prema studiji objavljenoj u utorak (4. lipnja) u časopisu Antiquity.

“Jedna od interpretacija je da je postojala neka vrsta teritorijalnosti,” izjavio je glavni autor Philip Riris, viši predavač arheološkog i paleo-okolišnog modeliranja na Sveučilištu Bournemouth u Engleskoj, za Live Science. “To je bio način označavanja njihovog teritorija i poručivanja da je ovo njihova domena.” Istraživači još uvijek nisu sigurni tko je točno stvorio ove masivne motive, od kojih najveća doseže dužinu od 42 metra. Međutim, poznato je da su neki od motiva, poput zmija kao što su boa i anakonda, igrali važnu ulogu u mitovima i vjerovanjima lokalne autohtone populacije, prema izjavi iz Antiquityja.


Zmije i božanstva

“Anakonde i boa povezane su s božanstvom stvoriteljem nekih autohtonih skupina koje žive u regiji,” rekao je Riris. “Zmije su također poznate po svojoj smrtonosnosti; možda je to bio način da se upozore stranci da ulaze u domenu zmije.” Posebnu pažnju istraživača privukao je jedan veliki motiv zmije jer je nalikovao sličnom crtežu pronađenom na komadu keramike iskopanom u tom području tijekom prethodnih iskopavanja. Motiv uključuje rogove, spiralni rep i jasno definiranu ‘cik-cak’ liniju, sličnu zmiji s Cerro Palomazón-a prikazanoj u špiljskoj umjetnosti, prema studiji.

“Mala urna pronađena u špilji na jednom od brežuljaka ukrašena je sličnom zmijom,” rekao je Riris. “Moguće je da je netko kopirao ono što je vidio na jednom od zidova. Ali moj osjećaj je da je osoba koja je izradila [urnu] bila suvremenik onoga tko je izradio špiljsku umjetnost.” Ako je to točno, prema keramici, špiljska umjetnost bila bi stara otprilike 2.000 godina, navodi studija. Iako je većina lokacija već bila poznata istraživačima, otkrili su nekoliko novih lokacija tijekom projekta mapiranja.

“Nigdje drugdje u svijetu ne vidimo konzistentno špiljsku umjetnost ove veličine,” rekao je Riris. “Drugdje možete vidjeti velike, pojedinačne primjere špiljske umjetnosti, ali ovdje smo pronašli koncentraciju lokacija koje se pojavljuju u redovitim intervalima.” Istraživački tim nedavno je registrirao lokacije kod nacionalnih tijela za kulturnu baštinu Kolumbije i Venezuele te planira surađivati s lokalnim autohtonim skupinama kako bi osigurali zaštitu špiljske umjetnosti, posebice kako regija postaje otvorenija za turizam. “Hitno je potrebna zaštita,” rekao je Riris. “Naša nada je da možemo surađivati s lokalnim skupinama kako bismo zaštitili i održavali ove lokacije. Vjerujemo da bi oni bili najbolji čuvari ovih mjesta.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.