Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Ovo je prva izravna slika egzoplaneta koji kruže oko udaljene zvijezde slične Suncu

udaljena-zvijezda-izvanzemaljski-planet
Ova slika snimljena instrumentom SPHERE na vrlo velikom teleskopu ESO-a, prikazuje zvijezdu TYC 8998-760-1 u pratnji dva ogromna egzoplaneta. Izvor: ESO/Bohn i sur.

Do sada astronomi nikada nisu izravno promatrali više od jednog planeta koji kruži oko zvijezde slične Suncu.

Astronomi su uspjeli dobiti prvu izravnu sliku dalekih izvanzemaljskih svjetova koji kruže oko zvijezde slične našem Suncu.

Smještena oko 300 svjetlosnih godina daleko, postoji mlada verzija našeg Sunca koje, poput našeg Sunca, ima više planeta koji oko nje kruže.

U slučaju da to samo po sebi nije bilo dovoljno zanimljivo, astronomi su sada uspjeli dobiti prvu izravnu sliku dalekog Sunčevog sustava.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Sve je to omogućeno zahvaljujući vrlo velikom teleskopu (VLT) u Čileu. Astronomi su teleskopom u Europskom južnom opservatoriju (ESO) snimili prvu izravnu sliku planetarnog sustava oko zvijezde poput našeg Sunca, poznate kao TYC 8998-760-1. Otkriće je od velike važnosti za astronomiju jer omogućuje znanstvenicima da pogledaju kako se mladi zvjezdani sustav – sličan našem – razvio u svojim ranim fazama.

“Ovo je otkriće snimka okoline koja je vrlo slična našem Sunčevom sustavu, ali u mnogo ranijoj fazi svoje evolucije”, kaže Alexander Bohn, doktorand na Sveučilištu Leiden u Nizozemskoj, koji je vodio Novo istraživanje objavljeno u The Astrophysical Journal Letters.

Nedavna slika veliko je postignuće.

To je zato što, iako su astronomi neizravno otkrili tisuće egzoplaneta u našoj galaksiji, samo je mali dio tih dalekih svjetova snimljen izravno.

Astronomi kažu da su takva izravna promatranja od velike važnosti u potrazi za udaljenim sredinama koje mogu biti prikladne za život kakav poznajemo.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Video

 

Znanstvenici kažu da je izravna slika dva ili više egzoplaneta oko iste zvijezde još rjeđa; Do sada su samo dva od ovih sustava izravno promatrana, oba oko zvijezda vrlo različitih od našeg Sunca.

ESO-ova nova VLT slika prva je izravna slika više od jednog egzoplaneta oko zvijezde slične Suncu, što sliku čini još većim postignućem za astronomiju.

“Naš je tim uspio snimiti prvu sliku dva plinska diva koji kruže oko mladog solarnog analoga”, objasnila je Maddalena Reggiani, postdoktorska istraživačica iz KU Leuven (Belgija) koja je također sudjelovala u istraživanju.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Objašnjenje

Dva planeta mogu se vidjeti na novoj slici kao dvije točke svjetlosti udaljene od matične zvijezde, smještene u gornjem lijevom dijelu slike.

Snimajući različite slike u različito vrijeme, tim je usjeo razlikovao ove planete od pozadinskih zvijezda.

Egzoplaneti su dva plinska diva koja kruže oko zvijezde domaćina na udaljenostima od 160 i oko 320 puta većoj od udaljenosti od Zemlje do Sunca.

Istraživanje: Kompleksne civilizacije vjerojatno se nalaze u središtu Mliječne staze

To ove egzoplanete smješta daleko dalje od njihove zvijezde nego što su Jupiter ili Saturn od našeg Sunca; Jupiter i Saturn samo su 5, odnosno 10 puta veći od udaljenosti Zemlja-Sunce.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Tim je također otkrio da su dva egzoplaneta puno teža od onih u našem Sunčevom sustavu. Unutarnji planet je 14 puta veći od mase Jupitera, a vanjski šest puta.

Slike su omogućene zahvaljujući instrumentu SPHERE.

SPHERE blokira jarko svjetlo zvijezde pomoću uređaja koji se naziva koronagraf, omogućujući joj promatranje planeta čija je svjetlost mnogo slabija.

Dok su stariji planeti, poput onih u našem Sunčevom sustavu, prehladni da bi ih se moglo otkriti ovom tehnikom, mladi su planeti vrući i stoga više sjaje u području infracrvenog svjetla,kako otkrivaju znanstvenici.

Da bi astronomi potvrdili jesu li se ti planeti stvorili na svom trenutnom mjestu, daleko od zvijezde ili su migrirali s drugih mjesta, bit će potrebna daljnja promatranja ovog sustava. Takva se promatranja mogu provesti s izuzetno velikim teleskopom (ELT).

Nastavak teksta je ispod oglasa.

ESO-ov ELT također će pomoći u proučavanju interakcije između dva mlada planeta u istom sustavu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pročitaj više

Svemir

Nove slike galaksije ponudile su nove tragove o tome kako su nastale prve zvijezde i strukture u Svemiru te pružaju indikacije da je formiranje...

Astronomija

Nedavno je (8. Listopada) objavljen rad o pronalasku egzoplaneta TOI-530b pomoću NASA-ine tehnologije TESS. TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) svemirski je teleskop korišten u...

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Pakleni egzoplanet WASP-76b toliko je vruć da na njemu isparava željezo koje se zatim kondenzira na noćnoj strani planeta te pada s neba poput...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Astronomija

Pomoću podataka s većeg broja teleskopa, znanstvenici su otkrili oblake u atmosferi plinskog diva, udaljenog 520 svjetlosnih godina od Zemlje. Radi se o opažanjima...

Svemir

Ovaj novi pristup primjenjiv je na bilo koju vrstu astronomskih promatranja. Fizičari su primijenili kvantne informacije na problem izravnog promatranja egzoplaneta. Pokazali su da...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Oglas