kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Ovaj drevni meteorit je vremenska kapsula od nastanka našeg Sunčevog sustava
Svemir

Ovaj drevni meteorit je vremenska kapsula od nastanka našeg Sunčevog sustava

Komad Erg Chech 002, koji prikazuje veliki komad ugrađenog kristala piroksena. (Jurij Amelin)
objavljeno

Komadić drevne svemirske stijene koji je dospeo na Zemlju omogućava znanstvenicima da razotkriju tajne oblaka prašine iz kojeg je nastao naš Sunčev sustav.

Ovaj rijedak primjerak nosi ime Erg Chech 002. Izotop unutar njega ukazuje na postojanje radioaktivnih materijala iz nedavno eksplodiranih zvijezda koji su bili prisutni u našem Sunčevom sustavu u završnim fazama njegove formacije. To pruža uvid u solarni ambijent prije nekoliko milijardi godina, ističući kako meteoriti mogu funkcionirati kao vremenske kapsule koje čuvaju tajne davnih vremena. Ove tajne nam zatim pomažu bolje razumjeti svemirske stijene koje otkrivamo.

Sunce, kao i sve zvijezde, nastalo je iz plina i prašine. Solarna maglica bila je gust oblak koji je lebdio u svemiru, s još gušćim središnjim dijelom. Ova gušća regija pod utjecajem gravitacije počela je formirati zvijezdu, pritom privlačeći sve više materijala. Kada je Sunce postiglo svoju puninu, preostali materijal poslužio je za stvaranje planeta.

Već imamo određene informacije o sastavu te maglice. Na koncu, naš planet, kao i sve ostale planete, stijene i prašina unutar Sunčevog sustava, nastali su iz nje. No, u mnogim dijelovima sustava, kemijski sastav se drastično promijenio tijekom posljednjih 4,6 milijardi godina.

Za razliku od toga, smatra se da meteoriti i asteroidi predstavljaju gotovo netaknute uzorke Sunčevog sustava iz vremena kada su nastali. Proučavanjem njih možemo saznati više o vremenu njihovog nastanka i o materijalima iz kojih su formirani.

Erg Chech 002

To nas vraća na Erg Chech 002, meteorit stariji od Zemlje i različit od svih ostalih. Otkriven je 2020. godine u  Erg Chech-u na jugozapadu Alžira, njegov neobični andezitski sastav upućuje na to da je nekoć bio dio planeta koji je bio u ranim fazama formiranja.

Jedan od elemenata koji se u njemu nalazi je stabilan izotop magnezija, magnezij-26. Ovaj izotop nastaje raspadom radioaktivnog izotopa aluminija, aluminija-26, koji se formira tijekom eksplozivnih završetaka života masivnih zvijezda.

S obzirom na to da aluminij-26 ima relativno kratak poluživot od 717.000 godina, njegovi proizvodi raspada mogu otkriti njegovu prošlu prisutnost u materijalima te pomoći u određivanju dobi tih materijala.

Tim znanstvenika predvođen kozmo-kemičarom Evgeniijem Krestianinovom s Australskog nacionalnog sveučilišta koristio je ovu metodu za procjenu količine aluminija-26 u solarnoj maglici.

Na temelju omjera produkata radioaktivnog raspada izračunali su dob meteorita. Ovi izračuni uskladili su se s prethodnim procjenama dobi Erg Chech 002 – 4,566 milijardi godina.

Dodatno, tim je usporedio Erg Chech 002 s drugim dobro očuvanim drevnim meteoritima sličnog sastava. Otkrili su da Erg Chech 002 sadrži znatno više aluminija-26 nego drugi meteoriti. Na temelju toga zaključili su da je aluminij-26 bio neravnomjerno raspoređen kroz sunčevu maglicu.

Ovi rezultati sugeriraju da su svježe stvorene radioaktivne tvari, uključujući aluminij-26, bile dodane u solarnu maglicu kasnije u njenom razvoju. Ranija istraživanja sugeriraju da je mladi Sunčev sustav bio bogat radioaktivnim materijalima iz eksplozija supernova u vrijeme kada se Sunce formiralo. Rad Krestianinova i njegovog tima dodaje novu dimenziju ovoj zagonetnoj epizodi naše drevne prošlosti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube