kozmos.hr
Astronomija

Ova fotografija od 174 megapiksela jedna je od najdetaljnijih slika Mjeseca

objavljeno

Fotografija od 174 megapiksela sastoji se od više od 200.000 pojedinačnih snimaka mjesečeve površine koje su snimila dva astrofotografa te ih zatim složili u jedno zapanjujuće umjetničko djelo.

Dva astrofotografa upravo su izradila zapanjujuće detaljnu sliku Mjeseca. Kako bi postigli ovo remek-djelo, dvojac je potrošio dvije godine i snimio preko 200.000 fotografija Zemljinog prirodnog satelita.

Fotografija, koja je pravo umjetničko djelo, pokazuje što predanost, strast i ljubav prema astrofotografiji mogu proizvesti.

I kao netko tko je amaterski astrofotograf, ne mogu prestati zuriti u ovo nevjerojatno djelo.

Teško je upotrijebiti prave riječi za opisati takvu ljepotu, pa je možda najbolje prepustiti astrofotografu Andrewu McCarthyju da opiše svoju suradnju s planetarnim znanstvenikom Connorom Matherneom.

Pogledajte ovu zapanjujuću sliku:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew McCarthy (@cosmic_background)

 

Gledajući ovo umjetničko djelo od 174 megapiksela, možemo promatrati desnu stranu Mjeseca osvijetljenu metalno plavom i crvenom bojom. Prema McCarthyju, crvene mrlje rezultat su atoma kisika sa Zemlje koji oksidiraju željezo i feldspat.

Unatoč njihovom lažnom izgledu, boje zapravo odražavaju prave boje Mjeseca; naše oči ne mogu raspoznati te nijanse, pa je McCarthy pojačao zasićenost slike kako bi ih istaknuo.

Fotografija ne bi bila moguća bez suradnje dva istinska majstora fotografije.

McCarthy je dobio zadatak snimiti desetke tisuća fotografija kako bi uhvatio svaki kutak, pukotinu i krater na površini Mjeseca. Matherne, planetarni znanstvenik i fotograf dubokog svemira koji je snimao iz Louisiane, imao je zadatak dobiti čarobne boje mjesečeve površine.

“Snimio sam podatke o boji dok je @cosmic_background snimio detalje. U kombinaciji, dobili smo nevjerojatno detaljnu fotografiju našeg lunarnog susjeda u zadivljujućim bojama,” napisao je Matherne (Cosmic.speck) na svom Instagram računu.

Ova je fotografija nastala slaganjem više od 200.000 slika snimljenih tijekom jedne večeri.

“Cijela je stvar sastavljena poput mozaika, a svaka se pločica sastoji od tisuća fotografija”, objasnio je McCarthy tijekom intervjua za NPR.

McCarthy, čiji je Instagram profil cosmic.background, fotografiju naziva “Lov na Artemis” i otkriva da je to zajednička posveta skoroj misiji Artemis 1.

“Ova je slika ljubavno pismo nadolazećoj misiji Artemis 1, prvoj lunarnoj raketi za lansiranje s ljudskom ocjenom u 50 godina”, napisao je McCarthy u Tweetu.

Artemis I trebao bi ispisati povijest 29. kolovoza 2022., budući da bi trebao pokrenuti povratak čovječanstva na Mjesec.

Pogledajte McCarthyjevu web stranicu za printove, istaknute stavke za preuzimanje, savjete i trikove.

*Istaknuta slika objavljena je uz dopuštenje.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.