kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkrivanje povijesti: Uloga magnetskih polja u otkrivanju potopljenih civilizacija
Znanost

Otkrivanje povijesti: Uloga magnetskih polja u otkrivanju potopljenih civilizacija

Ilustracija Doggerland-a
objavljeno

Prema nedavnom istraživanju Sveučilišta u Bradfordu, magnetska polja Zemlje mogla bi predstavljati proboj u proučavanju drevnih potopljenih civilizacija. Analizom podataka magnetometrije za anomalije u magnetskom polju, istraživači bi mogli identificirati potencijalne arheološke značajke bez upotrebe skupih i vremenski zahtjevnih podvodnih iskopavanja. Ovaj inovativni pristup mogao bi značajno unaprijediti naše razumijevanje potopljenih civilizacija, otkrivajući tragove o njihovom načinu života i ponašanju.

Kroz istraživanje Sveučilišta u Bradfordu, istraživači koriste magnetska polja kako bi otkrili informacije o potopljenim civilizacijama u području Doggerland sjevernog mora, jednog od najvećih europskih pra povijesnih naselja. Razvojem vjetroelektrana u Sjevernom moru, postoji žurba za prikupljanjem informacija o mjestu. Analizom podataka magnetometrije za anomalije u magnetskim poljima, student doktorskih studija Ben Urmston može otkriti arheološke značajke bez iskapanja. Promjene u magnetskom polju, poput područja stvaranja treseta, sedimenata i erozije, mogu ukazati na promjene u krajoliku. Urmston se nada da bi analiza mogla otkriti dokaze o aktivnosti lovaca-sakupljača i prisutnost middena, koji su odlagališta smeća koja mogu pružiti uvid u način života ljudi.


Doggerland, koji je bio bogat resursima tijekom paleolitika i mezolitika (c.20,000 – 4,000 prije Krista), izgubljen je zbog globalnog zagrijavanja na kraju posljednjeg ledenog doba. Nema ostataka na mjestu, a većina artefakata otkrivena je slučajno, što ograničava naše razumijevanje stanovnika i njihovog načina života. Imajući to na umu, Urmston i njegove kolege nadaju se identificirati značajke koje bi mogle ukazivati na midden, omogućavajući im uzorkovanje morskog dna i slanje organske tvari za datiranje ugljikom.

Ovo istraživanje dio je šireg napora Škole arheoloških i forenzičnih znanosti Sveučilišta u Bradfordu, koja ima reputaciju globalnog središta za digitalnu baštinu i istraživanje paleolandskapa. Skupina za istraživanje potopljenih krajolika prethodno je koristila seizmičko mapiranje, studije sedimenta i znanje o pretpovijesnom ponašanju kako bi istražila Doggerland, ali magnetometrija nije bila uvelike korištena za ispitivanje potopljenih krajolika. Ovo označava prvu upotrebu tehnike na Sveučilištu, što je omogućeno donacijom od 50.000 funti iz Zaklade Davida i Claudije Harding, koja financira Hardingovog doktoranda na području marine paleolandskapa.

Izvršni direktor Zaklade, James Holmes, kaže da je podupiranje istraživanja intrigantnog poglavlja europske povijesti uzbudljivo i da će sustavan pristup morskoj arheologiji temeljen na podacima razotkriti mnoge misterije u nadolazećim godinama. Sveučilište u Bradfordu osiguralo je dodatna sredstva za potpuno financiranu doktorsku stipendiju, a tvrtka Royal Haskoning, konzultantska tvrtka za inženjerstvo koja je provodila istraživanje sjevernog mora kao dio procjene utjecaja na okoliš, velikodušno je osigurala skup podataka magnetskih polja.

Profesor Vince Gaffney, akademski voditelj projekta, naziva istraživanje potopljenih krajolika ispod Sjevernog mora jednim od posljednjih velikih izazova arheologije. Napominje da je hitna potreba za ovim porasla zbog brzog razvoja Sjevernog mora u području obnovljive energije. Urmston, koji ima magisterij iz arheološke geofizike sa Sveučilišta u Bradfordu i radi kao geofizičar već 20 godina, kaže da će ovo financiranje omogućiti arheološku procjenu podataka magnetskih polja visoke razlučivosti prikupljenih u sklopu procesa gradnje trenutnih i budućih obalnih obnovljivih energetskih projekata.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.