Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

NASA-ina letjelica Psyche priprema se za polijetanje 2022.

Izvor: NASA/JPL-Caltech.
Izvor: NASA/JPL-Caltech.

Misija istraživanja asteroida bogatog metalima u sklopu NASA-inog programa Discovery, na dobrom je putu prema lansiranju u kolovozu 2022.

Psyche stiže na istoimeni asteroid 2026. godine

Narednog proljeća, letjelica Pyche bit će u potpunosti sastavljena te poslana iz NASA-in Jet Propulsion laboratorija u Kennedyjev svemirski centar na Floridi. Lansiranje se predviđa nakon 1. kolovoza 2022.

2026. godine, NASA-ina svemirska letjelica Psyche, stići će na istoimeni asteroid u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Asteroid je širine 226 kilometara te se većinski sastoji od željeza i nikla. Moguće je da se radi o jezgri ranog planeta.

NASA-ina letjelica Psyche lebdejet će u orbiti asteroida narednih 21 mjesec te prikupljati podatke instrumentima kao što su magnetometar, multispektralni detektor te spektrometar gama zraka i neutrona. Podaci će pomoći znanstvenicima da saznaju više o ovom objektu te pružiti u uvid u nastanak Zemlje i drugih planeta.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

“Nevjerojatno je svjedočiti ovom trenutku, velika svemirska letjelica je u završnim fazama i čeka nas još samo godinu dana do lansiranja”, rekla je Lindy Elkins-Tanton sa Sveučilišta Arizona State, glavna istraživačica i voditeljica misije Psyche. “Kao i svi u svijetu, i naš se tim suočio s mnogim izazovima COVID pandemije. Ulažemo maksimalne napore kako bi došli do našeg cilja. Tako sam ponosan na ovaj nevjerojatan tim ljudi!”

Asteroid Psyche kojeg će istraživati istoimena NASA-ina letjelica. Izvor: NASA/JPL-Caltech.

Nova tehnologija

U ožujku je Maxar Technologies isporučio NASA-inom JPL-u solarni pogon s većinom inženjerskog hardvera potrebnog za elektriku, toplinski sustav te sustav navođenja i navigacije. Psyche će koristiti Maxar-ov električni pogonski sustav za putovanje dubokim svemirom.

Misija će također testirati sofisticiranu novu tehnologiju laserske komunikacije, koju je nedavno dovršio JPL pod nazivom Deep Space Optical Communications (DSOC). Nova tehnologija bit će usredotočena na korištenje lasera za brzu komunikaciju i pripremu prijenosa intenzivnih podataka uključujući ​​video zapise uživo.

Inženjeri su uspješnu integrirali magnetometra i DSOC s letjelicom Psyche. Spektrometar Psyche bit će ugrađen tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Izvor: NASA/JPL-Caltech.

Letjelica mora proći testiranja

Kada letjelica bude završena, bit će premještena u JPL-ovu veliku termalno-vakumsku komoru radi testiranja u simuliranom okolišu dubokog svemira. Kompletna letjelica bit će pričvršćena na veliku titrajuću platformu unutar akustične komore kako bi se što bolje simuliralo okruženje prilikom lansiranja.

“Svi smo gledali kako svemirska letjelica niče na čistom podu. To je izuzetno uzbudljivo nakon svih ovih godina napornog rada na projektiranju sustava, izgradnje i testiranja brojnih komponenti”, izjavio je Henry Stone iz JPL-a, menadžer projekta Psyche. “Pod pritiskom smo da završimo montažu i ispitivanje letjleice prije isporuke na Cape Canaveral za manje od godinu dana. To je i uzbudljivo i stresno za sve uključene, ali imam potpuno povjerenje u sposobnost ovog tima da obavi posao na vrijeme za naše lansiranje.” – “Go, Pscyche!” – dodao je Stone.

Izvor: NASA/JPL-Caltech.

Izvor: NASA/JPL-Caltech.

NASA započela razvoj svemirskog teleskopa Roman

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-

t.me/kozmoshr

Izvori:

Greicius T. (25. kolovoz 2021.) One Year Out: NASA’s Psyche Mission Moves Closer to Launch, nasa.gov (pristupljeno 26. kolovoza 2021.)

Anonymus (25. kolovoza 2021.) NASA’s Psyche mission moves closer to launch, NASA, Phys.org (pristupljeno 26. kolovoza 2021.)

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Brojni komadi svemirskog stijenja pronađeni su na Zemlji, no postoji li ijedan komad sa Zemlje koji je otkriven negdje drugdje u svemiru? Na Zemlji...

Astronomija

Lutajući planeti Znanstvenici su dosad pronašli na tisuće egzoplaneta od kojih većina kruži oko zvijezda domaćina. Nasuprot tome, otkriveno je relativno malo svjetova koji...

Astronomski događaji

Osam potencijalno ‘opasnih asteroida’ proći će blizu Zemlje, počevši od ovog tjedna pa sve do konca studenog Asteroid 2021 SM3, kojeg smo otkrili tek...

Svemir

Zatim će se na asteroide lansirati još jedna letjelica za procjenu rezultata udara. NASA nam je dala službeni datum lansiranja dugo očekivane misije DART....

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Količine određenih metala na asteroidima mogle bi premašiti svjetske rezerve 2020. Astronomi su predstavili rezultate studija dvaju metalom bogatih Zemljinih asteroida 1986 DA i...

Astronomski događaji

Prije 3600 godina, stanovnici grada, danas poznatog kao Tall el-Hamman svjedočili su udaru asteroida koji se kretao preko 60 000 kilometara na sat. Oganj...

Svemir

Ovo je ‘Woodstock’ istraživanja modificirane gravitacije. Konferencija za alternativne pogone – APEC Znanstvenici iz NASA-e, DARPA-e i MIT-a sastat će se preko Zoom platforme...

Oglas