kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-ina svemirska letjelica otkriva radio emisije s Jupiterovog Mjeseca Io
Svemir

NASA-ina svemirska letjelica otkriva radio emisije s Jupiterovog Mjeseca Io

objavljeno

Junonov nautički instrument Waves “osluškivao” je radio emisije koje su dolazile sa strane Jupiterovog magnetskog polja i pružio znanstvenicima priliku da zračenjem odrede granice regija.

“Slušajući” signal struje elektrona koja se spušta prema Jupiteru sa svog vulkanski aktivnog satelita Io istraživači su pronašli vjerojatne zone ove moćne radio emisije unutar magnetskog polja divovskog planeta. Ova nova otkrića pružaju dublje razumijevanje golemih magnetskih polja koja generiraju plinski divovi poput Jupitera.

Sve što trebate znati o neobičnim radio emisijama

Jupiter ima najopsežnije i najsnažnije magnetsko polje od svih planeta Sunčevog sustava – ono je oko 20 000 puta jače od magnetskog polja našeg planeta.

Ovo magnetsko polje kontinuirano bombardira sunčev vjetar – struja električki nabijenih čestica i magnetska polja koja pušu iz sunčevog smjera.

https://kozmos.hr/rijesen-misterij-jupiterovih-aurora/

U magnetskom polju Jupitera nalaze se njegovi sateliti, a najbliži divovskom planetu je mjesec Io – na koji neprestano utječe gravitacija s Jupitera i njegova još dva udaljena velika satelita.

Kao rezultat, materijal satelita Io se konstantno gužva, što dovodi do stvaranja ogromne količine toplinske energije.

Oslobađanje ove toplinske energije izvodi se u obliku intenzivne vulkanske aktivnosti na satelitu (vidi sliku dolje).

Dio materijala izbačenog kao rezultat vulkanske aktivnosti podijeljen je na električno nabijene elektrone i ione i zarobljen je magnetskim poljem divovskog planeta.

Elektroni ubrzani u magnetskom polju emitiraju radio valove u opsegu dekametara, snimljene pomoću instrumenta Juno Waves.

stara slika Io-a, snimljena 2007. godine izviđačem Long Range Reconnaissance Imager. Do danas je ovo najbolji pogled na erupciju vulkana Tvashtar (vidljiv gore lijevo). S lijeve i prednje strane dna mjeseca vidljiva su dva manja vulkanska mlaza. Izvor: NASA / JHUAPL / SwRI

Ovi nalazi su timu astronoma omogućili otkriti da su energije elektrona koji su izvori tih radio emisija zapravo oko 23 puta veće od očekivanih.

Uz to, ti elektroni ne moraju biti s Io-ovog satelita, ali mogu, na primjer, biti dio tokova sunčevog vjetra, napomenuli su autori.

Njihova potpuno nova studija objavljena je u Journal of Geophysical Research: Planets.

Više istraživanja o Jupiteru i njegovim mjesecima

Prije nego što su znanstvenici otkrili istinu o radio emisijama na Jupiteru, drugi tim planetologa otkrio je da su fizički procesi koji upravljaju protonskim aurorama na Zemlji odgovorni za pojavu rentgenskih aurora na Jupiteru. Znanstvenici su do ovog zaključka došli nakon analize podataka svemirskog teleskopa XMM-Newton i međuplanetarne stanice Juno, koji su u ljeto 2017. istovremeno pratili Jupiter.

Očekuje se da će “Juno” nastaviti proučavati Jupiterove aurore, a u budućnosti će je zamijeniti automatska stanica SOK (Jupiter Icy moons Explorer).

Istodobno, postoji još jedna misija prema sustavu Jupitera koja je trenutno u razvoju. Europa Clipper istražit će Europu, veliki ledeni mjesec Jupitera s globalnim podzemnim oceanom koji plimne sile iz plinskog diva zadržavaju tekućim. Zbog pukotina u kori, gejziri su više puta promatrani na satelitu, a na njegovom dnu mogu se odvijati hidrotermalni procesi koji mogu stvoriti povoljne uvjete za razvoj mikrobiološkog života.

Uređaj će mapirati površinu Europe, određivati ​​sastav i debljinu ledene kore, kao i sastav i svojstva oceana.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Brabaw, K. (2021, July 23). Jupiter’s volcanic moon Io is emitting strange radio waves and NASA’s Juno probe is listening. Space.com.
• O’Neill, M. (2021, July 22). Cause of Jupiter’s X-Ray Aurora Revealed – Mystery Has Puzzled Scientists for 40 Years. SciTechDaily.
• Steigerwald, B. (2021, May 20). Juno Tunes into Jovian Radio Triggered by Jupiter’s Volcanic Moon. NASA.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube