Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

NASA-ina svemirska letjelica otkriva radio emisije s Jupiterovog Mjeseca Io

Junonov nautički instrument Waves “osluškivao” je radio emisije koje su dolazile sa strane Jupiterovog magnetskog polja i pružio znanstvenicima priliku da zračenjem odrede granice regija.

“Slušajući” signal struje elektrona koja se spušta prema Jupiteru sa svog vulkanski aktivnog satelita Io istraživači su pronašli vjerojatne zone ove moćne radio emisije unutar magnetskog polja divovskog planeta. Ova nova otkrića pružaju dublje razumijevanje golemih magnetskih polja koja generiraju plinski divovi poput Jupitera.

Sve što trebate znati o neobičnim radio emisijama

Jupiter ima najopsežnije i najsnažnije magnetsko polje od svih planeta Sunčevog sustava – ono je oko 20 000 puta jače od magnetskog polja našeg planeta.

Ovo magnetsko polje kontinuirano bombardira sunčev vjetar – struja električki nabijenih čestica i magnetska polja koja pušu iz sunčevog smjera.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Riješen misterij Jupiterovih aurora

U magnetskom polju Jupitera nalaze se njegovi sateliti, a najbliži divovskom planetu je mjesec Io – na koji neprestano utječe gravitacija s Jupitera i njegova još dva udaljena velika satelita.

Kao rezultat, materijal satelita Io se konstantno gužva, što dovodi do stvaranja ogromne količine toplinske energije.

Oslobađanje ove toplinske energije izvodi se u obliku intenzivne vulkanske aktivnosti na satelitu (vidi sliku dolje).

Dio materijala izbačenog kao rezultat vulkanske aktivnosti podijeljen je na električno nabijene elektrone i ione i zarobljen je magnetskim poljem divovskog planeta.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Elektroni ubrzani u magnetskom polju emitiraju radio valove u opsegu dekametara, snimljene pomoću instrumenta Juno Waves.

stara slika Io-a, snimljena 2007. godine izviđačem Long Range Reconnaissance Imager. Do danas je ovo najbolji pogled na erupciju vulkana Tvashtar (vidljiv gore lijevo). S lijeve i prednje strane dna mjeseca vidljiva su dva manja vulkanska mlaza. Izvor: NASA / JHUAPL / SwRI

Ovi nalazi su timu astronoma omogućili otkriti da su energije elektrona koji su izvori tih radio emisija zapravo oko 23 puta veće od očekivanih.

Uz to, ti elektroni ne moraju biti s Io-ovog satelita, ali mogu, na primjer, biti dio tokova sunčevog vjetra, napomenuli su autori.

Njihova potpuno nova studija objavljena je u Journal of Geophysical Research: Planets.

Više istraživanja o Jupiteru i njegovim mjesecima

Prije nego što su znanstvenici otkrili istinu o radio emisijama na Jupiteru, drugi tim planetologa otkrio je da su fizički procesi koji upravljaju protonskim aurorama na Zemlji odgovorni za pojavu rentgenskih aurora na Jupiteru. Znanstvenici su do ovog zaključka došli nakon analize podataka svemirskog teleskopa XMM-Newton i međuplanetarne stanice Juno, koji su u ljeto 2017. istovremeno pratili Jupiter.

Očekuje se da će “Juno” nastaviti proučavati Jupiterove aurore, a u budućnosti će je zamijeniti automatska stanica SOK (Jupiter Icy moons Explorer).

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Istodobno, postoji još jedna misija prema sustavu Jupitera koja je trenutno u razvoju. Europa Clipper istražit će Europu, veliki ledeni mjesec Jupitera s globalnim podzemnim oceanom koji plimne sile iz plinskog diva zadržavaju tekućim. Zbog pukotina u kori, gejziri su više puta promatrani na satelitu, a na njegovom dnu mogu se odvijati hidrotermalni procesi koji mogu stvoriti povoljne uvjete za razvoj mikrobiološkog života.

Uređaj će mapirati površinu Europe, određivati ​​sastav i debljinu ledene kore, kao i sastav i svojstva oceana.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

• Brabaw, K. (2021, July 23). Jupiter’s volcanic moon Io is emitting strange radio waves and NASA’s Juno probe is listening. Space.com.
• O’Neill, M. (2021, July 22). Cause of Jupiter’s X-Ray Aurora Revealed – Mystery Has Puzzled Scientists for 40 Years. SciTechDaily.
• Steigerwald, B. (2021, May 20). Juno Tunes into Jovian Radio Triggered by Jupiter’s Volcanic Moon. NASA.

Pročitaj više

Svemir

Novo istraživanje pokazalo je da zapravo u atmosferi Europe ima mnogo više vodene pare nego što se ranije vjerovalo, a to vjerojatno nije povezano...

Svemir

Čini se da vjetrovi s ruba Jupiterove Velike crvene pjege ubrzavaju, no znanstvenici i dalje ne znaju točan uzrok ovih promjena.  Vjetrovi na Velikoj...

Astronomija

Početkom tjedna na Jupiteru je zabilježen snažan bljesak svjetlosti, navjerojatnije uzrokovan udarcem kometa. Jupiter je ‘primio udarac’ U ponedjeljak navečer (13. rujna) došlo je...

Svemir

Kad se potvrdi, bit će to prvi mjesec koji je otkrio amater. Osim četiri velika galilejska mjeseca, Jupiter ima i mnogo manjih mjeseci, velikih...

Svemir

Jeste li ikad poželjeli vidjeti kako Jupiter izgleda izbliza? Jeste li ikad poželjeli letjeti između jednog od Jupiterovih mjeseca i Plinskog diva? Pa, evo...

Svemir

Znanstvenici nisu ni uzeli u razmatranje jednu od glavnih teorija o nastancima aurora, unatoč činjenici da one na Zemlji nastaju zbog sličnog mehanizma. Tim...

Svemir

Znanstvenici su pronašli potencijalnu novu vrstu domaćina za izvanzemaljski život u svemiru. Znanstvenici su modelirali uvjete na površini satelita masivnog odbjeglog egzoplaneta koji je...

Svemir

Letjelica Juno napravila je prelet 7. lipnja pokraj Jupiterovog mjeseca Ganimede, te fotografirala nejvjerojatne fotografija 1038 kilometara od površine satelita. NASA-ina međuplanetarna letjelica Juno...

Oglas