kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Napredne vanzemaljske civilizacije iz 2000 zvijezdanih sustava mogle su “otkriti” život na Zemlji
Svemir

Napredne vanzemaljske civilizacije iz 2000 zvijezdanih sustava mogle su “otkriti” život na Zemlji

objavljeno

Tisuće hipotetičkih vanzemaljskih civilizacija mogle su otkriti Zemlju u posljednjih 5000 godina.

Astronomi su sastavili popis od 2.034 zvjezdanih sustava u kojima su pretpostavljene vanzemaljske civilizacije mogle ili mogu vidjeti prolazak Zemlje kroz Sunčev disk. Ispostavilo se da se 46 takvih zvijezda nalazi unutar stotinu svjetlosnih godina i mogu ne samo vidjeti tranzite Zemlje već i registrirati radio emisiju s nje.

Većina do danas poznatih egzoplaneta pronađena je metodom tranzitne fotometrije. Sastoji se od činjenice da teleskop prati kratkotrajne periodične padove sjaja zvijezda uzrokovane prolaskom planeta preko njihovog diska.

Uz to, tranzitna metoda omogućuje spektroskopske studije atmosfera egzoplaneta, koje mogu pružiti informacije o njihovom sastavu i prikladnosti za nastanjivost. Zanimljivost je da su vanzemaljske civilizacije lako mogle koristiti ili su koristile istu metodu za pronalaženje Zemlje.

Lisa Kaltenegger s Instituta Carl Sagan i Jackie Faherty iz Američkog prirodoslovnog muzeja objavili su rezultate potrage za zvjezdanim sustavima u kojima je promatrač mogao vidjeti tranzit Zemlje preko Sunčevog diska.

Astronomi su prethodno proveli sličnu studiju koristeći podatke svemirskog teleskopa TESS i drugo izdanje podataka iz svemirskog teleskopa Gaia. U novom su radu znanstvenici koristili treće izdanje podataka teleskopa Gaia i pokušali razumjeti koji su sustavi sposobni vidjeti tranzit Zemlje i koliko dugo može trajati.

Vanzemaljske civilizacije iz tisuća zvjezdanih sustava već su mogle otkriti Zemlju

Znanstvenici su identificirali 2.034 zvijezde unutar 325 svjetlosnih godina Sunca koje su bile ili će biti u Zemljinoj tranzitnoj zoni (svemirski pojas uz ekliptiku) tijekom ± pet tisuća godina.

Od toga je 313 objekata u ovoj zoni bilo u prošlosti, 319 će u nju upasti u budućnosti, a 1402 će neko vrijeme biti u zoni.

Među tim zvijezdama ima 94 zvijezde spektralne klase G (poput našeg Sunca), 12 A-klase, 2 klase B, 87 klase F, 102 klase K, 1520 crvenih patuljaka, 8 smeđih patuljaka i 109 bijelih patuljaka.

Promatrači u 1.402 zvjezdanih sustava trenutno mogu vidjeti tranzit Zemlje, uključujući 128 G-zvijezda i 1.050 crvenih patuljaka. 117 predmeta iz kataloga nalazi se na udaljenosti od stotinu svjetlosnih godina od Sunca, od kojih je 46 u tranzitnoj zoni Zemlje i sposobni su registrirati radio valove s našeg planeta. Među njima su dvije zvijezde klase F, 3 klase G, 2 klase K i 34 crvena patuljka.

Sedam od 2.034 zvijezde ima egzoplanete, a četiri su unutar 100 svjetlosti Sunca. Konkretno, Ross 128, koji se nalazi 11 svjetlosnih godina od Sunca, ima egzoplanet nalik Zemlji, hipotetički promatrač na kojem je moguće vidjeti tranzit Zemlje kroz Sunce tijekom 2.158 godina – od 3.057 do 900 godina.

Zvijezda Teegarden, smještena na udaljenosti od 12,5 svjetlosnih godina od Sunca, ima dva egzoplaneta slična Zemlji. Promatrači na njima mogu započeti registraciju prolaska Zemlje kroz Sunce nakon 29 godina i tako promatrati 410 godina .

https://kozmos.hr/zemljino-atmosfersko-zagadenje-moglo-bi-nas-otkriti-vanzemaljskim-civilizacijama/

Poznati sustav TRAPPIST-1, koji posjeduje sedam egzoplaneta veličine Zemlje, od kojih su četiri u naseljivoj zoni, ući će u tranzitnu zonu Zemlje za 1642 godine i tamo će ostati 2371 godinu.

Istraživači napominju da su postavili vremenski okvir u smislu razvoja ljudske civilizacije, a promatranje Zemlje kao prolaznog planeta od strane vanzemaljaca moglo bi je klasificirati kao potencijalno nastanjiv svijet u posljednjih milijardu godina zbog nakupljanja kisika i ozona , koji se smatraju biomarkerima.

Istodobno, analiza pokazuje da čak i zvijezde najbliže Suncu provode više od tisuću godina u povoljnom položaju (mogu vidjeti tranzit Zemlje kroz Sunce), što hipotetskim izvanzemaljskim inteligentnim bićima daje dugo vremena da identificiraju Zemlju kao zanimljiv planet.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Drake, N. (2021, June 23). Astronomers identify the stars where any aliens would have a view of Earth. Science.
• Kaltenegger, L., & Faherty, J. K. (2021, June 23). Past, present and future stars that can see Earth as a transiting exoplanet. Nature News.
• Lanese, N. (2021, June 23). Aliens in 1,700 star systems could have seen civilization emerge on Earth. LiveScience.
• Witze, A. (2021, June 23). The 2,000 stars where aliens would catch a glimpse of Earth. Nature News.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube