kozmos.hr
Svemir

Pronađeno 85 egzoplaneta s idealnim uvjetima za život

Egzoplanet koji posjeduje vodu. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Nedavna istraživanja astronomskog tima dovela su do otkrića 85 potencijalnih egzoplaneta izvan granica našeg Sunčevog sustava. Ova nebeska tijela odlikuju se temperaturama sličnim onima koje pronalazimo na planetima unutar našeg sustava, stvarajući optimalne uvjete za mogućnost života. Korištenjem preciznih podataka dobivenih od NASA-inog satelita za tranziciju egzoplaneta (TESS), znanstvenici su identificirali ove kandidate za egzoplanete. Njihove dimenzije usporedivi su s Jupiterom, Saturnom i Neptunom iz našeg Sunčevog sustava, no oni su znatno hladniji od većine planeta koje je TESS misija ranije otkrila.

Ključni alat

TESS ključan je alat koji znanstvenicima omogućava promatranje varijacija u sjaju zvijezda, poznatih kao ‘tranziti‘, uzrokovanih planetima koji prolaze ispred njih. Ova metoda je neophodna za identifikaciju egzoplaneta i određivanje njihovih veličina. Uobičajeno je da se za potvrdu egzoplaneta zahtijevaju najmanje tri tranzita, čime se može precizno odrediti njihov orbitalni period oko matične zvijezde. Međutim, ova nova studija, pod vodstvom Faith Hawthorn s University of Warwick i objavljena u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, usmjerila se na sustave koji su zabilježili samo dva tranzita. Ovaj inovativni pristup omogućio je otkrivanje egzoplaneta s produženim orbitalnim periodima i nižim temperaturama. Od 85 identificiranih kandidata, njihovi orbitalni periodi variraju od 20 do 700 dana, nasuprot većini egzoplaneta otkrivenih TESS-om, čiji se periodi kreću u rasponu od 3 do 10 dana.


Neki od ovih egzoplaneta nalaze se unutar ‘naseljive zone’, smješteni na dovoljnoj udaljenosti od svojih zvijezda domaćina, što implicira temperature koje mogu biti prikladne za podržavanje života. Istraživački tim bio je posebno zainteresiran za promatranje egzoplaneta u ovim područjima, jer to omogućuje detaljnije proučavanje planetarnih uvjeta sličnih onima našeg Sunčevog sustava. Iako su ova tijela još uvijek u procesu potvrđivanja kao egzoplaneti, istraživači su optimistični u pogledu njihovog službenog priznanja kroz buduća astronomska promatranja. Od ukupno 85 otkrivenih potencijalnih egzoplaneta, 60 predstavlja nova otkrića, dok je dodatnih 25 identificirano u podacima TESS-a kroz nezavisne istraživačke timove i njihove različite metode detekcije.

Sofisticirani algoritam

Faith Hawthorn, doktorska istraživačica na University of Warwick, izjavila je: “Primijenili smo sofisticirani algoritam za detekciju tranzita na uzorku od 1,4 milijuna zvijezda. Nakon opsežne i pažljive analize, uspjeli smo identificirati 85 sustava koji su pokazali potencijal za domaćinstvo egzoplaneta s dva tranzita.” Profesor Daniel Bayliss, koji je sudjelovao u istraživanju, komentirao je: “Otkriće ovih planeta predstavlja iznimno uzbudljiv razvoj, posebice s obzirom na to da se mnogi od njih nalaze u temperaturnim zonama pogodnim za održavanje života.

“Projekt je bio produkt impresivne suradnje unutar našeg istraživačkog tima, koji se sastojao od članova različitih profesionalnih razina. Vidjeti kako se naš rad realizira bio je izuzetno zadovoljavajući trenutak. Pored glavne istraživačice Faith Hawthorn, u analizi podataka tijekom ljetnog projekta istaknula se i dodiplomska studentica Kaylen Smith Darnbrook. Njezin doprinos i objavljivanje rada predstavljaju značajan doprinos za studenta, što je za cijeli tim bio izvor ponosa.

Javno dostupna otkrića

“Usklađeno s misijom suradnje TESS-a, naša otkrića učinili smo javno dostupnima, omogućujući astronomima diljem svijeta detaljnije proučavanje ovih jedinstvenih egzoplaneta. Nadamo se da će to potaknuti daljnja istraživanja ovih izvanrednih nebeskih tijela. Faith je dodala: “Postoji obilje prilika za nastavak istraživanja ovih egzoplaneta, uključujući detaljno proučavanje njihovih preciznih orbitalnih perioda, potencijalnog postojanja mjeseci, te analizu njihovih sastava.”


Dr. Sam Gill, suautor studije, istaknuo je: “Detekcija egzoplaneta na temelju samo dva tranzita predstavlja inovativni pristup u pronalasku egzoplaneta s produženim orbitalnim periodima unutar tranzitnih istraživanja. Ova metoda nam omogućava otkrivanje hladnijih planeta, što nadilazi mogućnosti tradicionalnih metoda pretrage tranzita.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.