kozmos.hr
 • Naslovnica
 • /
 • Svemir
 • /
 • Svemirski teleskop TESS uočio je preko 2000 planeta u rekordna 24 mjeseca
Svemir

Svemirski teleskop TESS uočio je preko 2000 planeta u rekordna 24 mjeseca

objavljeno

Već je potvrđeno više od 100 egzoplaneta. Neki od tih izvanzemaljskih svjetova potpuno su jedinstveni i važni za buduća istraživanja.

Astronomi su sumirali rezultate glavnog znanstvenog programa svemirskog teleskopa TESS. U dvije godine pronašao je 2241 egzoplaneta kandidata , od kojih je oko 120 već potvrđeno. Među njima su mini-Neptuni, super-Zemlje, gole planetarne jezgre, kao i objekti u sustavima bijelih patuljaka.

Postignuća opservatorija TESS

Opservatorij TESS lansiran je u svemir u proljeće 2018. Opremljen je s četiri teleskopa sa šesnaest CCD-a od 16,8 megapiksela, svaki s vidnim poljem od 24-by-24 stupnja. Glavna svrha svemirskog teleskopa je traženje egzoplaneta u blizini sjajnih zvijezda na nebu koje su blizu Sunca pomoću tranzitne fotometrije. Konkretno, TESS bi trebao pronaći stotine planeta s radijusom manjim od četiri Zemljina polumjera i odrediti masu nekoliko njih.

Tijekom svog rada, TESS je skenirao 75 posto nebeske sfere, s vremenima promatranja koja su se kretala od oko 1 mjeseca u područjima blizu ekliptike do oko 1 godine u područjima u blizini polova ekliptike.


Eksoplanete koje su TESS i drugi teleskopi otkrili u dijagramu “Sjaj matične zvijezde – polumjer planeta”. Izvori: Natalia M. Guerrero i sur. / arXiv: 2103.12538v2

Teleskop je otkrio puno kandidata za egzoplanete i egzokomete, bljeskove supernova tipa Ia u dalekim galaksijama i plimne poremećaje zvijezdi supermasivnih crnih rupa. TESS je sada dovršio svoj glavni program promatranja i provodi ponovno istraživanje neba.

https://kozmos.hr/znanstvenici-otkrili-egzoplanete-s-boljim-uvjetima-za-zivot-od-zemlje/

Skupina astronoma predvođena Natalijom M. Guerrero s MIT-a objavila je katalog kandidata za egzoplanete koje je TESS pronašao tijekom dvije godine svog glavnog znanstvenog programa. Ukupno je zvjezdarnica pronašla 2241 kandidata, od kojih je oko 120 potvrđeno promatranjem zemaljskih teleskopa. Među njima je mnogo egzoplaneta male mase, koji su idealni za detaljna proučavanja, uključujući pretraživanja njihovih atmosfera.

Važni egzoplaneti

Istraživači su identificirali brojne predmete koji su sa svoje točke gledišta izvanredni. π Men c bio je prvi egzoplanet koji je otkrio TESS i on je super-zemlja, ili mini-Neptun, koji kruži oko žutog patuljastog sustava udaljenog 60 svjetlosnih godina.

 • TOI 700d je egzoplanet nalik Zemlji koji je u naseljivoj zoni.
 • TOI 125 bio je prvi multiplanetarni sustav za TESS koji je sadržavao tri mini-Neptuna i možda još dva mala planeta.
 • LHS 1815 b bio je prvi egzoplanet s debelim diskom u našoj galaksiji.
 • Eksoplanet DS Tuc Ab zanimljiv je iz dva razloga – nalazi se u vizualnom binarnom sustavu zvijezda i toliko je mlad da još nije završio fazu kompresije.
 • LHS 3844b je vruća super-zemlja koja napravi krug oko svoje zvijezde za samo 11 sati.
Egzoplanete koje je Tess otkrio u dijagramu “Polumjer planeta – udaljenost od matične zvijezde”. Izvori: Natalia M. Guerrero i sur. / arXiv: 2103.12538v2
 • TOI-1259 sastoji se od tri vrste objekata odjednom: narančasta patuljasta zvijezda, bijeli patuljak i egzoplanet sličan Jupiteru.
 • TOI 1690b kandidat je za gigantski egzoplanet u bijelom patulju i pokazuje da planeti mogu preživjeti migracije u orbite blizu bijelih patuljaka.
 • Sustav TOI 1266 sastoji se od dva planeta koja kruže oko crvenog patuljka i omogućuje proučavanje procesa fotoisparavanja atmosfera egzoplaneta.
 • TOI 849b ogromna je, gusta jezgra plinskog diva koja je izgubila atmosferu.
 • Napokon, HD 21749b postao je prvi dugogodišnji planet zvjezdarnice, s godinom u rasponu od 35,61 zemaljskog dana.

Prošli uspjesi Kepler teleskopa

Prije nego što je NASA poslala lovca na egzoplanete TESS nove generacije, postojala je još jedna zvjezdarnica koja je tražila moguće svjetove slične Zemlji – Kepler.


Teleskop Kepler lansiran je u svemir davne 2009. Njegov je glavni zadatak pretraživati i proučavati planete i planetarne sustave kraj drugih zvijezda. U prve tri godine rada uređaj je otkrio više od 3,5 tisuće kandidata za egzoplanete, a većinom su to bili mali svjetovi, manje od tri puta veći od Zemlje.

MATLAB Handle Graphics

U ožujku 2018. tim misije izvijestio je da zalihe goriva na teleskopu ponestaju. Bez goriva, zvjezdarnica nije mogla ispraviti svoju orijentaciju u svemiru. 29. kolovoza Kepler je započeo svoju 19. promatračku kampanju, no NASA je 30. listopada odlučila službeno zatvoriti zvjezdarnicu zbog čestih kvarova i iscrpljenih zaliha goriva.

Ukupno je Kepler proučio više od 500 000 nebeskih objekata i potvrdio postojanje 2662 egzoplaneta. Misija dokazuje teoriju da ima mnogo više planeta nego što ima zvijezda u našoj galaksiji.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmos.hr

Izvori:

• Bartels, M. (2021, March 26). NASA’s TESS planet HUNTER SPIED 2,200 candidate worlds in its first 2 years.
• Fingas, J. (2021, March 29). NASA’s TESS spacecraft has already found 2,200 possible planets.
• Li, J. (2021, March 29). NASA’s TESS Space TELESCOPE confirms the findings of 2,200 possible planets.
• NASA. (2021, March 24). Space telescope delivers the Goods: 2,200 possible planets.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.