Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Istraživači otkrili “Super-Zemlju“ koja kruži oko jedne od najstarijih zvijezda u našoj galaksiji

Umjetnička impresija planetarnog sustava TOI-561 u kojem se nalazi novootkrivena Super-Zemlja. Izvor: W. M. Keck Zvjezdarnica / Adam Makarenko.

Znanstvenici bi ubuduće trebali usmjeriti svoja istraživanja na slične planetarne sustave.

Znanstvenici iz SAD-a otkrili su stjenovitu super-Zemlju koja je formirana u starom planetarnom sustavu prije oko 10 milijardi godina. Planet je nekoliko milijardi godina mlađi od Mliječne staze i ima zapanjujuće sličnosti sa Zemljom.

Zvijezda TOI-561 (TYC 243-1528-1) nalazi se oko 280 svjetlosnih godina od Zemlje, u zviježđu Sextans. Masa i veličina su joj malo manje od Sunca. Stara je oko 10 milijardi godina što ju čini jednom od najstarijih zvijezda u našoj galaksiji.

Prema podacima promatranja tranzita, tri planeta vrte se oko ove drevne zvijezde: TOI-561b, c i d.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Iako su planeti TOI-561c i d znatno veći i teži od Zemlje, TOI-561b je samo 1,5 puta veći od našeg planeta.

Uobičajeno se smatra da su šanse za pronalaženje znakova izvanzemaljskog života veće na starijim planetima poput Super-Zemlje TOI-561b.

Iako je gustoća planeta gotovo identična Zemlji, planet ima stjenovitu površinu pa znanstvenici isključuju mogućnost izvanzemaljskog života u bilo kojem obliku.

Na ovaj zaključak najviše utječe temperatura na Super-Zemlji. Preblizu je svojoj zvijezdi zbog čega je trenutna procjena temperature oko 1700 ° C. Na temelju naših trenutnih saznanja, nemoguće je da život postoji u tako ekstremnim uvjetima.

Otkriće su omogućili svemirski teleskop TESS i zemaljski Keck I koji djeluje u sklopu Keck zvjezdarnice na Havajima. Istraživanje je opisano u članku objavljenom u Astronomical Journal.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ovo otkriće došlo je samo nekoliko tjedana nakon što su astronomi otkrili najstarije i najudaljenije galaksije poznate znanosti. Takva su otkrića izuzetno važna jer odgovaraju na mnoga pitanja o ranim fazama našeg Svemira istovremeno otvarajući nove smjerove istraživanja.

Otkriće ove Super-Zemlje i druga dva planeta daje nam širu sliku o tome kako su se zvjezdani sustavi razvijali u razdoblju neposredno nakon Velikog praska.

Sustav zvijezda TOI-561 je po mnogo čemu sličan Sunčevom sustavu, iako je nastao puno ranije i pod drugačijim uvjetima.

Znanstvenici bi se trebali više usredotočiti na istraživanje sličnih drevnih zvijezda i planeta. Čak i ako život više nije moguć ondje, bilo bi dovoljno znati da je možda nekada postojao. Nema šanse da je Zemlja jedino mjesto u Svemiru pogodno za život, zar ne?

Sve me to podsjeća na teoriju koja je nedavno oživljena. Radi se o pretpostavci da su izvanzemaljske civilizacije postojale na Mliječnom putu, ali su došle do točke samouništenja.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Što se tiče Super-Zemlje i sličnih svjetova koji čekaju svoje otkriće, vjerujem da nam najbolje tek dolazi.

Izvori:

Anderson, N. (2021, January 13). Astronomers Discover 10-Billion-Year-Old Multiplanet System.

BERNSTEIN, J. (2021, January 12). ‘Super Earth’ discovered near one of our galaxy’s oldest stars.

Mathewson, S. (2021, January 12). Rocky ‘super-Earth’ planet spotted orbiting one of the Milky Way’s oldest stars.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Weiss, L. M. (2021, January 11). The TESS-Keck Survey. II. An Ultra-short-period Rocky Planet and Its Siblings Transiting the Galactic Thick-disk Star TOI-561.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Astronomija

Telescope Live je online platforma za sve ljubitelje astronomije i astrofotografije. Nova platforma Nastao je 2016. godine u R&D laboratorijima u Konica Minolti u...

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Svemir

Jeff Bezos postao je drugi milijarder koji je otputovao u svemir, nakon uspjeha Richarda Bransona početkom ovog mjeseca. Natjecanje između milijardera vlasnika svemirskih poduzeća...

Svemir

Fosfin koji je pronađen u Venerinoj atmosferi najvjerojatnije nije nastao zbog utjecaja živih bića, nego nastaje zbog jakih vulkanskih erupcija i oblaka sumporne kiseline....

Oglas