kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Misteriozni planet sudario se s Zemljom prije 4,5 milijardi godina – tragovi sudara tek sada otkriveni?
Astronomija

Misteriozni planet sudario se s Zemljom prije 4,5 milijardi godina – tragovi sudara tek sada otkriveni?

objavljeno

Međunarodni tim znanstvenika došao je do zaključka da bi ogromna anomalija u strukturi Zemljinog plašta mogla biti direktna posljedica sudara između Zemlje i planeta nazvanog Theia, drevnog planetoida za kojeg se vjeruje da je sudarom s našim planetom stvorio Mjesec. Ova hipoteza otvara nove perspektive u razumijevanju geološke prošlosti Zemlje, ali i formiranja Mjesečevog i zemljinog sustava. Rezultati ove studije objavljeni su u prestižnom časopisu Nature.

Gigantski sudar: ključ za razumijevanje Mjeseca

Dugo vremena, znanstvena zajednica se pitala kako je Mjesec nastao. Dominantna teorija bila je da je tijekom formiranja Zemlje, prije oko 4,5 milijardi godina, došlo do kolizije s planetoidom veličine Marsa, zvanim Theia. Ostaci tog sudara navodno su se združili i formirali Mjesec. Međutim, suptilne sličnosti u izotopskom sastavu Zemlje i Mjeseca izazivale su pitanja o ovoj teoriji.

Prof. Deng Hongping s Šangajskog astronomskog opservatorija i njegov tim uspjeli su razviti novu tehniku računalne dinamike fluida, Meshless Finite Mass (MFM), koja im je omogućila bolje modeliranje turbulentnog miješanja materijala. Ovo je dovelo do spoznaje da bi nakon sudara, Zemljin plašt mogao biti stratificiran s različitim kompozicijama u gornjem i donjem dijelu.

Otkriće unutar plašta

Daljnji razgovori s geofizičarima iz Švicarske otkrili su da bi današnja stratifikacija Zemljinog plašta mogla biti rezultat tog davnog sudara. Zanimljivo je da bi donji plašt mogao sadržavati materijal iz doba prije sudara, što bi moglo objasniti seizmičke anomalije koje se nalaze hiljadama kilometara ispod površine Zemlje.

Analiza i simulacije su pokazale da se u donjem plaštu još uvijek nalazi materijal od planete koja se zabila u Zemlju, koji je zbog svoje gustoće s vremenom potonuo na dno. Smatra se da su se iz ovog materijala tijekom milijardi godina formirale LLVPs, stabilne strukture koje sežu na tisuće kilometara u dubinu Zemljine unutrašnjosti.

Utjecaj na razumijevanje geologije i planetarnog formiranja

Ova otkrića ne samo da pružaju novi pogled na Zemljinu prošlost i Mjesec, već također otvaraju vrata za razumijevanje formiranja drugih planeta unutar i izvan našeg solarnog sustava. Studija također sugerira da geološka heterogenost Zemlje može pružiti tragove o njezinom ranom stanju i dinamici sudara koji su oblikovali unutarnji solarni sustav.

Prof. Deng vidi značaj svojeg istraživanja u širem kontekstu, ukazujući na mogućnosti da se slični procesi koriste za razumijevanje nastanka i potencijalne naseljivosti egzoplaneta, proširujući naše znanje o univerzumu koji nas okružuje.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube