kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kineska sonda uspješno se vratila s uzorcima daleke strane Mjeseca
Svemir

Kineska sonda uspješno se vratila s uzorcima daleke strane Mjeseca

Kina uspiješno je vratila uzorke sa daleke strane Mjeseca. Izvor: CCTV.
objavljeno

Kineska sonda Chang’e-6, koja je prikupila uzorke s daleke strane Mjeseca, uspješno se vratila na Zemlju u utorak, završavajući tehnički zahtjevnu misiju koja je trajala 53 dana. Ovo se postignuće smatra povijesnim prvim uspjehom u svjetskoj svemirskoj istraživačkoj zajednici.

Sletanje i uspjeh misije

Modul za slijetanje letjelice Chang’e-6 dotaknuo je tlo u unaprijed određenom području u Unutrašnjoj Mongoliji u 14:07 sati po lokalnom vremenu (06:07 GMT), objavila je Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA). Misija je označena kao “potpuni uspjeh”.

Sonda je donijela uzorke tla i stijena s udaljene strane Mjeseca, regije koja je još uvijek nedovoljno istražena. Znanstvenici vjeruju da bi prikupljeni materijali mogli pružiti nova saznanja o formiranju i evoluciji Mjeseca, s obzirom na to da su njegove grube značajke manje izglađene starim tokovima lave nego bliža strana.

Tehnički detalji i inovacije

Chang’e-6 lansiran je 3. svibnja s otoka Hainan, a sonda je sletjela u golemom Bazenu Južni pol-Aitken gotovo točno mjesec dana kasnije. Sonda je koristila bušilicu i robotsku ruku za prikupljanje uzoraka, snimila fotografije površine prekrivene kraterima i postavila kinesku zastavu načinjenu od bazalta u sivo tlo.


Dana 4. lipnja, sonda je prvi put u povijesti uspješno lansirana s daleke strane Mjeseca, što je kineska novinska agencija Xinhua nazvala “neviđenim podvigom u povijesti ljudskog istraživanja Mjeseca“.

Značaj za Kinu i svijet

Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku cijelom timu, ističući da će “izvanredni doprinosi” zapovjedništva misije “zauvijek biti zapamćeni od strane domovine i naroda”. Ovo postignuće dolazi kao dio širih nastojanja Kine da uhvati korak s tradicionalnim svemirskim silama poput Sjedinjenih Država i Rusije.

Kina je u proteklom desetljeću uložila značajne resurse u svoj svemirski program, ostvarujući impresivne rezultate poput izgradnje svemirske postaje, slanja robotskih rovera na Mars i Mjesec te postajući treća zemlja koja je poslala astronaute u orbitu.

Budući planovi i međunarodni kontekst

Iako je ovo postignuće izvor nacionalnog ponosa, Sjedinjene Države upozoravaju da kineski svemirski program ima i vojne ciljeve te nastoji uspostaviti dominaciju u svemiru. Kina planira poslati misiju s posadom na Mjesec do 2030. godine i kasnije izgraditi bazu na mjesečevoj površini. U međuvremenu, Sjedinjene Države također planiraju vratiti astronaute na Mjesec do 2026. godine s misijom Artemis 3.

Kineski uspjeh s misijom Chang’e-6 predstavlja značajan korak naprijed u svemirskim istraživanjima i otvara vrata za buduće misije koje će dodatno unaprijediti naše razumijevanje Mjeseca i svemira u cjelini. Ovaj povijesni trenutak služi kao podsjetnik na važnost međunarodne suradnje i znanstvenog napretka u istraživanju svemira.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.