kozmos.hr
Svemir

Kineski rover uočio strukture ispod površine Marsa

Curiosmos - kineski rover (naslovna)
objavljeno

Kineski rover opremljen radarom koji prodire u zemlju otkrio je udarne kratere i druge geološke strukture u prvih pet metara ispod površine Crvenog planeta.

Kineski rover nastavlja potragu

Radar s kineskog marsovskog rovera Zhurong otkrio je prethodno ‘nevidljive’ plitke udarne kratere i druge strukture u gornjih pet metara ispod površine Crvenog planeta. Kineski rover lansiran je u srpnju 2020. godine i poslan na Mars u sklopu kineske misije Tianwen-1. Površinu Crvenog planeta aktivno istražuje od slijetanja 15. svibnja 2021. godine, a nalazi se u velikoj ravnici na sjevernoj hemisferi Marsa, nazvanog Utopia Planitia.

Zhurong je prvi kineski rover na drugom planetu, a ime je dobio po kineskoj mitološkoj budućnosti povezanoj s vatrom i svjetlom. Primarni cilj misije jest proučiti Marsovu topografiju i geologiju, ispitati tlo, analizirati prisutnost leda, istražiti minerale i stijene te izvršiti analizu atmosfere.

Kineski rover snimio zvuk na Marsu

‘Skrivene’ strukture ispod površine

Mjesto slijetanja odabrano je na temelju pretpostavke da se u blizini nalazila drevna obala. Godine 2016. NASA-in radar Mars Reconnaissance Orbiter identificirao je veliku masu podzemnog leda u području blizu Utopiae Planitiae. Nakon slijetanja rover Zhurong je putovao nekih 1.9 km prema jugu, snimajući stijene, marsovske dine i udarne kratere i usput prikupljajući podatke radara koji prodiru u zemlju.

Zhurong koristi dvije različite radarske frekvencije. Donja frekvencija može prodrijeti do 80 metara ispod površine, ali nudi manje detalja, dok viša pokazuje detaljnije značajke ispod površine, ali može prodrijeti u površinu samo približno 4.5 metara. Podatci dobiveni radarom pomoći će znanstvenicima da shvate kakvo je podzemlje Marsa i mogli bi rasvijetliti geološku povijest Marsa. Analizirajući podatke znanstvenici su identificirali nekoliko zakrivljenih i nagnutih podzemnih struktura za koje kažu da su vjerojatno zakopani udarni krateri; no osim toga uočili su još neke neobične strukture čije podrijetlo još nije jasno.

Zanimljive spoznaje

Nažalost radar nije pronašao tragove vode ili leda u gornjih pet metara površine. Radarska analiza dubljih struktura otkrila je tragove sedimenta koji su ostali iza prošlih poplava – međutim, također nisu pronađeni dokazi trenutne (tj. suvremene) prisutnosti vode ispod površine.

Neobična slika ‘medvjeđeg lica’ na površini Marsa

Iako kineski rover tijekom istraživanja nije pronašao tragove vode to ne znači da vode nema. Naime, Mars bi mogao skrivati vodu u regijama puno dubljim nego što kineski radar može prodrijeti. Istraživači su usporedili podatke koje je prikupio rover s podatcima prethodno dobivenim radarom koji je analizirao površinu našeg prirodnog satelita – Mjeseca. Usporedba pokazuje jasnu razliku u podzemnim strukturama. Točnije, Marsova plitka površina dom je nekoliko različitih obilježja koja su jasno vidljiva u prvih 10 metara radarskih slika, dok prvih 10 metara Mjesečeve površine pokazuje tanke slojeve, ali nema dokaza o strukturama. Istraživači primjećuju da se zidovi udarnih kratera vide dublje na Mjesecu, zakopani ispod 10 metara debelog sloja sitnih krhotina.

Rover otkrio neobičan metalni objekt na Marsu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube