kozmos.hr
Svemir

Neobična slika ‘medvjeđeg lica’ na površini Marsa

Fotografija koja prikazuje 'medvjeđe lice' na površini Crvenog planeta (©NASA) - naslovna
autor
objavljeno

NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter snimila je neobičnu značajku na površini Crvenog planeta koja izgledom podsjeća na medvjeđe lice.

Površina Marsa

Mnogo je nevjerojatnih stvari na površini Marsa, a tisuće ih je identificirala HiRISE kamera na Mars Reconnaissance Orbiteru. Sada je kamera HiRISE, kojom upravlja Sveučilište u Arizoni, promatrala površinu Marsa te pronašla geološku značajku koja podsjeća na lice medvjeda.

Fotografiju, snimljenu s visine između 300 i 400 kilometara iznad površine Marsa, snimio je MRO 123. prosinca 2022. godine. Površinska značajka koja se može identificirati na fotografiji je brdo s urušenom strukturom u obliku slova V (koja čini nos) i dva kratera koji čine oči. Konačno na slici možemo vidjeti i prijelomni kružni uzorak koji ‘zaokružuje’ formu i daje joj oblik glave.

Kad se rover i helikopter sretnu na Marsu…

‘Medvjeđe lice’ na površini Marsa

Uzorci loma vidljivi na fotografijama mogli su nastati taloženjem naslaga iznad udarnog kratera. Kako je objasnilo Sveučilište u Arizoni, moguće je da je ‘nos’ vulkanski ili blatni otvor, a naslaga bi mogla biti lava ili blato.


Fotografija koja prikazuje 'medvjeđe lice' na površini Crvenog planeta (©NASA/JPL-Caltech/UArizona).
Fotografija koja prikazuje ‘medvjeđe lice’ na površini Crvenog planeta (©NASA/JPL-Caltech/UArizona).

U svakom slučaju, ovo je samo jedna od mnogih neobičnih karakteristika koje smo vidjeli tijekom godina na Marsu. Jedan od zanimljivijih otkrivenih u prošlosti uključuje oblik zmaja i logo Zvjezdanih staza. Naravno, to nije ništa drugo nego proces koji se zove pareidolija – naime ljudski mozak vara nas da vidimo poznate oblike ili predmete.

Mars je nekoć bio oceanski svijet, tvrde znanstvenici

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.