kozmos.hr
Svemir

Kad se rover i helikopter sretnu na Marsu…

ingenuity mars
objavljeno

NASA-in marsovski rover Perseverance i helikopter Ingenuity ovog tjedna ponovo su naletjeli jedan na drugog usred marsovske pustinje.

NASA-ina misija Mars 2020, koja uključuje marsovski rover Perseverance, helikopter Ingenuity i sva vozila vezana za njihovu dostavu, u punom je zamahu. Oba vozila lansirana su prema planetu Marsu (Ignenuity je bio zakačen za donju stranu Perseverancea) u srpnju 2020. i sletjela su na njegovu površinu u veljači 2021. Od onda operiraju po Marsu zajedno vršeći eksperimente i sakupljajući uzorke marsovskog tla.

Dva mehanička brata

Točnije, mali helikopter promjera 121 x 49 x 52 centimetara, težak samo 1,8 kilogram, služi svom starijem bratu kao izviđač. Drugim riječima, NASA njega koristi kao uređaj kojim s određene nadmorske visine promatra okolni reljef i planira najlakši put za rover Perseverance. Sam rover nešto je veći od helikoptera—približnih je dimenzija jednog prosječnog automobila.

Nakon što su se u zadnje vrijeme razdvojili, Perseverance i Ingenuity opet su se ovog tjedna sreli u krateru Jezero, istom krateru u koji su zajedno sletjeli i u kojem operiraju. Perseverance je iskoristio priliku i iz daljine snimio Ingenuity.


ingenuity mars
Zumirana snimka marsovskog helikoptera Ingenuity kojeg je iz daljine snimio rover Perseverance. Izvor: NASA/JPL-Caltech.

Taj naizgled slabašan i neznačajan tim vozila trenutno su najnaprednija oprema koju imamo na površini Marsa i kao takvi obavljaju iznimno bitne zadatke u spomenutom krateru koji je, što je govornicima slavenskih jezika očito iz njegova naziva, nekada davno bio jezero i delta rijeke. Površina koju on pokriva sa svojim promjerom od 45 kilometara i više je nego dovoljna da Perseverance učini ono što želimo od njega—identificira kakav se tu tip krajolika nalazio prije nego što se osušio, potraži potencijalne znakove mikrobnog života, sakupi uzorke tla, te isproba produkciju kisika iz Marsove atmosfere.

Sakupljanje uzoraka

Od spomenutih ciljeva, najviše su ambiciozna posljednja dva, jer izvode se s daljnjim slijetanja na površinu Crvenog planeta na umu, a u potonjem slučaju i dolaskom ljudi. Ipak, uzorci su prioritet—Perseverance ih skuplja u desecima, te ako sve prođe kako treba naposljetku će se on sastati s landerom koji će ih dignuti u orbitu oko Marsa, gdje će ih pak europska letjelica pokupiti i vratiti na Zemlju. Taj plan mogao bi se realizirati već 2033. godine. No, za slučaj da rover ne poživi dovoljno dugo da preda svoje uzorke, on trenutno na površinu planeta sprema zamjenske uzorke koje će u budućnosti helikopteri u sklopu nekih od kasnijih misija moći pokupiti. Do sad je na površinu spremio čak šest od maksimalno deset uzoraka koje je sposoban spremiti.

NASA-in helikopter "Ingenuity". Izvor: NASA/JPL-Caltech/ASU
NASA-in helikopter “Ingenuity”. Izvor: NASA/JPL-Caltech/ASU

Kao što je rečeno, Ingenuity u međuvremenu izviđa potencijalne rute kroz Marsov opasan teren. Otkako je po prvi put poletio u travnju 2021., Ingenuity je odletio ukupno 39 misija, što ga debelo svrstava u produženi period njegove misije, jer primarna zadaća bila mu je samo izvršiti pet letova i demonstrirati mogućnost takvog leta u rijetkoj marsovskoj atmosferi. Do sad je proveo u zraku više od ukupno 64 minute i prešao je više od 7800 metara.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

Amos, Jonathan. „Perseverance: Mars rock sample deposited for Earth return“. BBC News, 2022. https://www.bbc.com/news/science-environment-64065004 (15.1.2023.).

Wall, Mike. „Watch Ingenuity Mars helicopter soar in amazing new videos from Perseverance rover“. Space.com, 2023. https://www.space.com/mars-helicopter-ingenuity-13th-flight-videos-perseverance (15.1.2023.).


 

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.