kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA i ESA uskoro objavljuju nove detalje o povratku marsovskih uzoraka na Zemlju
Svemir

NASA i ESA uskoro objavljuju nove detalje o povratku marsovskih uzoraka na Zemlju

Vozilo za povratak uzoraka s Marsa. Izvor: Nasa.gov.
objavljeno

Sljedeći tjedan usljedit će kratak brifing o arhitekturi misije povratka uzoraka. 

Misija povratka marsovskih uzoraka

Sljedeći tjedan NASA i ESA podijelit će nove detalje i planove o tome kako će uzorci s Marsa stići na Zemlju. U sklopu toga, održat će se tiskovna konferencija u srijedu (27. srpnja) u 17:00, koja se može pratiti putem NASA-ine web stranice NASA Live.

Spektakularni projekt donijet će marsovske uzorke koje je prikupio NASA-in rover Perseverance na Zemlju kroz nešto više od 10 godina (2033.). Znanstvenici će potom pomno ispitati uzorke i ono što je najvažnije, pokušati pronaći bilo kakve znakove drevnog života na Marsu. Pored toga, uzorci će biti jako važni za razumijevanje kako se Crveni planet razvijao tokom svoje povijesti.

Rad na planu misije

NASA i ESA, stoji u priopćenju, “nedavno su imale pregled zahtjeva sustava kao dio faze konceptualnog dizajna projekta Povrata uzorka s Marsa – faze u kojoj se arhitektura misije dodatno dorađuje i učvršćuje.” Pod arhitekturom misle koncepti i načini putem kojih se izvodi misija. Konačni prijedlog arhitekture bit će dovršen u rujnu ove godine, ako sve pođe po planu i raspored se ispoštuje. Na brifingu u srijedu, raspravljat će se o putu do odobrenja prijedloga, a sudionici će uključivati Thomasa Zurbuchena, suradnik administratora NASA-ine Uprave za znanstvene misije, Davida Parkera, direktora ESA-inog Human and Robotic Exploration-a, Jeffa Gramlinga, direktora NASA-inog programa vraćanja uzoraka s Marsa te Francoisa Spotoa, voditelja ESA-ine grupe za istraživanje Marsa.


Američka svemirska agencija NASA tražila je od javnosti komentar i mišljenje o okolišnim implikacijama misije koja kreće u svibnju ove godine, kao i dva virtualna javna sastanka na kojima će se raspravljati o tome. Agencija će razmatrati ove komentare tijekom razvoja plana misije te će objaviti nacrt izjave o utjecaju na okoliš kasnije tokom 2022.-e godine, tvrde dužnosnici NASA-e.

Nevjerojatan poduhvat lansiranja uzoraka u orbitu Marsa te njihov povratak na Zemlju

Dizajn misije znatno se promjenio u ožujku kada je odlučeno da će se ići na razvoj drugog landera zbog ogromnih zahtjeva misije. Prvi lander poslat će NASA-ino “Vozilo za uspon na Marsu” (MAV) na površinu, dok će drugi nositi ESA-in rover koji će pokupiti uzorke s Perseverancea. Kada rover preuzme s Perseverancea uzorke iz kratera Jezero, on će ih pohranit u MAV vozilo. MAV će se zatim lansirati u orbitu Marsa i odnijeti ih do ESA-inog orbitera za povratak na Zemlju.

Lander za povrat uzoraka s Marsa i Vozilo za uspon na Marsu (MAV). Izvor: NASA/JPL-Caltech.
Lander za povrat uzoraka s Marsa i Vozilo za uspon na Marsu (MAV). Izvor: NASA/JPL-Caltech.

S obzirom da isprve u planu nisu bila dva landera, datum lansiranja sada se mora pomaknuti za dvije godine, što znači da će uzorci biti prikupljeni tek 2028., a na Zemlju će krenuti tek 2031. (do nas bi mogli stići tek negdje oko 2033.). Iz NASA-e smatraju da je ovo najbolji izbor te da je revidiran plan “u skladu s nalazom Neovisnog odbora za reviziju povrata uzoraka s Marsa (IRB) da bi arhitektura dvostrukog slijetanja mogla poboljšati vjerojatnost uspjeha misije.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori: 

Howell E. (22. srpnja 2022.), Mars sample return details coming next week, NASA and European Space Agency promise, Space.com (pristup 22. srpnja 2022.)


Anonymous (22. srpnja 2022.), N° 41–2022: Media advisory: NASA and ESA to discuss Mars Sample Return, Esa.int (pristup 22. srpnja 2022.)

Anonymous (21. srpnja 2022.), NASA, ESA to Discuss Mars Sample Return Mission, Mars.nasa.gov (prisutnost 22. srpnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.