kozmos.hr
Svemir

NASA počela tražiti mjesto za slijetanje na Mars

NASA-in rover Perseverance koristio je jednu od svojih navigacijskih kamera kako bi snimio ovu sliku ravnog terena – jednog od potencijalnih mjesta za slijetanje letjelica u okviru misije Mars Sample Return (© NASA/JPL-Caltech).
autor
objavljeno

NASA-in rover Perseverance započeo je potragu za mjestom pogodnim za slijetanje letjelice u okviru misije slanja Marsovih uzoraka na Zemlju.

Misija slanja uzoraka s Marsa

NASA-in rover Perseverance u potrazi je za mjestom za slijetanje koje bi jednog dana mogla koristiti svemirska letjelica koja će poslati mnoge uzorke marsovskog kamenja s rovera natrag na Zemlju.

Perseverance istražuje Marsov krater Jezero otkako je ondje sletio u veljači 2021. godine, prikupljajući brojne uzorke marsovskih stijena i drugih sedimenata u potrazi za znakovima drevnog života na Crvenom planetu. Znanstvenici ove uzorke prikupljaju nadajući se da će ih u skorijoj budućnosti moći poslati na Zemlju na detaljnije analize u okviru misije Mars Sample Return (MSR).

Mars Sample Return misija ima u planu na površinu Marsa spustiti dvije letjelice koje bi zajedno prikupile uzorke Perseverancea i lansirali ih na orbiter Crvenog planeta, koji bi ih zatim odvukao na Zemlju. To je izuzetno kompliciran pothvat, planiran u suradnji s Europskom svemirskom agencijom, a letjelice bi trebale biti lansiranje 2028. godine. To bi značilo da bi se uzorci vratili na Zemlju pet godina kasnije, tj. 2033. godine (ako sve prođe prema planu). Međutim, prije nego što se išta od toga dogodi, znanstvenici trebaju odabrati lokaciju pogodnu za slijetanje letjelica koje će poslati uzorke do orbitera (koji će ih potom vratiti na Zemlju).

Prvi korak prema puno većem pothvatu

Misija je također važna jer uspješno lansiranje uzoraka s Crvenog planeta ujedno predstavlja prvi korak prema razvoj raketa koje bi potencijalno mogle s Marsa natrag na Zemlju poslati i ljude!

Vraćanje uzorka je komplicirano, a MAV (Mars Ascent Vehicle) – male i lagane rakete koje će biti dizajniranje za lansiranje uzoraka s površine Crvenog planeta – suočava s nekim složenim razvojnim izazovima. Naime, raketa mora biti dovoljno čvrsta da izdrži surovo okruženje Marsa i dovoljno prilagodljiva za rad s više svemirskih letjelica. Pritom – što dodatno komplicira stvari – mora biti dovoljno mala da stane u Lender za uzimanje uzoraka.

Potraga za pogodnim mjestom za slijetanje

U NASA-inom priopćenju za javnost Richard Cook iz JPL-a rekao je da rover traži „dosadno mjesto za slijetanje“ koje ne nudi nikakva iznenađenja u budućnosti misije te dodao „Što je vidik ravniji i ‘dosadniji’, to nam se više sviđa, jer iako postoji mnogo stvari koje treba učiniti jednom kada sletimo, razgledavanje svakako neće biti jedna od njih.“

Znanstvenici za buduća slijetanja misije Mars Sample Return trebat će komad zemlje s radijusom od 60 metara koji je gotovo savršeno ravan i bez kamenja većeg od 19 centimetara u promjeru. MSR tim već ima lokaciju na umu, koju nazivaju “sletna staza” zbog toga koliko se čini ravnom. Kako bi dobili detaljniju sliku piste za slijetanje, tim MSR-a upotrijebio je Perseveranceove navigacijske kamere za prikupljanje detaljnih slika lokacije.

NASA-in rover Perseverance koristio je jednu od svojih navigacijskih kamera kako bi snimio ovu sliku ravnog terena – jednog od potencijalnih mjesta za slijetanje letjelica u okviru misije Mars Sample Return (© NASA/JPL-Caltech).
NASA-in rover Perseverance koristio je jednu od svojih navigacijskih kamera kako bi snimio ovu sliku ravnog terena – jednog od potencijalnih mjesta za slijetanje letjelica u okviru misije Mars Sample Return (© NASA/JPL-Caltech).

„Promatrali smo te lokacije još prije slijetanja Perseverancea, ali slike iz orbite ipak su donekle ograničene,“ pojasnio je NASA-in inženjer Al Chen. Planirana MSR misija će na površinu Marsa spustiti tri različita vozila‘fetch rover’ koji je izradila ESA, Sample Retrieval Lander (SRL) i Mars Ascent Vehicle (MAV). Fetch rover će prvo prikupiti uzorke Perseverancea i zatim ih dostaviti u Sample Return Lander, minijaturiziranu lansirnu rampu s robotskom rukom. SRL će zatim koristiti ruku za premještanje prikupljenih uzoraka Perseverancea iz rovera za dohvaćanje u MAV – raketu visoku 3 metra. Konačno, MAV će biti lansiran u orbitu, gdje će ga (zajedno s uzorcima) pokupiti ESA-in orbiter i vratiti na Zemlju.

NASA započela razvoj rakete koja bi na Zemlju trebala donijeti prve uzorke s drugog planeta

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Karen Fox, Dewayne Washington (11. srpnja 2022.), „NASA’s Perseverance Scouts Mars Sample Return Campaign Landing Sites,“ jpl.nasa.gov (pristup 12. srpnja 2022).

Brett Tingley (12. srpnja 2022.), „Perseverance rover scouts for Mars Sample Return mission landing sites,“ space.com (pristup 12. srpnja 2022).

Karen Fox et al. (7. veljače 2022.), „NASA Selects Developer for Rocket to Retrieve First Samples from Mars,“ nasa.gov (pristup 12. srpnja 2022.)

Anonymus (13. prosinca 2021.), „NASA Begins Testing Robotics to Bring First Samples Back From Mars,“ mars.nasa.gov (pristup 12. srpnja 2022.)

„Mars Sample Return Mission“, mars.nasa.gov (pristup 12. srpnja 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube