kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-ina Mega Moon raketa u sklopu misije Artemis polijeće već 29. kolovoza
Svemir

NASA-ina Mega Moon raketa u sklopu misije Artemis polijeće već 29. kolovoza

Raketa Mega Moon u sklopu misije Artemis. Izvor: NASA/Frank Michaux.
objavljeno

NASA-ina gigantska raketa Mega Moon mogla bi uskoro poletjeti u svemir. 

Misija Artemis naposljetku planira vratiti ljude na Mjesec

Misija Artemis na kojoj radi američka NASA u konačnici bi trebala vratiti ljude na Mjesec po prvi puta u više od pet desetljeća. Prva faza misije kreće već krajem sljedećeg mjeseca, izjavili su dužnoznisici američke svemirske agencije na konferenciji koja se održala prije nekoliko dana.

Ova faza nazvana je Artemis-1, a riječ je o lansiranju NASA-inog svemirskog lansirnog sustava (SLS) na dugi put oko tamne strane Mjeseca i nazad koji će trajati između 4 do 6 tjedana. U igri za lansiranje su datumi 29. kolovoza, 2. te 5. rujan kao najraniji mogući datumi kada bi misija mogla poletjeti. Točan datum trebali bismo saznati otprilike tjedan dana unaprijed, tvrde iz NASA-e.

Proširen opseg istraživanja Artemis misije

Faze misije Artemis vode ka konačnom uspostavljanju stalne baze na Mjesecu

Prva faza misije – Artemis-1 – neće sa sobom imati posadu, već praznu kapsulu Orion povrh SLS rakete. Mike Sarafin, prvi voditelj misije Artemis, smatra kako je glavni cilj misije zasad testirati učinkovitost Orionovog toplinskog štita koji će biti izložen temperaturama otprilike za upola nižima od Sunčeve topline dok zaranja kroz Zemljinu atmosferu tijekom faze ponovnog ulaska.


Nakon što padne u ocean, NASA će povratiti kapsulu te temeljito ispitati njenu istrošenost kako ne bi dopustila da se astronauti na budućim misijima voze u neadekvatnim i opasnim uvjetima. Druga faza misije, nazvana Artemis-2 uključivat će posadu, a astronauti će letjeti oko Mjeseca te nakon dugo vremena sletjeti na njegovu površinu. Artemis-3, treća faza misije, uključuje slijetanje na Južni pol Mjeseca te uspostavljanje stalne ljudske baze ondje.

Curenje vodika na raketi tijekom generalne probe

Mnogo toga ovisi o uspješnosti SLS rakete, poznate i kao Mega Moon raketa. Prije oko mjesec dana, NASA je montirala raketu na lansirnu rampu kako bi izveli generalnu probu tj. simuliranje stvarnog lansiranja do 9 sekundi prije samog polijetanja. Nažalost, lansiranje je prekinuto 29 sekundi prije polijetanja zbog curenja vodika unutar same rakete. Međutim, iako je raketa zakazala, SLS je i dalje ispunio oko 90% postavljenih ciljeva prije lansiranja, sa samo nekoliko manjih nedostataka koji će se sada morati popraviti. Inženjeri su u međuvremenu zamijenili neispravne brtve koje su dovele do curenja vodika, tvrde iz NASA-e.

SLS je visok 98 metara kada se na njega pričvrsti kapsula Orion, a težak oko 2,6 milijuna kilograma, ako je suditi prema informacijama iz NASA-e. SLS je i dalje kraći nego NASA-ina raketa Saturn V koja se koristila tijekom Apollo misija 1960.-ih i 1970-ih. Ipak, SLS može isporučiti oko 4 milijuna kilograma potiska, što je oko 15% više od Saturna V koji je mogao isproučiti tek 3,4 milijuna kilograma potiska. SLS tako ostaje najjača raketa koja je ikada proizvedena ljudskom rukom.

NASA izgubila kontakt s novom letjelicom koja se uputila prema Mjesecu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori: 

Alamalhodaei A. (20. srpnja 2022.), NASA’s mega moon rocket could see its first launch this summer, Techcrunch.com (pristup 22. srpnja 2022.)

Anonymous (21. srpnja 2022.), NASA’S GARGANTUAN MEGA MOON ROCKET COULD HEAD TO SPACE AS SOON AS AUG. 29, Peoplesweather.com (pristup 22. srpnja 2022.)


Specktor B. (21. srpnja 2022.) NASA’s gargantuan Mega Moon Rocket could head to space as soon as Aug. 29, Livescience.com (pristup 22. srpnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.