kozmos.hr
Svemir

Artemis I spreman za lansiranje

Tijekom misije Artemis I, Orion će se odvažiti na putovanje tisućama kilometara iza Mjeseca. Misija bi trebala trajati između četiri i šest tjedana (©NASA).
autor
objavljeno

Svemirska raketa koja će u sklopu misije Artemis I nositi letjelicu Orion postavljena je na lansirnu platformu i u tijeku su posljednja testiranja prije njenog lansiranja.

Artemis I misija

Artemis I (ranije Exploration Mission-1) bit će prvi test NASA-inih sustava za istraživanje dubokog svemira – svemirske letjelice Orion, rakete Space Launch System (SLS) i zemaljskih sustava u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Artemis I prva je u nizu sve složenijih misija. Riječ je o misiji koja za cilj ima testno letenje bez posade koji će pružiti temelj za ljudska istraživanja dubokog svemira i pokazati našu predanost i sposobnost proširenja ljudskog postojanja na Mjesec i dalje.

Letjelicu će lansirati najmoćnija raketi na svijetu, a letjet će dalje nego druga ranija letjelica. Putovat će 450 tisuća kilometara od Zemlje, tisućama kilometara iza Mjeseca, tijekom misije od oko četiri do šest tjedana. Orion će ostati u svemiru dulje nego što je to učinio bilo koji brod za astronaute bez pristajanja na svemirsku stanicu.


Tijekom Artemide I, Orion će se odvažiti na putovanje tisućama kilometara iza Mjeseca tijekom misije koja će trajati otprilike četiri do šest tjedana (©NASA).
Tijekom Artemis I misije, Orion će se odvažiti na putovanje tisućama kilometara iza Mjeseca, Misija će trajati otprilike četiri do šest tjedana (©NASA).

Raketa Artemis spremna za lansiranje

NASA-ina raketa Space Launch System (SLS) s letjelicom Orion – pričvršćenom na vrhu – stigla je u petak na Launch Pad 39B u svemirskom centru Kennedy na Floridi u pripremi za posljednji test prije svoje misije Artemis I Moon.

SLS i Orion sada će proći nekoliko tjedana testiranja na platformi prije lansiranja s Artemisom 1, prvom misijom NASA-inog programa Artemis, čiji je cilj sletjeti prve ljude na Mjesec od NASA-inog posljednjeg Apolloovog slijetanja na Mjesec 1972. godine.

NASA-ina raketa Space Launch System (SLS) sa svemirskom letjelicom Orion na vrhu vidljiva je na ovoj slici osvijetljena reflektorima na platformi Launch Complexu 39B u petak, 18. ožujka 2022. Prije NASA-inog testa leta Artemis I, potpuno složena i integrirana SLS raketa i svemirska letjelica Orion proći će 'mokru probu' u Launch Complexu 39B kako bi se provjerili sustavi i uvježbale procedure odbrojavanja za prvo lansiranje (©NASA).
NASA-ina raketa Space Launch System (SLS) sa svemirskom letjelicom Orion na vrhu vidljiva je na ovoj slici osvijetljena reflektorima na platformi Launch Complexu 39B u petak, 18. ožujka 2022. Prije NASA-inog testa leta Artemis I, potpuno složena i integrirana SLS raketa i svemirska letjelica Orion proći će ‘mokru probu’ u Launch Complexu 39B kako bi se provjerili sustavi i uvježbale procedure odbrojavanja za prvo lansiranje (©NASA).

Artemis 1, koji će poslati Orion bez posade na putovanje oko Mjeseca, trenutno bi trebao biti lansiran najkasnije u svibnju.

Testiranja u tijeku

Sljedeći važan korak za misiju jest ‘mokra generalna proba’ (eng. wet dress rehearsal) tijekom koje će se provesti punjenje SLS-a raketnim gorivom, probno odbrojavanje do polijetanja te – općenito – provesti testiranje svih mehanizama i procesa koji će voditi do samog lansiranja.

“Izlazak iz zgrade za montažu vozila je ikonski trenutak za ovu raketu i svemirsku letjelicu, a ovo je ključna prekretnica za NASA-u. Po prvi put koristit ćemo integrirane sustave za vježbanje odbrojavanja lansiranja i punjenje rakete s pogonskim gorivom koje joj je potrebno da pošalje Oriona na lunarno putovanje u pripremi za lansiranje,“ rekao je Tom Whitmeyer, jedan od čelnih NASA-inih ljudi na projektu.

Nakon probe, NASA će pregledati podatke s testa prije nego što odredi konačan datum lansiranja. Integrirana raketa i svemirska letjelica vratit će se u zgradu za montažu vozila nekoliko dana nakon testa kako bi uklonili senzore korištene tijekom probe, napunili baterije sustava, spremili teret koji se kasni utovar i izvršio završnu odjavu. Orion i SLS će se zatim otkotrljati do lansirne rampe posljednji put otprilike tjedan dana prije lansiranja.


Budite i Vi dio Artemis misije!

Artemis I bit će prvi test letenja bez posade rakete Space Launch System i svemirske letjelice Orion. Ovaj testni let otvara vrata ponovnom ljudskom slijetanju na Mjesec!

Artemis I bit će prva u nizu sve složenijih misija za izgradnju dugoročne ljudske prisutnosti na Mjesecu u narednim desetljećima.

Raketa Artemis I misije sa sobom će također nositi ‘flash’ pogon na koji svatko može upisati svoje ime i prezime ta tako postati dijelom ovog važnog koraka u istraživanju Svemira.

Artemis I korak bliže lansiranju

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Kathryn Hambleton (18. ožujka 2022.), „NASA’s Mega Moon Rocket, Spacecraft Complete First Roll to Launch Pad,“ nasa.gov (pristup 20. ožujka 2022).

Chelsea Gohd (18. ožujka 2022.), „NASA’s new moon rocket, its most powerful ever, rolls out for 1st time,“ space.com (pristup 20. ožujka 2022).

Kathryn Hambleton (29. studenoga 2021.), „Around the Moon with NASA’s First Launch of SLS with Orion,“ nasa.gov (pristup 20. ožujka 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.