kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA izgubila kontakt s novom letjelicom koja se uputila prema Mjesecu
Svemir

NASA izgubila kontakt s novom letjelicom koja se uputila prema Mjesecu

objavljeno

Svemirska letjelica treba testirati stabilnost visoko eliptične orbite za svemirsku postaju Gateway oko Mjeseca, koja je ključni dio NASA-inog programa Artemis.

NASA je otkrila da je izgubila kontakt sa svojom letjelicom CAPSTONE na putu testiranja nove orbite oko Mjeseca.

CubeSat kojeg je NASA poslala da prouči novu lunarnu orbitu za buduću Gateway Station ima problema s komunikacijom. Nakon postavljanja svojih solarnih polja, stabilizacije i punjenja ugrađene baterije, CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) uspješno je započeo svoju misiju 4. srpnja.

“Tim svemirske letjelice trenutno radi na razumijevanju uzroka i ponovnom uspostavljanju kontakta”, rekao je glasnogovornik NASA-e.

U sklopu priprema za prvi manevar letjelice, CAPSTONE-ov pogonski sustav također je prošao provjeru.

CAPSTONE, koji je veličine mikrovalne pećnice, uspostavio je kontakt s zemaljskom postajom DSN (Deep Space Network) u Madridu i zemaljskom postajom Goldstone u Kaliforniji. Ovim kontaktima određeni su položaj i brzina CAPSTONE-a.


Ilustracija koja prikazuje CAPSTONE putanju oko Mjeseca.
Zasluge: Ilustracije NASA/Daniel Rutter.

Prvi manevar korekcije putanje planiran za jutro 5. srpnja odgođen je zbog problema s komunikacijom. Ovaj je manevar prvi u nizu malih korekcija za povećanje točnosti prijenosne orbite do Mjeseca. Sve dok se putanja ne ispravi, letjelica će ostati na planiranoj ukupnoj balističkoj lunarnoj trasi prijenosa.

“Ako je potrebno, misija ima dovoljno goriva da odgodi manevar korekcije putanje nakon odvajanja za nekoliko dana”, izvještava NASA u ažuriranom izdanju.

Svemirska letjelica će konačno skliznuti u orbitu oko Zemljinog prirodnog satelita 13. studenog. Kao dio NASA-inog programa istraživanja Mjeseca Artemis, misija CAPSTONE ima za cilj testirati stabilnost visoko eliptične orbite za svemirsku postaju agencije Gateway.

NASA, Europska svemirska agencija (ESA) i Kanadska svemirska agencija (CSA) planiraju svemirsku stanicu Lunar Gateway od 2018. godine.Služiti će kao komunikacijsko središte, znanstveni laboratorij, laboratorijski modul, stambeni modul i prostor za držanje rovera i drugih robota.

Očekuje se da će svemirska postaja Gateway biti postavljena u novu lunarnu orbitu koja se dosada nije koristila.

Korištenjem precizne točke ravnoteže u gravitaciji Zemlje i Mjeseca, ova gotovo pravocrtna halo orbita (NRHO) nudi dugoročnu stabilnost i male potrebe za gorivom za održavanje orbitalne stanice.

NASA-in program Artemis uvelike će se oslanjati na Gateway.

CAPSTONE  će također  provesti nekoliko komunikacijskih i navigacijskih testova tijekom svog boravka u orbiti oko Mjeseca.

Lunar Reconnaissance Orbiter, koji kruži oko Mjeseca od 2009., sudjelovat će u ovim testovima.

Ova će vizija, međutim, zahtijevati od CAPSTONE tima da prevlada komunikacijski problem.

NASA je 2019. dodijelila ugovor vrijedan 20 milijuna dolara tvrtki Advanced Space sa sjedištem u Coloradu, koja upravlja misijom.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.