kozmos.hr
Svemir

Je li došao kraj NASA-ine misije InSight?

Solarni paneli InSight landera prekriveni prašinom. Izvor: Nasa.gov.
objavljeno

NASA-ina Marsova misija InSight možda je došla kraju nakon što lender nije uspio uspostaviti vezu sa Zemljom tijekom zadnjeg pokušaja 18. prosinca.

Istraživanje Marsa

NASA je imala mnoštvo orbitera, lendera i rovera na Marsu, od kojih su mnogi aktivni, ali su mnogi i ‘završili svoj put’. Tako je Opportunity rover, primjerice, umro na Marsu nakon što je nadmašio svoja očekivanja. Krivac pada Oppyja? Prašina na Marsu; točnije oluje koje nose bezbrojne čestice prašine nebom. Dok padaju, nakupljaju se na solarnim pločama na našim lenderima i roverima.

To znači da ne mogu napuniti svoje baterije, zbog čega roveri i lenderi umiru. I to je ono što NASA pretpostavlja da se dogodilo ovom InSight lenderu koji nije uspio uspostaviti vezu s kontrolom misije 18. prosinca. Insight se pokazao izvanrednim, preživjevši 1445 Sola na površini Marsa (jedna zemaljska godina jednaka je 688 Sola na Marsu).


NASA-in InSight nastavlja gubiti energiju

InSighta već dugo gubio energiju

NASA se stoga sprema oprostiti od svog landera. No to nije ništa novo jer, kako je NASA već objasnila, snaga landera već mjesecima opada zbog debelih slojeva prašine koji se nakupljaju na solarnim pločama. NASA je otkrila da su posljednji put uspješno komunicirali s lenderom 15. prosinca. Iako InSight nije uspio nazvati kući 18. prosinca, znanstvenici misije nastavit će pokušavati nazvati InSight, nadajući se da će lender odgovoriti.

Na ovoj – vjerojatno jednoj od  posljednjih – fotografiji vidimo robotsku ruka lendera InSighta (©NASA).
Na ovoj – vjerojatno jednoj od  posljednjih – fotografiji vidimo robotsku ruka lendera InSighta (©NASA).

NASA-ina izjava

Najnovija izjava NASA-e glasi: „… pretpostavlja se da je InSight došao do kraja rada. Nepoznato je što je potaknulo promjenu njegove energije; zadnji put je misija kontaktirala svemirsku letjelicu 15. prosinca 2022…“

Posljednje fotografije NASA-inog InSight-a na Marsu

Što sada slijedi?

Insight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy, and Heat Transport) lansiran je 5. svibnja 2018., a na Mars je stigao 26. studenoga iste godine. Nakon četiri zemaljske godine misije, lender je uspješno istražio unutrašnjost Marsa svojim najsuvremenijim seizmometrom i toplinskom sondom, kao i meteorologiju i magnetsko polje.

Očekuje se da će NASA proglasiti misiju završenom kada InSight izgubi dvije uzastopne komunikacijske sesije sa svemirskom letjelicom u orbiti Marsa. Međutim, to je samo ako je uzrok gubitka komunikacije sam lender. Nakon toga, NASA-ina Deep Space Network slušat će neko vrijeme, za svaki slučaj, u nadi da će se InSighta ipak javiti.

NASA Lander izmjerio rastaljenu jezgru Marsa

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.