kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japan nagovještava ‘mogućnost’ obnavljanja energije za svoj Mjesečev lander
Svemir

Japan nagovještava ‘mogućnost’ obnavljanja energije za svoj Mjesečev lander

SLIM na Mjesecu. Zasluge JAXA.
objavljeno

Japanska svemirska agencija isključila je svoj lunarni lander gotovo tri sata nakon povijesnog slijetanja kako bi omogućila potencijalnu obnovu letjelice, uz nadu da će sunčeva svjetlost kada udari u solarne panele ponovno uspostaviti napajanje, objavljeno je u ponedjeljak. Zahvaljujući misije Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), zvane “Mjesečni Snajper ili Moon Sniper” zbog preciznih sposobnosti slijetanja, Japan se pridružio skupini od pet zemalja koje su uspjele meko sletanje na Mjesec.

Međutim, nakon što je lander sletio 20 minuta nakon ponoći u subotu (1520 GMT u petak), Japanska svemirska istraživačka agencija (JAXA) nije mogla potvrditi da su solarne baterije letjelice u funkciji i da proizvode struju. Prije nego što je lander isključen na daljinu, kontrolni centar misije uspio je prikupiti tehničke podatke i slike s njegovog spusta, kao i s površine Mjeseca.

“Osjećamo olakšanje i uzbuđenje nakon što smo potvrdili da je prikupljen znatan broj podataka,” izjavila je JAXA u ponedjeljak, dodajući kako “prema podacima telemetrije, solarni paneli SLIM-a su okrenuti prema zapadu”. “Ako u budućnosti sunčeva svjetlost dopre do Mjeseca s zapadne strane, postoji vjerojatnost za generiranje struje, i trenutno se pripremamo za takvu mogućnost,” navodi se u izjavi.


SLIM je jedna od nekoliko novih misija na površinu Mjeseca koje pokreću vlade i privatne tvrtke, pola stoljeća nakon prvog ljudskog slijetanja na Mjesec. Neuspjesi prilikom slijetanja i komunikacijski problemi nisu rijetkost, a do sada su samo četiri druge zemlje uspješno sletjele na Mjesec: Sjedinjene Američke Države, Sovjetski Savez, Kina i Indija.

JAXA je objavila da je isključila bateriju SLIM-a nešto prije 3 sata ujutro (1800 GMT u petak) kada je baterija imala 12 posto snage, “kako bi se izbjegla situacija u kojoj bi ponovno pokretanje landera bilo otežano”.

Agencija trenutno provodi detaljnu analizu prikupljenih podataka kako bi utvrdila je li letjelica uspješno sletjela unutar 100 metara od predviđenog mjesta slijetanja. Cilj misije bio je sletjeti u krater gdje se pretpostavlja da je izložen plašt Mjeseca, obično duboki unutarnji sloj ispod njegove površinske kore. Analizirajući stijene u krateru, JAXA se nadala pridonijeti rješavanju misterija o mogućim resursima vode Mjeseca, koji su ključni za buduću izgradnju baza kao potencijalnih zaustavnih točaka na putu prema Marsu.

Dvije sonde su se uspješno odvojile od letjelice, jedna s odašiljačem, a druga dizajnirana za kretanje po mjesečevim površinama i slanje slika na Zemlju. Ovaj mini-rover, koji mijenja oblik i malo je veći od teniske lopte, razvijen je u suradnji s tvrtkom odgovornom za Transformer igračke. JAXA je u ponedjeljak najavila da će tijekom tjedna objaviti dodatne informacije o rezultatima misije i statusu SLIM letjelice.


“Iako stvari nisu išle potpuno po planu, optimistični smo da ćemo postići znatne rezultate i zadovoljni smo uspješnim slijetanjem,” izjavili su iz agencije.

Prethodne japanske misije na Mjesec dva puta su propale – jedna u javnom, a druga u privatnom sektoru.

Godine 2022., Japan je neuspješno poslao mjesečevu sondu Omotenashi kao dio američke misije Artemis 1. U travnju je japanski startup ispace neuspješno pokušao postati prva privatna tvrtka koja će sletjeti na Mjesec, izgubivši komunikaciju sa svojom letjelicom nakon događaja opisanog kao “tvrdo slijetanje”.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.