kozmos.hr
Astronomija

James Webb snimio strukturu u obliku pješčanog sata oko protozvijezde

Šareni oblaci vidljivi su samo u infracrvenom svjetlu, što znači da ih tek sada po prvi put možemo promatrati zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb. JWST / Nasa.gov.
objavljeno

Svemirski teleskop James Webb nedavno je otkrio još jednu zanimljivu sliku iz svemira. Ovaj put radi se o strukturi nalik pješčanom satu koja se sastoji od plavkaste i narčanste prašine te koja okružuje novoformiranu zvijezdu u središtu.

James Webb snimio strukturu nalik pješčanom satu

Svemirski teleskop James Webb snimio je strukturu nalik pješčanom satu koja okružuje novonastalu protozvijezdu poznatu kao L1527. Šareni oblaci plave i narčanste boje vidljivi su samo u infracrvenom svijetlu, što znači da sada po prvi puta možemo promatrati ovu zanimljivu strukturu zahvaljujući James Webbovoj infracrvenoj kameri (NIRCam), objavile su NASA i Europska svemirska agencija u zajedničkom priopćenju.

U središtu strukture nalazi se mlada protozvijezda L1527, a pogled na nju blago zaklanja rub rotirajućeg plinovitog diska na grlu pješčanog sata. No, svjetlost se ipak razlijeva preko rubova diska, osvjetljavajući time oblake prašine. Oblaci prašine koji sačinjavaju ovu strukturu zapravo su materijal koji je izbačen iz zvijezde nakon sudara s okolnom materijom. Prašina je najrjeđa u plavim predjelima, a najgušća u naračanstim regijama, dodaju iz NASA-e i ESA-e.


Šareni oblaci vidljivi su samo u infracrvenom svjetlu, što znači da ih tek sada po prvi put možemo promatrati zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb. JWST / Nasa.gov.
Šareni oblaci vidljivi su samo u infracrvenom svjetlu, što znači da ih tek sada po prvi put možemo promatrati zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb. JWST / Nasa.gov.

WASP-39b postao najbolje istraženi planet izvan Sunčevog sustava

Protozvijezda L1527

Protozvijezda L1527 stara je tek približno 100.000 godina i nalazi se u najranijoj fazi formiranja, što u prijevodu znači da i dalje nije u stanju generirati vlastitu energiju. Okolni disk tamne nijasne veličine je poput našeg Sunčevog sustava, a svojim materijalom hranit će protozvijezdu sve dok ona ne dosegne “donju granicu za početak nuklearne fuzije”, piše u priopćenju.

“U konačnici, L1527 zapravo predstavlja prozor koji nam omogućuje da vidimo kako su naše Sunce i Sunčev sustav izgledali u svojim ranim počecima”, dodaje se. Protozvijezda se nalazi u molekularnom oblaku sazviježđa Bik odnosno u zvjezdanom rasadniku sa stotinama gotovo formiranih zvijezda. Udaljena je od zemlje oko 430 svjetlosnih godina.

Astronome zbunjuju izuzetno svijetle galaksije iz ranog svemira

James Webb nagovještava novu eru svemirskih otkrića

Premda je svemirski teleskop James Webb funkcionalan tek nešto više od četiri mjeseca, već je donio spektakularan niz podataka, kao i očaravajućih slika dubokog svemia. Riječ je o najmoćnijem svemirskom teleskopu ikad izgrađenom (trošak preko 10 milijardi dolara), a astronomi se također nadaju da će njegov rad u budućnosti predstavljati nagovještaj nove ere otkrića.

Njegovi glavni ciljevi zasad su istraživanja životnog ciklusa zvijezda te udaljenih svjetova izvan našeg Sunčevog sustava poznatijih kao egzoplaneti.

Mogu li mikrometeoridi oštetiti James Webb?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.