kozmos.hr
Astronomija

Hubble snimio spektakularni pogled na zvjezdanog rasadnika CB 130-3

Zvjezdani rasadnik CB 130-3. Izvor: ESA/Hubble, NASA & STScI, C. Britt, T. Huard, A. Pagan.
objavljeno

Znanstvenici su koristili svemirski teleskop Hubble kako bi zavirili u strukturu poznatu kao CB 130-3. Riječ je o zvjezdanom rasadniku u dubokom svemiru.

Hubble nastavlja očaravati astronome

Iako željno iščekujemo svaku novu fotografiju svemirskog teleskopa James Webb, Hubble se i dalje ne može izostaviti iz šire, istraživačke perspektive svemira. Svemirski teleskop Hubble i dalje je jak usprkos tome što ima preko tri desetljeća radnog staža u svemiru. Bivši kralj svemirskih teleskopa nastavlja nam pružati nevjerojatne fotografije.

Na ovoj nedavno snimljenoj fotografiji Hubble je okrenuo svoje kamere prema zvjezdanom rasadniku (gustoj maglici plina i prašine u kojoj se rađaju nove zvijezde). U središtu slike možemo vidjeti mali, gusti oblak plina i prašine, nazvan CB 130-3. CB 130-3 odgovara onome što je poznato kao ‘gusta jezgra’ – aglomeracija prašine i plina. Ova gusta jezgra naizgled lebdi nad poljima pozadinskih zvijezda u sazviježđu Zmije.

Hubble i James Webb – usporedba kvalitete slika


Zvjezdani rasadnik

Hubbleov pogled na zvjezdanog rasadnika po imenu CB 130-3. Izrezana fotografija Hubbleovog pogleda na CB 130-3. Izvor: ESA/Hubble, NASA & STScI, C. Britt, T. Huard, A. Pagan.
Hubbleov pogled na zvjezdanog rasadnika po imenu CB 130-3 (izrezana fotografija Hubbleovog pogleda na CB 130-3). Izvor: ESA/Hubble, NASA & STScI, C. Britt, T. Huard, A. Pagan.

Hubble snimio zvijezdu u trenutku eksplozije

Astronome posebno zanimaju guste jezgre poput CB 130-3. To su guste strukture u dubokom svemiru u kojima se rađaju zvijezde. Kada se te jezgre uruše, nakupi se dovoljno mase za pokretanje fuzije vodika na temperaturama i gustoćama potrebnim za stvaranje zvijezda. Postoji kompaktni objekt ugrađen duboko u CB 130-3 koji je na rubu toga da postane zvijezda, iako se to na ovoj slici baš i ne vidi.

Astronomi su proučavali okoliš koji okružuje ovu novonastalu zvijezdu pomoću Hubbleove Wide Field Camera 3. Gustoća CB 130-3 varira; njegovi vanjski rubovi sastoje se od tankih pramenova, dok jezgra potpuno zaklanja pozadinsko svjetlo.

CB 130-3 ne utječe samo na svjetlinu pozadinskih zvijezda, već i na njihovu prividnu boju odnosno zvijezde u središtu oblaka izgledaju crvenije od onih na rubu. Znanstvenici su uspjeli rekonstruirati unutarnju strukturu CB 130-3 mjerenjem efekta crvenila i praćenjem njegove gustoće.

Hubble uočio spiralne zvijezde koje pomažu astronomima u razumijevanju ranog svemira

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.