kozmos.hr
Svemir

Hubble snimio nevjerojatan ‘prsten’ zvijezda

Hubble je snimio spajanje dvije galaksije, zajedno poznate kao Arp-Madore 417-391 (©ESA,Hubble, NASA et al).
autor
objavljeno

Par galaksija iskrivljen je i uvijen u kolosalan, blistavi prsten zvijezda zahvaljujući intenzivnim gravitacijskim silama koje ih ‘razdiru’ tijekom spajanja.

Proces stapanja

Svemirski teleskop Hubble snimio je zapanjujuću snimku para galaksija u procesu stapanja. Intenzivne gravitacijske sile između njih rezultirali su formiranjem kolosalnog i sjajnog prstena zvijezda. Isprepletene galaksije, zajedno poznate kao Arp-Madore 417-391, leže oko 670 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Eridan, koje je vidljivo na južnoj hemisferi.

Novu sliku snimila je Hubbleova ACS-kamera (Advanced Camera for Surveys), koja je posebno dizajnirana za traženje galaksija iz ranog svemira, a objavila ju je 21. studenoga Europska svemirska agencija (ESA). „Dvije galaksije su iskrivljene gravitacijom i uvijene u kolosalan prsten, ostavljajući jezgre dviju galaksija ugniježđene jednu pored druge,“ napisali su predstavnici ESA-e u objavi.

Hubble je snimio spajanje dvije galaksije, zajedno poznate kao Arp-Madore 417-391 (©ESA,Hubble, NASA et al).
Hubble je snimio spajanje dvije galaksije, zajedno poznate kao Arp-Madore 417-391 (©ESA,Hubble, NASA et al).

Nevjerojatni prizori

Kozmički sudar najnoviji je u Arp-Madore katalogu osebujnih galaksija (Arp-Madore Catalog of Southern Peculiar Galaxies and Associations), arhivi više od 6000 slika neobičnih galaksija koje su uočene na južnom nebu. U lipnju 2019. godine Hubble je uočio još jedno spajanje galaksija, poznato kao Arp-Madore 2026-424, koje je proizvelo sličnu, ali nesavršenu strukturu prstena koja je nalikovala licu duha.


Prstenaste strukture u spajanju galaksija iznimno su rijetke i nastaju samo kada se dvije galaksije sudaraju jedna o drugu, umjesto da ih gravitacija polako povuče zajedno.

Tek privremeni prizor

Prstenovi su samo privremeni i traju oko 100 milijuna godina. Nakon toga, zvijezde se postupno povlače natrag u svoje matične galaksije, koje se na kraju spajaju u jednu novu galaksiju u periodu za između 1 milijarde do 2 milijarde godina.

Hubble je snimio spajanje dvije galaksije, zajedno poznate kao Arp-Madore 417-391 (©ESA,Hubble, NASA et al).Hubble je snimio spajanje dvije galaksije, zajedno poznate kao Arp-Madore 417-391 (©ESA,Hubble, NASA et al).

Postoji oko 100 poznatih prstenova spajanja galaksija, ali vrlo malo njih formira se u tako savršenom krugu kao što je nedavno slomljeni Arp-Madore 417-391. Simetričan oblik novog prstena vjerojatno je nastao zato što su galaksije koje su se sudarale bile približno iste veličine, što je nagoviješteno približno sličnom veličinom i svjetlinom dva galaktička središta na slici. Međutim, kako je točno došlo do formiranja prstena ostaje nepoznanica.

Arp-Madore 417-391 označen je kao potencijalna buduća meta za snimanje svemirskim teleskopom James Webb, pa se stoga možda nećemo morati dugo čekati da saznamo više o ovom divnom i nevjerojatnom kozmičkom disku.


Hubble i James Webb – usporedba kvalitete slika

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (21. studenoga 2022.), „Hubble Hunts an Unusual Galaxy,“ esahubble.org (pristup 26. studenoga 2022).

Harry Baker (24. studenoga 2022.), „Magnificent ring of stars captured by Hubble is the result of two galaxies in head-on collision,“ livescience.com (pristup 26. studenoga 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.