kozmos.hr
Tehnologija

Hubble je ponovo u kvaru

Svemirski teleskop Hubble u orbiti oko Zemlje. Izvor: nasa.gov
objavljeno

NASA-in Svemirski teleskop Hubble suočio se s još jednim kvarom, što je privremeno zaustavilo znanstvene aktivnosti.


Znanstvenici su prošlog tjedna morali staviti teleskop, lansiran daleke 1990. godine, u sigurnosni mod zbog problema s jednim od giroskopa, kako je objavila NASA. Usprkos ovom tehničkom zastoju, instrumenti teleskopa ostaju stabilni, a sam teleskop je u dobrom tehničkom stanju, što ukazuje na to da njegova era inovativnih svemirskih promatranja još nije završila. Iz NASA-e navode da je jedan od tri aktivna giroskopa teleskopa, koji omogućavaju njegovo okretanje i precizno usmjeravanje, počeo davati netočne informacije. Svi ti giroskopi, uključujući i tri rezervna, instalirani su tijekom posljednje misije servisiranja pomoću Space Shuttlea 2009. godine.

Fotografija galaksije M82. Zasluge: Svemirski teleskop Hubble.
Fotografija galaksije M82. Zasluge: Svemirski teleskop Hubble.

Dok je teleskop u sigurnosnom modu, sve znanstvene operacije su privremeno prekinute, a timovi na Zemlji trenutno traže rješenja za nastale probleme. Međutim, tehnički gledano, Hubble može nastaviti s promatranjem svemira čak i sa samo jednim funkcionalnim giroskopom ako to okolnosti zahtijevaju. Teleskop, koji stari, već je doživio niz teških trenutaka, uključujući probleme s usklađivanjem instrumenata i obradom zahtjeva za podacima koji su se pojavili 2021. godine.


Isti taj problematični giroskop bio je razlog ulaska teleskopa u sigurnosni mod u studenom, nakon što je ponovno počeo slati slične netočne podatke, prema izvještajima NASA-e. Na sreću, tim je uspio riješiti taj problem, omogućivši ponovnu upotrebu svih triju giroskopa početkom prosinca. Osim poteškoća s hardverom, Hubble se također suočava s problemom sve zagušenije orbite, budući da su fotografije koje snima zagađene prisustvom satelita, čiji je broj od lansiranja teleskopa 1990. godine drastično porastao. Usprkos tim nedavnim poteškoćama, iz NASA-e poručuju kako ostaju neuznemireni i predviđaju da će Hubble “nastaviti s otkrićima koja mijenjaju naš pogled na svemir… kroz ovo desetljeće i možda i u sljedeće.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.