kozmos.hr
Svemir

Hoće li GPS raditi na Mjesecu?

objavljeno

Masten Space Systems predložio je novu metodu koja bi trebala omogućiti letjelicama da odrede svoje koordinate na putu prema Mjesecu.

Američka tvrtka Masten Space Systems razvit će lunarni navigacijski sustav zasnovan na površinskim radio-svjetionicima. Sonda u mjesečevoj orbiti spustit će svjetionike na površinu koja će biti prilagođena tvrdom slijetanju i moći će osigurati pozicioniranje ostalih satelita i svemirskih letjelica u mjesečevoj orbiti, bez upotrebe zemaljskih navigacijskih sustava.

Prvo mekano slijetanje na Mjesec dogodilo se prije više od pola stoljeća i, čini se, tehnologija slijetanja nakon takvog vremena ne bi trebala biti jako teška, ali zapravo je to i dalje najkompliciraniji proces, što dokazuje neuspješno slijetanje izraelske sonde “Beresheet” i indijske “Chandrayaan” 2019.

Jedna od glavnih tehničkih poteškoća povezanih sa slijetanjem na Mjesec je točno pozicioniranje. Ovaj je problem postao posebno važan posljednjih godina, kada su zemlje i tvrtke, uključujući Rusiju, počele planirati stvaranje lunarnih baza u kojima će se moduli nalaziti desetine metara jedan od drugog.

Mjesečev navigacijski sustav i zašto je potreban

Na Zemlji vozila, poput prve faze Falcon 9, određuju svoje mjesto pomoću signala iz satelitskih navigacijskih sustava, ali na Mjesecu još nema takvih sustava.

Svemirske agencije i privatne tvrtke nude i već počinju testirati različite pristupe lunarnoj navigaciji. ESA i NASA sugeriraju da će uz pomoć vrlo osjetljivih antena i filtriranja signala svemirske letjelice u mjesečevoj orbiti moći primati signale iz svih istih zemaljskih satelitskih navigacijskih sustava.

NASA također planira nekoliko lansiranja CubeSata prije kraja 2021. godine, koji će, između ostalog, testirati utvrđivanje mjesta signala sa satelita Lunar Reconnaissance Orbiter.

Masten Space Systems predložio je upotrebu druge metode koja bi trebala omogućiti vozilima da odrede svoje koordinate u odnosu na Mjesec.

Tvrtka nudi doslovno rasipanje navigacijskih svjetionika na mjesečevoj površini: inženjeri razvijaju elektroniku otpornu na udarce i posebno kućišta za to, uz podršku kolega iz Leidosa.

https://kozmos.hr/sustav-raketnog-rudarstva-razvijen-za-iskoristavanje-mjesecevih-resursa/

Do sada je Masten otkrio nekoliko tehničkih detalja rada lunarnog navigacijskog sustava, ali napominje da će se sustav sastojati od površinskih PNT svjetionika (koji omogućuju određivanje mjesta i vremena) i bit će sličan po funkciji GPS-u.

Izgleda da će svjetionici prenositi točno vrijeme i njihov položaj, a uređaji će izračunati svoje mjesto usporedbom podataka s različitih uređaja.

Tvrtka napominje da je dobila ugovor za razvoj i implementaciju lunarnog navigacijskog sustava u okviru programa AFWERX američkog ratnog zrakoplovstva. Sustav će biti pokrenut 2023. godine.

Poznato je da Masten planira lansirati sputač XL-1 na Mjesec 2023. godine, pa će vjerojatno biti testiran u sklopu ove misije.

Mjesečev navigacijski sustav nije prvi neobičan mjesečev projekt tvrtke. Ranije je već predloženo stvaranje mjesta za slijetanje s Mjeseca neposredno tijekom slijetanja, modificiranje plinova mlaznog motora, a također i vađenje vode mlaznim motorom iz mjesečevog tla.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

 Alamalhodaei, A. (2021, July 13). Masten Space Systems to develop a GPS-like network for the moon. TechCrunch.
• Masten Space Systems. (2021, July 13). Masten Awarded Contract to Develop Positioning and Navigation Network for the Moon.
• NewsBeezer. (2021, July 13). Masten receives order to develop a positioning and navigation network for the moon.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube