kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Fotografija zalaska sunca na Marsu snimljena u sred leta helikoptera Ingenuity
Svemir

Fotografija zalaska sunca na Marsu snimljena u sred leta helikoptera Ingenuity

Zalazak sunca na Marsu
objavljeno

Helikopter Ingenuity američke svemirske agencije NASA-e na Marsu je snimio spektakularnu fotografiju zalaska sunca u krateru Jezero koristeći svoju kameru visoke razlučivosti u boji. Prema NASA-i, fotografija je snimljena 22. veljače 2023. tijekom 45. leta Ingenuity-a. Kamera visoke razlučivosti u boji Ingenuityja postavljena je 22 stupnja ispod horizonta. Stoga se fotografije koje su prenesene na NASA-u iz helikoptera teškog 1,8 kilograma uglavnom fokusiraju na tlo, tražeći zanimljive geološke značajke i potencijalne prepreke.

Povremeno, međutim, u jednoj od fotografija pojavit će se dio marskog neba. Helikopter je snimio takvu fotografiju tijekom svojeg 45. leta, ali s još rjeđim protagonistom u kadru: suncem. Fotografija prikazuje sunce malo iznad horizonta brda u daljini na marskom danu 714 ili Solu. Zrake u fotografiji pomažu osvjetljavati valovitu izvanzemaljsku krajoliku pijeska i stijena u krateru Jezero. Gotovo izgleda kao fotografija koja bi mogla biti snimljena u pustinji ovdje na Zemlji.

Ingenuity nastavlja izvoditi kratke letove

Ingenuity nastavlja izvoditi kratke letove oko kratera Jezero na Marsu i prikupljati podatke daleko izvan svog namijenjenog vijeka trajanja. Ingenuity je stigao na Crveni planet kao dio NASA-inog rovera Perseverance, koji se spustio na dno Jezera u veljači 2021.


Ingenuity je prvi put poletio dva mjeseca kasnije, u travnju 2021., a prvotno je bio zadužen samo za nekoliko testnih letova kako bi demonstrirao svoju pionirsku tehnologiju. Međutim, nakon što je nadmašio očekivanja NASA-e, misija Ingenuityja proširena je kako bi služila kao izviđač za Perseverance, koji traži znakove drevnog života na Marsu i prikuplja uzorke za budući povratak na Zemlju. Ingenuity je ukupno letio 46 puta, s akumuliranom udaljenošću od 10,1 kilometra. Letovi 45 i 46 dogodili su se samo tri dana razmaka, 22. i 25. veljače, a let broj 47 očekuje se uskoro.

Fotografija zalaska suna na Marsu koju je snimio Ingenuity. NASA/JPL-Caltech.
Fotografija zalaska Sunca na Marsu koju je snimio Ingenuity. NASA/JPL-Caltech.

O Helikopter Ingenuity

Helikopter Ingenuity američke svemirske agencije NASA-e je mali robotski helikopter dizajniran i izgrađen u laboratoriju za mlazni pogon NASA-e (JPL). Poslan je na Mars kao dio misije Mars 2020 zajedno s roverom Perseverance, i prvi je pogonjeni zrakoplov koji je izveo kontrolirani let na drugom planetu.

Ingenuity ima četiri noge, dva rotora koji se vrte u suprotnim smjerovima i teži oko 1,8 kilograma. Njegovi rotori su puno veći od onoga što biste obično vidjeli na dronu na Zemlji jer je atmosfera Marsa puno tanja od atmosfere Zemlje. Tankija atmosfera otežava generiranje uzgon, pa rotori moraju biti veći kako bi to kompenzirali.

Glavni cilj helikoptera Ingenuity je demonstrirati mogućnost leta na Marsu i pomoći u otvaranju puta za buduća zračna istraživanja. Nije opremljen nikakvim znanstvenim instrumentima, ali može snimati fotografije i prikupljati podatke o marsovskom okruženju iz jedinstvene perspektive.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.