kozmos.hr
Svemir

Nevjerojatan pogled na ‘Fantomsku galaksiju’

Kombinirana slika 'Fantomske galaksije' M74 nastala na temelju snimaka teleskopa Hubble (njegove ACS [Advanced Camera for Surveys] kamere) i teleskopa James Webb (njegovog instrumenta MIRI [Mid-InfraRed Instrument]) (©ESA/NASA/CSA et al).
autor
objavljeno

Novi spektakularni video zapis otkriva tajne nevjerojatne ‘Fantomske galaksije’, a nastao je na temelju zapisa koje su snimili teleskopi Hubble i James Webb.

‘Fantomska galaksija’

Niz videozapisa uspoređuje poglede na spektakularnu (takozvanu) ‘Fantomsku galaksiju’službeno poznatu kao M74 – koje su snimili pomoću svemirskog teleskopa James Webb i njegovog prethodnikom Hubbleom.

Pogled svemirskog teleskopa Jamess Webb na spektakularnu 'Fantomsku galaksiju0 M74 (©ESA/NASA/CSA et al).
Pogled svemirskog teleskopa Jamess Webb na spektakularnu ‘Fantomsku galaksiju’ M74 (©ESA/NASA/CSA et al).

Sada već 32 godine ‘star’ Hubble snima svemir uglavnom u spektru vidljive svjetlosti te tako otkriva raspodjelu zvijezda u galaksiji. S druge strane novi revolucionarni teleskop James Webb fokusira se na infracrveni spektar, uočavajući plin koji emitira toplinu i prašinu koja se nakuplja u spiralnim kracima udaljenih galaksija.

Usporedba prikaza galaksije M74 kako su je snimili Hubble i James Webb (©ESA/NASA/CSA et al).
Usporedba prikaza galaksije M74 kako su je snimili Hubble i James Webb (©ESA/NASA/CSA et al).

M74, udaljena oko 32 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje i smještena u zviježđu Riba, poznata je po svom dobro definiranom spiralnom obliku s istaknutim kracima koji izviru iz središta. Kada se kombiniraju, promatranja dvaju velikih svemirskih teleskopa daju sveobuhvatan pogled na galaksiju – uključujući područja u kojima se formiraju zvijezde koje se mogu vidjeti kao crvenkasti mjehurići razasuti po spiralnim kracima. Ta, takozvana, H II područja oblaci su vodikovog plina koji svijetle na ultraljubičastom svjetlu i sadrže mnoštvo mladih zvijezda.


Kompatibilnost Hubble i Webba

Webbov pogled također otkriva gustu skupinu zvijezda u srcu ove galaksije, koja se vidi u plavim bojama. Webbova su promatranja provedena korištenjem njegovog instrumenta MIRI (Mid-InfraRed Instrument) u sklopu kampanje koja prikazuje 19 galaksija u kojima nastaju zvijezde u ovoj regiji svemira. Projekt je dio međunarodne suradnje pod nazivom PHANGS, a uključuje i druga promatranja kao što su Hubblea i neki važni zemaljski teleskopi.

Hubble i James Webb – usporedba kvalitete slika

Kombinirana slika 'Fantomske galaksije' M74 nastala na temelju snimaka teleskopa Hubble (njegove ACS [Advanced Camera for Surveys] kamere) i teleskopa James Webb (njegovog instrumenta MIRI [Mid-InfraRed Instrument]) (©ESA/NASA/CSA et al).
Kombinirana slika ‘Fantomske galaksije’ M74 nastala na temelju snimaka teleskopa Hubble (njegove ACS [Advanced Camera for Surveys] kamere) i teleskopa James Webb (njegovog instrumenta MIRI [Mid-InfraRed Instrument]) (©ESA/NASA/CSA et al).
„Dodavanje kristalno jasnih Webbovih opažanja na dužim valnim duljinama omogućit će astronomima da precizno odrede područja stvaranja zvijezda u galaksijama, točno mjere mase i starosti zvjezdanih jata te steknu uvid u prirodu malih zrnaca prašine koja lebde u međuzvjezdanom prostoru,“ zaključili su iz ESA-e.

Usporedba snimki galaksije NGC628 koje su napravili Hubble i James Webb (©NASA).
Usporedba snimki galaksije M74 koje su napravili teleskopi Hubble i James Webb (©NASA).

James Webb objavio prve nevjerojatne slike


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (29. kolovoza 2022.), „Webb inspects the heart of the Phantom Galaxy,“ esa.int (pristup 31. kolovoza 2022).

Tereza Pultarova (30. kolovoza 2022.), „Spectacular videos reveal ‘Phantom Galaxy’ views by James Webb Space Telescope, Hubble,“ space.com (pristup 31. kolovoza 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.