kozmos.hr
Tehnologija

Evo kad će biti sljedeće testiranje rakete Starship

Starship prilikom slijetanja. Izvor: SpaceX
objavljeno

SpaceX je u srijedu najavio da je 14. ožujka najraniji datum za sljedeće testiranje svoje velike rakete Starship, s ambicijom da jednog dana omogući kolonizaciju Marsa. Unatoč tome što su dva prethodna pokušaja završila dramatičnim eksplozijama, tvrtka nastavlja s brzim ciklusom testiranja i učenja kako bi ubrzala razvoj.

“Treći test let Starshipa mogao bi biti izveden već 14. ožujka, čekamo regulatorno odobrenje,” objavio je SpaceX na X, platformi za društvene medije koja je, kao i SpaceX, također u vlasništvu Elon Muska.

Na svojoj internetskoj stranici, SpaceX je objavio da će njihova raketa Starship biti lansirana iz Boca Chica u Teksasu te će njezin let završiti u Indijskom oceanu. Ovaj korak ima šire implikacije, posebno za NASA-u čiji planovi za slanje američkih astronauta na Mjesec do 2026. godine uvelike ovise o uspješnoj certifikaciji i spremnosti prilagođene verzije Starshipa da služi kao lunarni modul. Kombiniranjem dviju faza, Starship postiže visinu od 121 metar, što ga čini za 27 metara višim od Kipa slobode, dok njegov Super Heavy Booster generira potisak od 74,3 Meganewtona, gotovo dvostruko veći od potiska trenutno druge najmoćnije rakete na svijetu, NASA-inog Space Launch Systema (SLS), koji je već u potpunosti operativan.


SN9 i SN10 na SpaceX-ovom lansirnom pogonu. Izvor: SpaceX
SN9 i SN10 na SpaceX-ovom lansirnom pogonu. Izvor: SpaceX

SpaceX-ova strategija

Tijekom prvog testnog leta u travnju 2023. godine, SpaceX je bio primoran da uništi Starship samo četiri minute nakon lansiranja zbog neuspješnog odvajanja dviju faza. Incident je rezultirao velikom vatrenom kuglom koja se srušila u Meksički zaljev, stvorivši oblak prašine koji se proširio na obližnji grad nekoliko kilometara dalje. Međutim, drugi testni let, izveden u studenom 2023., završio je uspješnijim odvajanjem pojačivača od svemirske letjelice, iako su oba zatim eksplodirala iznad oceana. Savezna zrakoplovna uprava (FAA) zaključila je istragu o ovom incidentu prošlog mjeseca, navodeći 17 korektivnih mjera koje SpaceX mora ispuniti prije nego što mu se odobri novi let.

SpaceX-ova strategija brzog iterativnog razvoja dosad je pokazala uspjeh, čineći njihove rakete ključnim dijelom misija NASA-e i privatnog sektora. No, kako se približavamo planiranim NASA-inim misijama na Mjesec, pritisak na pripremu Starshipa raste, a postoji i sve veći rizik od zaostajanja za Kinom koja ima ambiciju poslati ljude na Mjesec do 2030. godine. Stoga, SpaceX ne samo da mora dokazati sposobnost sigurnog lansiranja, letenja i slijetanja Starshipa, već će morati pokazati i mogućnost slanja takozvanih “Starship tankera” u orbitu za dopunjavanje goriva pri vrlo niskim temperaturama, osiguravajući tako da glavni Starship može nastaviti svoje putovanje do Mjeseca.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.