kozmos.hr
Tehnologija

Otkriven razlog neuspjeha drugog testnog leta SpaceX-ovog starshipa

Fotografija Starshipa u letu.
objavljeno

SpaceX redovito zauzima naslovnice, ali ne uvijek iz pozitivnih razloga. Osamnaestog studenog svjedočili smo drugom testnom letu Starshipa i njegovog raketnog pojačivača Super Heavy, koji je uspješno poletio s lansirne rampe, ali nije uspio dosegnuti orbitu. Elon Musk je nedavno objasnio da je neplanirano otpuštanje goriva prema kraju faze sagorijevanja bilo uzrok propasti, ali naglasio je da je takav problem u potpunosti izbježiv u budućim letovima.

Dvoslojni sustav Starshipa i raketnog pojačivača Super Heavy predstavlja impresivan tandem. Sa zajedničkom visinom od preko 120 metara, ovaj sustav predstavlja jedan od najsnažnijih i najfleksibilnijih raketnih sustava ikad izgrađenih. Sposoban je za generiranje sile potiska od približno 74,285 kilonewtona, što ga čini dvostruko snažnijim od Saturna V, koji je odveo astronaute Apolla na Mjesec.

Prvi pokušaj lansiranja propao je kada je raketa izgubila kontrolu i eksplodirala oko četiri minute nakon polijetanja. Nakon katastrofe, tim je utvrdio da sustav za prekid leta, dizajniran da uništi vozilo u slučaju gubitka kontrole, nije uspio izvršiti svoju funkciju.


Nedostatak tereta

Musk je izvijestio o drugom testu lansiranja na događanju u Boca Chici u Teksasu, gdje je pojasnio da je zbog nedostatka tereta bilo potrebno otpustiti dio tekućeg kisika kao pogonskog sredstva. Pojačivač je skoro došao do orbite i bio bi uspješan da je imao teret.

Tekući kisik bio bi potrošen od strane Raptor motora umjesto ispuštanja, što je bilo u skladu s dizajnom. Međutim, Musk nije detaljno objasnio kako je to dovelo do požara.

Treći test let je zakazan za veljaču, i Musk je uvjeren da će ovaj put doseći orbitu. U slučaju uspješnog lansiranja, SpaceX planira testirati proces izlaska iz orbite, operacije s vratima tereta, te prijenos pogonskog sredstva iz pomoćnog u glavni spremnik. Ovaj posljednji test dio je NASA-inog programa Tipping Point za testiranje prijenosa goriva između vozila.

Bilo da je riječ o trećem ili četvrtom testnom letu koji donosi uspjeh za SpaceX, njihovi dugoročni ciljevi ostaju nepromijenjeni. I dalje se nadaju da će moći prevesti do 100 osoba na međuplanetarne misije te postati ključni dio misije povratka na Mjesec, pa i dalje.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.