kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Muskov Starship eksplodirao nakon uspješnog slijetanja (VIDEO)
Svemir

Muskov Starship eksplodirao nakon uspješnog slijetanja (VIDEO)

Starship prilikom slijetanja. Izvor: SpaceX
objavljeno

RAKETA bez posade američke svemirske tvrtke SpaceX eksplodirala je jučer nakon, kako se činilo, uspješnog leta i slijetanja.

Ovo je bio treći neuspjeh prototipa rakete Starship za koji se SpaceX nada da će ga jednoga dana poslati na Mars. Prijašnja dva pokusna leta završila su padom.

“Predivno mekano slijetanje”, rekao je komentator tvrtke u prijenosu testnog leta uživo iako je letjelicu ubrzo zahvatio požar.

Nekoliko minuta kasnije raketa je eksplodirala, a zasad nije pruženo nikakvo objašnjenje. Na snimci se vidi uredno slijetanje nakon leta.

Korak do potpunog uspjeha

Podsjetimo, u 1 nakon ponoći poduzeće SpaceX ekscentričnog poduzetnika Elona Muska izvelo je još jedan testni let, ovaj put cilj je bio postići nadmorsku visinu od cca 10-ak kilometara.

Letjelica je uspješno lansirana, te je cijeli test išao prema planu. Nakon lansiranja, letjelica je dosegla planiranu visinu, izvela manevar, te ušla u atmosferu. Nakon toga, uključeni su sustavi za slijetanje, te je Starship uspješno sletio otprilike 6 minuta i 20 sekundi nakon polijetanja.


Do nesreće je došlo 8 minuta nakon slijetanja, kada je došlo do eksplozije, te je letjelica uništena. Iz SpaceXa zasad nisu dali nikakvo službeno objašnjenje zašto je došlo do eksplozije.

Cilj poduzeća SpaceX je da ovakvim tipom letjelice prevoze terete i ljudske posade u svemir, te bi ovaj “svemirski brod” trebao biti jedan od temelja za njihovu planiranu misiju na Mars. Sigurnim vraćanjem Starship na Zemlju nakon uspješno obavljenog transporta, uvelike bi se smanjili troškovi i pojeftinila svemirska putovanja.

Iako je Starship eskplodirao, ovo je veliki korak za SpaceX. Za razliku od prijašnjih pokušaja, letjelica uspješno sletjela, te ostala stajati uspravno. Veselimo se novim budućim uspjesima iz Muskovog svemirskog poduzeća.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram- t.me/kozmoshr

Izvori:
HINA

SpaceX

Space.com

 

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.