kozmos.hr
Svemir

Novi test Muskovog Starshipa

SN9 i SN10 na SpaceX-ovom lansirnom pogonu. Izvor: SpaceX
objavljeno

Test visoke nadmorske visine  trebao bi se održati 3. Ožujka u 19 sati po EST (po srednjoeuropskom vremenu to će biti 4. Ožujka u 1 nakon ponoći). Ovo je treći probni let letjelice tipa Starship, za koji se koristi letjelica pod serijskim brojem 10 (SN10). Lansiranje će se izvršiti iz Spacex-ovog Teksaškog lansirnog pogona u Cameron Countyu. Rezervni datumi za lansiranje su četvrtak i petak,kako navode lokalne vlasti Cameron Countya.

Starship na lansirnom pogonu u Cameron Countyu. Izvor: SpaceX

Lansiranje možete pratiti uživo na službenoj web stranici SpaceX-a i na njihovom YouTube kanalu. Također, sve najnovije vijesti vezane uz samo lansiranje i testni let možete doznati na njihovom Twitter profilu. Samo za usporedbu,visina ove letjelice iznosi 120 m, dok je najviša građevina u Hrvatskoj, Zagrebačka Katedrala, visoka 108 metara.

Glavni cilj ovog probnog leta jest doseći visinu od približno 10-ak kilometara, te se sigurno vratiti na površinu Zemlje. Starship će biti pogonjen sa tri motora tipa Raptor, koji će se isključiti slijedom pred dostizanje ciljane visine. Drugi dio plana jest da se letjelica nakon toga  prebaci na korištenje goriva iz unutarnjih spremnika, koji sadrže pogonsko gorivo za slijetanje. Zadnji korak u ovom dijelu procesa jest okretanje, ponovni ulazak u atmosferu te aerodinamično spuštanje.

Starship će se spuštati pod aktivnom aerodinamičnom kontrolom, koja sadrži i neovisna kretanja dviju prednjih i dviju zaklopki na krmi letjelice. Sve četiri zaklopke su povezane sa središnjim računalom koje vodi brigu o visini i lokaciji zone slijetanja. Motori Raptor će se uključiti u završnoj fazi slijetanja, te će pokrenuti okretni manevar, kako bi se Starhip mogao uspravno postaviti neposredno prije slijetanja na slijetnoj pisti. Otvorit će se nosači rakete, te ukoliko sve prođe uredu, letjelica bi trebala očuvana sletjeti na natrag na Zemlju.

Motori tipa Raptor.
Izvor: SpaceX

SpaceX se nada da će ovaj put test proći bez ikakvih grešaka i nesreća, jer podsjetimo, zadnja dva testa Starshipa(SN8 i SN 9) su bila relativno neuspješna. Cijeli testni letovi su prošli uredu, no letjelice su se zapalile prilikom slijetanja na površnu Zemlje. Držimo fige da će ovaj put biti sve uredu. V

Ovakvi testovi su nužni kako bi se ovaj tip letova doveo do savršenstva. U budućnosti bi Starship letjelice trebale prevoziti teret i ljudske posade u svemir, te vraćanje čitave letjelice na Zemlju nakon uspješno obavljenog transporta uvelike smanjilo troškove svemirskog prijevoza i omogućilo daljnji razvoj svemirskih istraživanja.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram- t.me/kozmoshr

Izvori:

SpaceX

Space.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.